El CAP de Calella pretén millorar l’atenció domiciliària i la prescripció de medicaments en la seva transformació a CSIR

  • El CAP de Calella aplicarà noves formes d’organització i canvis en la seva transformació com a prova pilot del nou model d’atenció primària

  • Que cada pacient sigui atès pel seu metge i infermera i millorar la gestió de les baixes són altres mesures anunciades

El CAP de Calella ha estat escollit per fer una prova pilot. (Foto: salutms)

2025-07-14T08:32:42+01:0014/07/2025|

L’ambulatori de Calella ha canviat les seves sigles aquest mes de juliol per formar part d’una prova pilot per transformar el model d’atenció primària a Catalunya. El CAP ha passat a ser un CSIR (Centre de Salut Integral de Referència), fet que implica noves formes d’organització i mesures per millorar l’atenció al pacient.

D’una banda, s’incorpora la figura del farmacèutic clínic, cosa que “farà que adeqüem la millora de la prescripció i hem enfocat accions que ja estem fent dirigides als polimedicats i també a la seguretat del pacient en l’àrea del medicament”, explica al directora del CAP de Calella, Susanna Curós.

El farmacèutic, juntament amb les referents de benestar emocional que també s’han introduït recentment, impulsaran un projecte de recerca amb l’objectiu de retirar la prescripció de medicaments com les benzodiazepines, un tipus d’ansiolítics utilitzats per tractar l’ansietat i l’insomni, entre d’altres, perquè redueixen l’activitat cerebral i del sistema nerviós. A nivell general, darrerament s’ha detectat un abús d’aquest tipus de fàrmac.

Metges i infermeres de referència

La intenció del centre sanitari és “prioritzar que el pacient sigui atès pel seu metge i la seva infermera”, el que anomenen la “longitudinalitat”, encara que hagi d’esperar més de 48 hores. Segons la doctora Curós, això “garanteix que les consultes d’urgències no estiguin sobrepassades i que allò que sigui urgent i tots els problemes aguts de salut es puguin visitar el més aviat possible”.

En aquest sentit, també intentaran que els pacients que es visiten a casa mantinguin el seu metge i infermera referents, amb el suport d’un equip d’atenció domiciliària.

A més, també buscaran que proves i tractaments que s’estan fent, “com les ecografies, les infiltracions, la crioteràpia i la cirurgia menor, les puguem desenvolupar fora de les nostres consultes i participant també les infermeres”.

Videoconsultes i implantació de la intel·ligència artificial

Una de les novetats que veuran els pacients és que es faran videoconsultes amb usuaris i les seves famílies o cuidadors perquè no s’hagin de desplaçar al centre, començant per les residències geriàtriques. També s’utilitzarà la intel·ligència artificial per transcriure automàticament les paraules dels pacients, amb un assistent virtual a les històries clíniques i amb una aplicació per dirigir els usuaris que tinguin consultes sobre l’aparell locomotor a l’especialista adequat amb les proves fetes. 

Menys burocràcia

Els equips també tindran la tasca de reduir la burocràcia de les consultes. La directora del CAP explica que “els auxiliars d’infermeria, les infermeres i els auxiliars sanitaris passaran a ser assistents clínics i fomentarem la unitat bàsica assistencial, formada per un metge, una infermera i un administratiu”. També es millorarà la gestió de les baixes laborals.

Dos CSIR a l’Alt Maresme

A l’Alt Maresme són dos els CAP que fan aquesta prova pilot: el de Calella i el de Canet. El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, afirma que “a la Regió Sanitària de Girona es van presentar a aquest projecte 11 equips d’atenció primària, dels quals 3 van estar escollits com a CSIR i 4 van estar escollits com a CSIR estesos, que en una segona fase també podrien arribar a fer algunes de les proves que s’havien proposat“. Posteriorment, s’avaluarà el funcionament d’aquest any i si ha tingut impacte en l’atenció del pacient.

Comparteix el contingut!

Go to Top