La pandèmia ha agreujat problemes com la depressió o l'ansietat
“Jo tampoc estic bé”, una campanya per fomentar l’ajuda professional en la salut mental
Els joves viuen la pandèmia amb més ansietat que la mitjana de la població
Imatge de la campanya "Jo tampoc estic bé"
La pandèmia ha disparat i agreujat el nombre de casos de depressió, ansietat i altres problemes de salut mental. Uns trastorns que estan molt estigmatitzats per la societat. Per ajudar a trencar barreres i fer que les persones que pateixen aquests trastorns demanin ajuda professional, l’associació catalana Obertament ha engegat la campanya “Jo tampoc estic bé”.
La COVID-19 està provocant molts estralls, no només els econòmics, que són possiblement els més visibles. Sinó que també s’han agreujat problemes com l’aïllament social, la falta d’afecte, la por… Tot això ha fet empitjorar els casos de depressió o ansietat. Segons Obertament, cal que surtin a la llum, per això la campanya “Jo tampoc estic bé” insisteix en la importància de trencar amb aquest tabú i ho fa a través de la seva pàgina web jotampocesticbe.cat.
En aquest web s’hi poden aportar testimonis, fer un test per saber en quin punt estàs i trobar consells per saber com actuar quan s’allarguin en el temps símptomes com variacions de pes sobtats, insomni o canvis d’humor inusuals. Tots ells són senyals d’alarma per fer el pas i demanar ajuda. Aquesta campanya durarà fins al 31 de març.
Els joves són els que més pateixen ansietat
Segons un estudi de la CANAE, la Confederació Estatal d’Associacions d’Estudiants, al 72% dels estudiants el que més els preocupa és la seva salut mental. El Centre d’Estudis Sociològics (CIS) ho avala: segons un informe sobre la salut mental dels espanyols durant la pandèmia, la salut mental dels joves se’n ressent per sobre de la mitjana de la població.
Un 30,3% dels joves entre els 18 i els 24 anys ha tingut trastorns d’ansietat. És el doble del 15,8% dels espanyols que declara tenir-ne.