La bandera, a debat: fer-ne una de nova o mantenir la històrica?

  • Sobre la taula, el Govern té dues propostes de bandera per Calella i una bandera històrica que no s’ajusta a la normativa. La insígnia històrica data de 1976. Aviat podria tindrà una tercera proposta.

2021-05-05T21:16:49+01:0005/05/2021|

El Govern municipal s’està plantejant crear una bandera de Calella. De fet, ja té dues propostes sobre la taula fetes per un heraldista. Però la nostra ciutat ja té una bandera pròpia des dels anys setanta. De fet, el ple del 20 de febrer del 1976 va aprovar la significació de l’heràldica, un estudi, en el seu moment, fet per José Maria Bachs.

L’Ajuntament ha trobat l’acta d’aquest ple rebuscant en el seu arxiu històric. El text, en terminologia heràldica, explica que la bandera està formada per la creu, l’escut de la ciutat, unes branques de llorer i de palma i els colors de Catalunya i d’Espanya.

L’estudi diu que la creu vermella sobre fons blanc evoca a Sant Jordi, patró de Catalunya. El color blau que envolta la creu representa el mar Mediterrani i el seu passat de comerç per mar. Les branques de llorer i de palma signifiquen “la glòria i el patiment dels seus patrons i també dels seus herois i fills il·lustres”. Les dues banderes apel·len a “l’agermanament i compenetració, així com el sentir patriota i comunitari del nostre poble”.

L’acta del ple de 1976 explica, en terminologia heràldica, com era l’escut. Diu el següent: “el estandarte de la Ciudad de Calella presenta la siguiente leyenda: en campo de plata, una cruz centrada de gules flanqueada de azur, con escusón en su centro o crucería de la misma, rodeado de una cama de laurel y otra de palma, entrelazadas por los colores de España y Cataluña. En el escusón el blasón de la Ciudad con sus tradicionales armas: jefe y dos cuarteles. En el jefe: en campo de oro un perro pasante de sable con la inscripción Calella, del mismo color. En el cuartel de la izquierda en campo de plata unos acantilados de piedra natural (pardo) y cinco fajas de azur simbolizando el mar. En el cuartel de la derecha, en campo de gules tres estrellas de seis puntas de oro, bien ordenadas (dos sobre una).”

L’Ajuntament dels anys 70 va crear una bandera de Calella per omplir els tres pals on, anteriorment, hi onejaven les banderes d’Espanya, la Falange i Comunión Tradicionalista. Es va mantenir l’espanyola i les altres dues es van substituir per la senyera i la de Calella. La bandera de l’escut de Sant Jordi va lluir poc temps a la façana de l’Ajuntament Vell, perquè amb el canvi d’alcalde propiciat per les primeres eleccions democràtiques, en les que va sortir escollit Ramon Bagó, es va treure.

A dia d’avui, la bandera del 76 no compleix el decret que regula les insígnies per tenir un escut en el seu interior. Hi ha veïns -els més grans- que encara la recorden i voldrien que es mantingués.

Per altra banda, el president de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, Armand de Fluvià, a instàncies del Govern municipal, va proposar recentment dos models de bandera totalment diferents a la dels anys setanta. Un dels models consta de sis franges amb cada un dels colors que apareixen a l’escut: el negre, el groc o daurat, el blau, el blanc i el vermell; en aquest últim hi figuren les tres estrelles de l’escut. L’altra proposta està dividida en tres parts: el ca sobre fons groc o daurat, l’ala sobre el fons blau i les estrelles en un fons vermell. Aquestes dues propostes, inicialment, són les que debatrien els representants polítics del Ple Municipal.

Però podria entrar en joc una actualització de la bandera que -en principi- és oficial, en aquests moments, de la ciutat ja que no s’ha canviat des que es va crear. Ha estat l’Associació Catalana de Vexil·lologia que també s’ha interessat en el treball que es fa a Calella per un possible canvi en la simbologia de la ciutat i vol ajudar als interessats en conservar la bandera històrica adaptada a la normativa actual. Consideren que és un bon punt per començar per ser “senzilla, clara i distintiva”. Proposen eliminar l’escut i els llaços i incorporar algun dels símbols, com l’estrella, l’ala o el ca. I és que la bandera del 76 sense l’escut, les banderes i les branques és pràcticament igual a la de les illes Feroe, tot i que la seva creu és escandinava. Per això, escollir un dels símbols ajudaria a diferenciar-la. Un dels objectius d’aquesta associació és, precisament, ajudar desinteressadament als ajuntaments que volen crear una nova bandera.

 L’Ajuntament vol tenir diverses alternatives per poder escollir i se li podria sumar la proposada per l’Associació Catalana de Vexil·lologia si l’acaba entregant. El següent pas serà portar-les al ple per debatre-ho amb l’oposició. 

Comparteix el contingut!

Go to Top