Tots els noms que integraran el nou Govern de la Generalitat
Tres mesos després de les eleccions, la nova Generalitat comença avui a caminar. El pinedenc Pere Aragonès va prometre ahir el càrrec de President, avui signarà els nomenaments de les 14 conselleries i dimecres prendran possessió de les seves carteres. Coneixem els diferents noms que integraran el nou Govern.
Pere Aragonès, d’Esquerra Republicana, ja era vicepresident en funcions de president en l’anterior legislatura, quan el Tribunal Suprem va destituir a Quim Torra. També ostentava la cartera d’Economia i Hisenda.
El nou vicepresident serà Jordi Puigneró, que seguirà al davant de Polítiques Digitals. També agafa Infraestructures i Agenda Urbana. És l’home fort de Junts per Catalunya dins del Govern.
Per part d’Esquerra Republicana, Laura Vilagrà s’incorpora a Presidència. És la número dos d’ERC a la candidatura de Barcelona, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració. Va ser alcaldessa de Santpedor i diputada al Parlament.
Joan Ignasi Elena serà conseller d’Interior. Va ser militant del PSC, partit amb el qual va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú i diputat al Parlament. Després es va passar a Esquerra, on va ser el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i portaveu jurídic d’Esquerra durant el judici del procés.
Roger Torrent, president del Parlament en l’anterior legislatura, es converteix ara en conseller d’Empresa i Treball. És llicenciat en Ciències Polítiques.
El nou conseller d’Educació serà Josep Gonzàlez-Cambray. Fins ara, era el número 2 d’aquest departament i, per tant, un dels responsables de la gestió de la pandèmia als centres educatius.
Teresa Jordà repeteix a Agricultura i Alimentació, però també incorpora la nova cartera d’Acció Climàtica. És llicenciada en Història Moderna i contemporània i va ser alcaldessa de Ripoll.
La nova conselleria de Feminismes i Igualtat és per Tània Verge, catedràtica de Ciències Polítiques i Socials. Va ser membre de la sindicatura electoral de l’1-O, per la qual se la va acusar d’usurpació de funcions i desobediència. Va ser absolta.
Natàlia Garriga assumirà Cultura. Ja va ser gerent de l’Institut Català de les Empreses Culturals i és la secretària de Poítica Cultural, Educació i Esports d’Esquerra.
Coneixem ara els noms del Govern designats per Junts. A més de Jordi Puigneró, el partit liderat per Carles Puigdemont ha escollit a Josep Maria Argimon per dirigir Salut. Va ser nomenat secretari de Salut Pública al juliol, és un dels perfils més tècnics, ja que és metge i epidemiòleg. També ha dirigit l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l’Institut Català de la Salut.
Jaume Giró, qui va ser director general adjunt de CaixaBank i director general de la Fundació Bancària la Caixa, serà el nou conseller d’Economia i Hisenda. És llicenciat en Ciències de la Informació i Administració i Direcció d’Empreses. Havia de ser vicepresident econòmic del Barça, inclòs en la candidatura de Joan Laporta, però va renunciar-hi.
Victòria Alsina agafarà Acció Exterior i Transparència. És doctora en Ciències Polítiques i socials i va ser delegada del Govern de la Generalitat als Estats Units. Ha coordinat el comitè d’experts de la societat civil encarregat de dissenyar la Catalunya post-Covid, però encara no es coneixen les conclusions.
Justícia l’encapçalarà Lourdes Ciuró. És diputada al Congrés, llicenciada en Dret i advocada. Va ser candidata a l’alcaldia de Sabadell.
Gemma Geis portarà Recerca i Universitats. És doctora en Dret i professora a la Universitat de Girona.
Violant Cervera ostentarà la cartera de Drets socials. Ja va ser diputada al Parlament i és llicenciada en Filologia Hispànica.
En total, hi ha 14 conselleries, a més de la presidència. Hi ha paritat entre homes i dones, així com entre partits. És el Govern amb més dones.