Més de 50 incidències diàries a Rodalies es mereixen un augment en el preu?
- L’any passat, la xarxa de Rodalies va registrar una mitjana de 53,8 incidències diàries, un total de 19.352 a l’any, segons un informe de CCOO. Representen més de 6,7 milions de viatgers afectats. A partir de l’1 de gener, es modificaran els bitllets: alguns passaran a ser més barats, però d’altres augmentaran el preu.
El sindicat Comissions Obreres (CCOO) va recollir les incidències que han afectat a Rodalies els últims tres anys. Han anat en augment: l’any 2016 es van produir 16.042 incidències; l’any 2017, 18.748; i l’any 2018, 19.352. Només l’any passat, van afectar a 60.565 trens, dels quals gairebé 3.000 es van suprimir. En el seu estudi, CCOO atribueix més de 7.000 d’aquestes incidències a la gestió d’Adif, 4.566 a l’operadora (Renfe) i 2.517 a la infraestructura. Gairebé 3.600 serien per causes externes, com actes vandàlics. La percepció dels usuaris de Rodalies és pèssima, especialment a la línia que connecta Barcelona amb el Maresme, la R1, que per la seva proximitat al mar, és una de les que més incidències pateix.
- A partir de l’1 de gener, les persones que vagin de forma esporàdica a Barcelona hauran de pagar més pel bitllet. Les noves tarifes anunciades per ATM premien als usuaris habituals amb una reducció de fins al 25%, però penalitzen l’actual T-10, el bitllet més utilitzat, encarint-lo un 11%. A més, passarà a ser unipersonal.
L’Autoritat del Transport Metropolità ha anunciat canvis en els títols de transport. Desapareixeran la T-10, el bitllet més utilitzat, la T-mes, la T-trimestre, la T-50/30 i la T-70/30, i en el seu lloc apareixen la T-casual, la T-usual i la T-grup. Totes elles patiran canvis en el preu. Tots aquests bitllets no només serveixen per Rodalies de Renfe, sinó que són títols integrats. S’utilitzen pel metro, el tram i l’autobús, tant a la zona metropolitana de Barcelona com al bus que fa el recorregut entre Calella i Pineda.
Des de l’any 2001 fins al 2019, la T-10 ha doblat el seu preu. Per anar fins a Barcelona cal agafar un bitllet de 4 zones, que a l’any 2001 valia 18,93 euros i ha anat pujant fins als 35,25 euros d’aquest any. I augmentarà encara més amb la nova T-casual, que arriba als 39,20 euros amb un canvi substancial: es converteix en unipersonal, és a dir, el bitllet que fins ara utilitzaven les famílies o grups com el CAU ja només el podrà utilitzar una persona.
També el bitllet senzill de quatre zones ha augmentat significativament: ha passat de 2,70 euros l’any 2001 als 5,25 euros al 2019. L’any que ve pujarà 0,50 cèntims i se situarà als 5,75 euros. El d’una zona passa dels 2,20 euros d’aquest any a 2,40 euros.
La T-mes també canviarà de nom: passarà a ser la T-usual, amb un cost de 92,55 euros per anar fins a Barcelona. És un dels bitllets que més redueix el preu: aquest any, la T-mes de quatre zones costava 124,90 euros. L’any 2002 costava 84,30 euros, és a dir, a hores d’ara ha pujat 40 euros però a partir de l’1 de gener s’assimilarà al preu del 2004.
La Coordinadora Preservem el Maresme ataca la nova T-casual
Una coordinadora d’entitats de la comarca anomenada Preservem el Maresme ha emès un comunicat on critiquen el canvi de la T-10 a la T-casual per l’increment d’un 11% del preu, sent el bitllet més utilitzat entre els usuaris. Consideren “molt greu” que es converteixin en bitllets unipersonals perquè “comporta una penalització extra a la mobilitat grupal o per famílies, fent així més atractiu l’ús del transport privat”. De fet, que la gent s’inclini pel transport públic abans que per el cotxe és l’objectiu del canvi del sistema de tarifes. Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, “és un canvi de paradigma”, ja que “hi guanya el ciutadà i el planeta”. Per això s’ha volgut premiar els usuaris habituals amb una reducció del preu. “Estem actuant davant l’emergència climàtica”, ha declarat el conseller.
Preservem el Maresme demana una millora de les línies ferroviàries ja que les actuals, diuen, es troben “en estats lamentables” que estimulen l’ús del transport privat. Afirmen que la nostra comarca ha estat castigada històricament en l’àmbit de la mobilitat pels peatges de l’autopista C-32, el desbordament de la N-II, l’elevada incidencialitat de la R1 i el sistema tarifari per corones, que té en compte la ubicació dels municipis i no la distància amb Barcelona.
Recollida de signatures online perquè es mantingui la T-10
Els usuaris afectats pel canvi en el bitllet han obert un compte de Twitter i han posat en marxa diverses campanyes de recollida de signatures a la plataforma Change.org que compta ja amb més de 16.000 signatures.