Educació prepara noves aules d’acollida pels infants ucraïnesos allotjats en hotels calellencs

  • Les aules d’acollida de Calella queden plenes i activaran també a les escoles de Sant Pol i més enllà

El Departament d'Educació habilita noves aules d'acollida pels menors ucraïnesos

2022-05-03T12:53:56+01:0003/05/2022|

És l’hora de portar tots els menors ucraïnesos refugiats que hi ha en hotels a classe. Són nens que majoritàriament han vingut a Catalunya amb les seves mares. Atesos per la Creu Roja, sota el paraigua del Programa Refugio del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, busquen cobrir les necessitats bàsiques: allotjament, manutenció, vestuari, salut i educació.

El Departament d’Educació ja ha començat a enviar material a les escoles per tal de posar en marxa noves aules d’acollida per l’elevat número de nens que hi ha als hotels de la ciutat que necessiten escolarització. Com que tots no hi caben a les escoles calellenques, faran classe també a l’institut de Sant Pol de Mar, on s’habilitarà una aula amb capacitat per 25 alumnes.

Segons el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Catalunya ha prestat protecció temporal a més de 16 mil desplaçats ucraïnesos des que es va iniciar la invasió russa a Ucraïna; la majoria -més de 10 mil- s’han censat a la província de Barcelona. La Unió Europea va aprovar una directiva especial que permet, de forma automàtica, que els ucraïnesos refugiats puguin viure, treballar i estudiar dins l’entorn de la Unió Europea durant un any prorrogable a tres més sense haver de sol·licitar expressament asil.

Algunes famílies, des que la zona de conflicte armat s’ha centrat en el sud i sud-est d’Ucraïna, han decidit tornar al seu país. D’altres, encara continuen aquí mentre el conflicte sembla que s’allarga més del previst inicialment. Els menors de divuit anys tenen el dret d’accedir a l’educació en les mateixes condicions que els ciutadans del país de la Unió Europea que els acull, així doncs, no podien no estar escolaritzats a l’espera de resoldre el seu futur en els hotels.

La nostra comunitat ha estat la porta d’entrada per altres destinacions de l’Estat Espanyol. La Creu Roja, que forma part de la xarxa estatal d’acollida, és l’entitat designada pel Ministeri per prestar la primera atenció a més de 30 mil persones desplaçades que han arribat a les estacions de tren i autobusos fugint del conflicte. A Catalunya, Creu Roja té un telèfon d’atenció i informació disponible les 24 hores, el 900 221 122.

Un 86% de les persones ateses són mares amb nens i més d’una tercera part del total són nens i nenes menors de 18 anys. Els homes s’han hagut de quedar a Ucraïna degut a la imposició de la Llei Marcial. Segons les dades del Ministeri, a l’Alt Maresme hi ha uns 500 menors ucraïnesos censats. Dels nens i nenes que han arribat sols a Catalunya se n’ha fet càrrec la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i estan amb famílies d’acollida; aquests van començar l’escolarització pràcticament al mateix temps que van arribar. Destaquen per la seva capacitat d’aprenentatge de l’idioma i la integració a les aules.

Els nens que van venir sols a Catalunya des d’Ucraïna a l’inici del conflicte bèl·lic ho van fer a través de programes d’acollida específics de la Generalitat amb orfanats ucraïnesos amb qui mantenen comunicació gairebé a diari. D’altres, s’han instal·lat a Catalunya amb famílies que els pares ja hi tenien relació. En aquests casos, els menors han estat escolaritzats ràpidament.

Alguns hotels de Calella, Pineda i Malgrat acullen persones que fugien de la guerra. Tot i que inicialment es va desbordar per l’èxode massiu d’ucraïnesos que sortien del seu país, ara s’ha estancat. Als hotels de Calella, la Creu Roja va arribar a ubicar-hi 1200 persones però després es van traslladar a altres hotels pressionats per les autoritats que van limitar  la participació dels hotels calellencs a un miler de places.

L’Hospital -i el CAP- també s’han fet càrrec de tramitar les targetes sanitàries dels que es van empadronant a la nostra ciutat. Amb tot, la majoria d’ucraïnesos desitgen que el conflicte bèl·lic s’acabi i poder tornar, de nou, al seu país.

Comparteix el contingut!

Go to Top