Els pacients de la Unitat de Pal·liatius i de Llarga Estada han començat amb aquesta teràpia
Musicoteràpia pels pacients ingressats a l’Hospital de Calella
Serveix per treballar el benestar emocional i físic
En Miquel Roger és un dels pacients que participa en les sessions de musicoteràpia. (Foto: CSMS)
L’Hospital de Calella ofereix als pacients ingressats a la Unitat de Pal·liatius i de Llarga Estada una activitat per millorar la seva qualitat assistencial. Es tracta de la musicoteràpia, amb la que s’utilitza la música per promoure i facilitar la comunicació, l’aprenentatge i l’expressió. A través dels sons, el ritme i la melodia es treballen les necessitats físiques i emocionals, socials i cognitives.
Els pacients que ho demanen fan una sessió a la setmana per part d’un musicoterapeuta professional, com la directora de l’Aula de Música Can Llobet, Lourdes Bartrolí, qui afirma que “la música entra en vena i va directa a l’emoció. Per tant, ens fa obrir aspectes que d’una altra manera, de vegades, no es poden obrir”. En Miquel Roger és un dels pacients que realitza aquesta activitat i explica que “em fa plorar sempre, em fa plorar d’alegria”.
S’adapta la teràpia a l’estat del pacient i poden estar acompanyats dels seus familiars, amb els que toquen diferents instruments i aprofundeixen en la música que té un significat especial per a ells.
Segons la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens gestor de l’Hospital de Calella, l’objectiu és “facilitar l’accés a racons personals i records de la seva vida -dels pacients- que incideixen positivament en les seves esferes emocionals i espirituals”. De fet, els pacients als quals es dirigeix aquesta activitat es troben, en molts casos, en situacions de final de vida o en una fase avançada d’una malaltia.
L’empresa de serveis funeraris Cabré Junqueras finança les sessions de musicoteràpia després de signar un acord amb la Corporació. També hi col·labora l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), que ha donat un teclat per augmentar el repertori d’instruments musicals.