El treballador ha denunciat l’Ajuntament per convocar erròniament la seva plaça
L’Ajuntament, obligat a fer fixe un empleat que porta 13 anys treballant interinament
L’Ajuntament ha recorregut la sentència al TSJC
La brigada de jardineria ajuda en els arranjaments florals del Moments de Flors
Després de 13 anys treballant com a interí, l’Ajuntament va convocar la plaça d’un treballador de la brigada de jardineria de 58 anys obligant-lo a opositar just abans que es coneixés el text de la llei d’estabilització en que hagués hagut de fer un concurs de mèrits. El jutjat social li ha donat la raó.
El jutjat va suspendre el procés d’oposició i va obligar a considerar el treballador com a fixe. L’Ajuntament ha recorregut la sentència i ara haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui es pronunciï.
Aquesta és la història d’un treballador de la brigada de jardineria que després de treballar durant 13 anys per l’Ajuntament haurà de fer front a unes oposicions. I, si no li van bé, serà acomiadat. El treballador ho ha denunciat al Jutjat Social i ha guanyat. La sentència, però ha estat recorreguda pel consistori, per tant, ara haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui la revisi.
L’interinatge és precisament una de les condicions que Europa ha obligat a reduir a l’Estat Espanyol per rebre ajudes Next Generation. Les administracions públiques espanyoles no poden tenir més d’un 8% d’interinatge i, segons la Llei d’Estabilització de les adminsitracions públiques, que va entrar en vigor a finals de l’any passat, els treballadors públics que tenen una antiguitat superior a cinc anys se’ls convoca la plaça a través del que s’anomena concurs de mèrits i no d’oposició. Una alternativa que premia haver ocupat el lloc objecte del concurs en el temps. L’Ajuntament de Calella té molts interins a la plantilla.
El treballador de la brigada de jardineria de l’Ajuntament de Calella té 59 anys i al convocar-se un concurs oposició té poques possibilitats de competir amb igualtat de condicions amb persones joves per al seu lloc de treball. El mateix passa si l’acaben acomiadament amb l’empresa privada. Ara està immers en un procés judicial contra el consistori.
El treballador afectat, va entrar a treballar a l’Ajuntament fent una substitució d’un empleat municipal que es prejubilava. Al cap de dos anys, quan la persona a la que substituïa es va jubilar, van convocar la seva plaça i ell va optar-hi, quedant en segona posició. Poc temps després es va jubilar un altre treballador, i ell va assumir el seu lloc de treball. “Vaig quedar segon, em van contractar per substituir un altre treballador i m’han mantenigut com a interí durant 10 anys”, explica. Durant la major part d’aquest temps s’ha ocupat del manteniment del Parc Dalmau.
Però l’any passat, quan el treballador tenia ja 58 anys, el govern va decidir convocar la seva plaça. El treballador hi veu mala fe pel fet en què: “va convocar la meva plaça un parell de mesos abans que sortís la llei [d’estabilització] perquè no se’m pogués aplicar”. Explica que l’oposició pel seu lloc de treball es va convocar per l’octubre, mentre que la llei ja s’havia aprovat i entrava en vigor a finals d’any. El treballador es queixa que recursos humans ha actuat de mala fe.
- L’afectat hi veu mala fe en el moment escollit per obrir el procediment i denuncia que el concurs estava manipulat.
A més, denuncia tractes de favor i “amiguisme” dels responsables de recursos humans i de la brigada de jardineria: “[el concurs] està totalment manipulat, han donat les preguntes a qui han volgut”. En canvi, es queixa que “no van obrir les places dels més joves per amiguisme. Jo sóc el tercer més veterà, tenia 58 anys quan van fer la convocatòria. No em van fer el favor ni d’esperar un parell d’anys”. A la brigada de jardineria hi ha 9 persones. La llei d’estabilització permet regularitzar aquestes situacions fins el desembre de 2024.
El treballador afectat va demanar assessorament al Col·lectiu Ronda, una cooperativa d’advocats de Mataró, que van denunciar els fets. El Jutjat Social 2 de Mataró va dictar la suspensió cautelar del procés de selecció de la plaça que ocupava, és a dir, està congelada fins que hi hagi una sentència. Aquest mateix any s’ha celebrat un judici, que va donar la raó al treballador i obligava a l’Ajuntament a fer-lo fixe des de l’1 de desembre de 2009.
El consistori, però, ha presentat un recurs, pel que el cas s’ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que haurà de decidir si confirma la sentència del Jutjat de Mataró i dona la raó a l’empleat de la brigada de jardineria o si, pel contrari, entén que l’Ajuntament podia obrir un procés de selecció pel seu lloc de treball.
Mentrestant, segueix cuidant del Parc Dalmau, sent l’única persona de la brigada de jardineria destinada al pulmó verd. Afirma que “em faig uns tips de treballar perquè el Parc Dalmau és casa meva, sóc d’aquí i m’agrada veure’l net. El poble i el parc no en tenen la culpa, ho faig per dignitat”.