El parc inclusiu que acaba d’obrir-se al públic no s’ha pogut inaugurar i en marxa hi ha obres com el centre cívic de Can Saula o el cobriment de la Riera Capaspre
Prohibides les inauguracions per les eleccions municipals
El govern ha aprofitat el mes de març per fer tot un reguitzell de presentacions i actes que hores d'ara estan prohibits
La presentació del festival Nits d'Estiu de Calella (NEC) és dels últims actes que el govern municipal ha fet abans que el govern espanyol signés el decret de convocatòria de les eleccions. (Foto: @calellaesmes)
El dilluns 3 d’abril es va signar el decret de convocatòria de les eleccions municipals, iniciant els mecanismes perquè els ciutadans puguem votar el 28 de maig. Però també modifica el dia a dia de les administracions públiques, a les quals se’ls prohibeix fer inauguracions d’obres o serveis públics i altres actes de caràcter electoralista com balanços de mandat o publicar projectes que es vulguin realitzar.
A Calella hi ha diversos projectes que estan en marxa i alguns que tot just acaben de finalitzar i que ja no s’han pogut inaugurar. És el cas del nou parc infantil inclusiu del passeig, que es va obrir al públic el mateix dia 3 d’abril, quan se signava el decret de convocatòria dels comicis electorals. El parc ha donat molt a parlar i ha estat objecte de polèmica pel sobrecost i per la rivalitat amb altres projectes que també provenien dels Pressupostos Participatius, però el resultat final ha estat ben acollit per les famílies, fent-lo molt més atractiu que l’anterior.
Les altres obres que actualment estan en marxa no tenen una data concreta de finalització, pel que probablement serà el nou govern sortint de les eleccions qui les acabi inaugurant. El centre cívic de Can Saula o el nou tram cobert de la Riera Capaspre són els exemples, així com la remodelació del carrer Sant Pere. En alguns d’aquests casos, a més, els treballs s’han retardat per falta de material o de permisos.
Reguitzell d’actes pre-decret
Les administracions corren a fer les últimes presentacions abans que les enganxi el període electoral, un fet que s’ha constatat a Calella on s’han encabit tot tipus d’actes que hores d’ara estarien prohibits. Durant el mes de març s’ha presentat la ruta de les fonts que s’han batejat amb nom de dones rellevants a la societat calellenca i el cartell del NEC i s’ha celebrat la Festa de la Policia Local, entregant medalles al mèrit policial.
El govern també ha presentat aquest mes de març el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que porta anys funcionant i que estava previst pel mes de novembre, coincidint amb el Dia per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, però que es va anul·lar sense previ avís. El govern municipal també va tenir una reunió amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, on li va fer diverses peticions que quedaran en paper mullat: era l’últim acte de Gay com a delegada del govern, que ha estat substituïda per Carlos Prieto.
Durant l’últim mes també s’ha mostrat a l’Ajuntament Vell una exposició dels projectes de cooperació internacional que ha subvencionat el consistori i, pocs dies abans de la convocatòria d’eleccions, els alcaldes de Calella i Pineda, Marc Buch i Xavier Amor, van fer una roda de premsa conjunta demanant millores a la sortida de l’autopista, una reclamació que es produeix dos mesos després de l’accident mortal a la via provocat per un porc senglar.
L’alcalde Buch i altres regidors del govern també ha participat durant l’últim mes en inauguracions com l’exposició de mòbils de la biblioteca, la Temporada Lírica o la cursa Gran Fondo, tot plegat en un esprint d’actes que s’han celebrat abans del 3 d’abril.
Què es pot fer i què no?
La Llei Orgànica de Règim General (LOREG) és la que regula les eleccions i marca tot el que es pot fer i el que no. Explicita que “queda prohibit realitzar qualsevol acte d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes”, tot i que afegeix que poden entrar en funcionament durant aquest període.
La norma també prohibeix “qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poders públics que continguin al·lusions a les realitzacions o a les fites aconseguides”. Tampoc es poden fer balanços de mandat, publicar projectes que es vulguin realitzar ni utilitzar expressions que coincideixen amb la campanya electoral.
Totes aquestes prohibicions es mantenen fins el dia que se celebrin les eleccions municipals, que és el 28 de maig.