Els comitès d’empresa tant de Renfe com Adif han convocat vaga els dies 24 i 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre, dates estratègiques
Vaga pel traspàs de Rodalies: dies i serveis mínims dels trens
El motiu és la incertesa entre el personal pel traspàs de Rodalies a la Generalitat, un dels acord entre ERC i el PSOE per investir Sánchez
Demà divendres comença la vaga de Rodalies, una convocatòria que s’allarga cinc dies repartits entre finals de novembre i també principis de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima. També afectarà la R1, la línia del Maresme, així que arribar a temps a classe o a la feina serà una tasca complicada, ja que es preveu que es converteixi en un caos i que tingui conseqüències importants en la mobilitat ferroviària.
Dies de vaga
Les aturades afectaran tot el dia, de 00h a 23:59h, dels següents dies:
- Divendres 24 de novembre, coincidint amb una data clau pel comerç com és el Black Friday, dia de grans descomptes tant a les botigues físiques com online i que genera molta mobilitat per adquirir les millors ofertes.
- Dijous 30 de novembre
- Divendres 1 de desembre
- Dilluns 4 de desembre
- Dimarts 5 de desembre, just el dia anterior a l’inici del pont de la Puríssima, ja que el 6 i el 8 són festius i molta gent aprofita per fer una escapada allargant encara més les dates. Són, per tant, dies on hi ha una gran mobilitat, especialment per carretera, però també per altres mitjans de transport.
Serveis mínims
Renfe ja ha cancel·lat 400 trens a Catalunya per la vaga, 1.548 a tot l’Estat. Tot i així, com sempre hi ha fixats uns serveis mínims, que a Rodalies són del 66% en les hores punta (des de les 6h fins a les 9:30h i des de les 17h fins a les 20:30h) i del 33% la resta del servei.
Aquesta també és la freqüència de pas fixada pels trens de mitjana distància, mentre que els combois d’alta velocitat i llarga distància circularan aproximadament el 72%. Com que aquests últims trens tenen un horari assignat al bitllet, Renfe oferirà canviar-lo pel que surti més pròxim a l’hora escollida, però si no volen fer el trajecte, podran anul·lar o canviar el bitllet per una altra data sense cap cost.
Incertesa pel traspàs
Els comitès d’empresa tant de Renfe com Adif han convocat la vaga per la incertesa generada per l’acord entre el PSOE i ERC de traspassar les competències de Rodalies a la Generalitat, un dels punts clau en les negociacions perquè els republicans donessin el seu suport a Pedro Sánchez per tornar a ser investit president.
Aquest acord implica que Catalunya tindrà el control sobre la gestió de la línia del Maresme, la R1, i també de la R2 Sud i la R3, incloent tant els trens com les vies. Posteriorment, es valoraran altres línies. També es crearà una nova empresa pública, Rodalies de Catalunya, que assumiria els actius de Renfe al territori català.
En aquest escenari, els treballadors reclamen aclarir quina serà la seva funció. Els sindicats Semaf, CCOO, UGT, CGT, SF i SCF van decidir per unanimitat convocar la jornada perquè veuen “falta de transparència” en aquest acord i per exigir que es garanteixin no només els “drets econòmics” del personal, sinó també els “professionals i de mobilitat”.
Es tracta d’un col·lectiu amb molta mobilitat, reticent a deixar de formar part d’una gran empresa estatal a passar a una que operi només a Catalunya. El trasllat podria afectar uns 2.500 treballadors de Renfe i uns 1.500 d’Adif que treballen al territori català, però els sindicats consideren que implica a tota la plantilla, d’uns 15 mil treballadors a la operadora (Renfe) i 15 mil més al gestor d’infraestructures (Adif), perquè comparteixen els plans d’ocupació i volen garantir que es puguin traslladar a altres punts de la geografia espanyola.