Un equip de pediatria forma els policies i bombers de l’Alt Maresme en reanimació en nens
Els pediatres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva han fet una formació a una seixantena de membres dels cossos d’emergències en reanimació cardiopulmonar pediàtrica, com utilitzar un desfibril·lador i desobstrucció de la via aèria.
Una seixantena de policies locals, mossos i bombers han rebut una formació sobre diferents tècniques de reanimació pediàtrica. Ha sigut un equip de pediatria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens gestor de l’Hospital i el CAP de Calella, el que ha impartit la formació als cossos d’emergència de l’Alt Maresme, la Selva Marítima i d’altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Les tècniques que s’han practicat són la reanimació cardiopulmonar (RCP) en infants, com utilitzar un desfibril·lador extern automàtic (DEA) -n’hi ha diversos repartits per la ciutat- i com desobstruir les vies aèries. La Corporació afirma que la principal causa d’aturada cardiopulmonar en infants té origen respiratori, motiu pel qual han volgut “dotar aquests professionals de coneixements bàsics perquè estiguin preparats en el cas que hagin d’atendre un infant en una situació d’emergència a l’espera que arribin els professionals més especialitzats”.
📣Un equip de pediatria de la Corporació forma, per primera vegada, cossos de seguretat i bombers de Pineda, Tordera i Blanes en RCP pediàtrica per oferir-los eines que els permetin atendre amb seguretat un infant a l’espera que arribin els professionals més especialitzats.
— Corporació de Salut del Maresme i la Selva (@CorpoSalutMS) December 29, 2023
Una de les coordinadores del grup de pediatres, la Dra. Yaiza Hernández, explica que “no és el mateix realitzar una maniobra de reanimació en adults que en infants, i és que en aquest segon cas hi ha unes peculiaritats que cal conèixer bé. Per a nosaltres és important i ens ajuda molt que professionals com policies locals o bombers puguin tenir unes mínimes eines i actuar amb seguretat i confiança en un moment donat”. En l’equip formador hi participen pediatres, infermeres pediàtriques, infermeres i metges del servei d’Urgències i tècnics del SEM.
A partir d’aquest gener, es donarà continuïtat a aquest tipus de formacions, que consten de parts teòriques i pràctiques, on els participants assagen amb maniquins les diferents maniobres. Fins ara, s’han fet dues sessions, una a la Fàbrica Llobet Guri i una altra al parc de Bombers de Pineda.