L’Alt Maresme ha registrat 7 casos de tos ferina aquest mes de febrer

  • Els casos de tos ferina han augmentat arreu de Catalunya; en els dos mesos que portem de 2024 s'han declarat pràcticament els mateixos que en tot l'any passat

2024-02-26T10:55:39+01:0026/02/2024|

A l’Alt Maresme s’han registrat, durant aquest mes de febrer, 7 casos de tos ferina, segons les dades de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens gestor de l’Hospital i el CAP de Calella però també d’altres centres d’atenció primària de la comarca com els de Malgrat de Mar i Palafolls, així com d’altres centres de La Selva. Es tracta d’una malaltia que ha augmentat en gran mesura a Catalunya i que és molt contagiosa; tot i que no és greu, és de declaració obligatòria.

Símptomes de la tos ferina 

La tos ferina no comporta grans riscos per a la salut, però provoca tos molt forta, seca i persistent, que pot durar fins a dos mesos. Està causada pel bacteri Bordetella pertussis i els símptomes són semblants als d’un refredat comú, però també pot arribar a causar vòmits, diarrees i febre.

Salut assegura que la malaltia té un tractament eficaç i que, actualment, no hi ha cap persona ingressada. Amb tot, és una infecció respiratòria molt contagiosa i es transmet per les petites gotes que es desprenen per la boca i el nas en el moment de tossir.

Augment important a Catalunya

Ja s’han confirmat més de 400 casos a Catalunya en el que portem d’any. Segons el darrer informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en només dos mesos se n’han registrat gairebé tants casos com en tot l’any passat: en el 2023, se’n van confirmar 530.

De fet, el territori que ocupa el Barcelonès Nord i el Maresme és dels menys afectats, les darreres dades han registrat un total de 14 casos, 7 d’ells a la nostra zona. Per contra, la zona amb més contagis és la del Vallès, amb més de 140 casos. El Departament de Salut informa que “cal reforçar les cobertures de vacunació en dosis successives, i continuar mantenint les altes cobertures en la població menor de 2 anys i en dones embarassades per tal de garantir unes cobertures optimes”.

La Xarxa de Vigilància Epidemiològica ha detectat un increment important en la xifra de brots declarats, arribant a 45 en només dos mesos, 39 en àmbit familiar i 6 en escolar. La franja d’edat on ha afectat més la malaltia, segons l’informe, és dels 10 fins als 49 anys. Segons l’Agència de Salut Pública, podria estar relacionat en part amb l’eliminació de la mascareta obligatòria, els canvis en el microorganisme, l’augment dels diagnòstics i el patró cíclic de la malaltia.

Comparteix el contingut!

Go to Top