Un de cada quatre joves de l’Alt Maresme ha invertit diners online

  • Un estudi mostra que adolescents cada vegada més joves juguen diners online i pateixen addicció als videojocs i les xarxes socials

  • També apunta que el consum d’alcohol s’ha avançat als 13 anys i el de marihuana als 14

  • Calella disposa d'un pla per prevenir els usos de drogues i pantalles en la gent jove, amb 54 accions que contemplen campanyes de sensibilització i tallers, elaboració de materials pels comerços i la implicació dels joves en el disseny de les festes populars. Per l'elaboració del pla s'ha fet un estudi als alumnes dels instituts de Calella, Tordera, Malgrat i Palafolls que mostra dades impactants.

2024-06-26T18:12:20+01:0026/06/2024|

Joves d’edats cada vegada més primerenques, fins i tot nens, entren en el món de les drogues i la ludopatia, segons recull l’estudi que s’ha fet a 1.435 alumnes dels centres educatius de Calella, Malgrat, Tordera i Palafolls per desenvolupar el Pla de prevenció dels usos problemàtics de drogues i pantalles. De Calella, hi han participat 456 joves dels tres instituts de la ciutat, el Bisbe Sivilla, l’Escola Pia i el Freta.

Un 28% dels joves enquestats ha jugat diners online i la mitjana d’edat de la primera vegada que ho han fet es situa als 10 anys. La majoria de joves que han invertit diners ho fa a través de videojocs, però un 11% ha jugat diners en el bingo i un 9% en sales de jocs i esports electrònics, segons els resultats. De forma minoritària, però igualment preocupant, són el 5% dels menors que han jugat en maquines escurabutxaques i en loteries i el 3%  que han apostat en carreres de cavalls i en jocs de casino. La majoria dels enquestats, però, no han jugat diners online.

Addicció als videojocs i les xarxes socials

Els dispositius més utilitzats pels joves són el móvil i l’ordinador. Els nivells d’adicció arriben a tal punt que el 81,4% de nens i nenes que intenten jugar menys temps a videojocs no ho aconsegueixen i pràcticament la meitat dels enquestats que jugen senten que s’alliberen i s’obliden de tot. La dependència fa que el 36,2% pensin en jugar durant tot el dia i un 13,9% desatenen els estudis, els esports o la familia.

L’adicció a les pantalles també es troba en l’ús de les xarxes socials, on a part de parlar amb els amics o buscar informació, un 22,4% dels menors les utilitzen per lligar, un 16,8% per “trolejar” i riure’s de la gent i fins i tot un 5,5% reconeixen que es dediquen a hackejar” altres comptes. També destaca que gairebé una quarta part dels joves enquestats afirma no utilitzar cap xarxa social.

El consum d’alcohol i drogues, també molt primerenc

Pel que fa al consum de drogues, s’han fet grups de discussió en els quals també hi han participat joves dels quatre municipis. Els infants de l’Alt Maresme comencen a consumir alcohol als 13 anys i la marihuana a partir dels 14. El cànnabis i el tabac es consumeix pràcticament cada dia i l’alcohol durant els caps de setmana. Les dades mostren que el consum augmenta en les èpoques de menys obligacions i festes, que la gent jove trafica amb cànnabis i que el consum de vàper o cigarrets electrònics ha crescut en els instituts.

Sense oci i amb dificultats per emancipar-se

Els joves calellencs que han participat a l’estudi també han apuntat altres qüestions, com que les opcions d’oci existents no responen a les seves necessitats. També han manifestat la dificultat d’emancipar-se pels requisits que demanen i per l’elevat preu del lloguer i que els cicles formatius estan només encarats al turisme i la restauració i voldrien una oferta d’estudis més diversa.

Un pla d’actuació amb 54 accions 

Quatre municipis de l’Alt Maresme s’han unit per tirar endavant el Pla de prevenció dels usos problemàtics de drogues i pantalles. Calella, Malgrat, Palafolls i Tordera aplicaran aquest document, que compta amb 54 accions per minimitzar el consum de substàncies estupefaents i de les pantalles entre els menors d’edat. La proposta ha estat supervisada pel Centre de Prevenció i Intervenció de drogodependències SPOTT, organisme de la Diputació de Barcelona, i posa per escrit la tasca del Servei Intermunicipal La Rula, el qual ja funciona des de finals de 2022 fent tallers i assessorament a adolescents, professionals i famílies als quatre municipis.

En aquest pla d’actuacions, que es desenvoluparà fins el 2027, es contemplen diverses activitats com campanyes de sensibilització i tallers pels centres educatius, l’elaboració d’un decàleg per les barres de les festes populars i la implicació dels joves en el propi disseny de les activitats per fer-les atractives i segures.

També es preveuen altres accions, com la promoció de figures públiques conegudes que defensin hàbits saludables, o l’aplicació de noves formes de participació de les famílies, així com activitats artístiques al carrer o en els teatres.

Comparteix el contingut!

Go to Top