1500 calellencs necessiten a Càritas per arribar a final de mes
- L’economat de Càritas ha repartit aliments a més de 520 famílies (1456 persones) durant els primers mesos del 2020, davant les 490 famílies que repartia durant el 2019.
Càritas Calella alerta de l’increment de famílies que viuen en situació de vulnerabilitat. Els números ho demostren: si durant l’any passat van atendre a 490 famílies, en els quatre mesos que portem d’any ja han atès a més de 520, que representen a un 7,6% de la població de Calella. Aquesta xifra s’incrementa cada dia, Serveis Socials deriva a nous ciutadans dia a dia. El tresorer de Càritas Calella, Pep Vidal, agraeix la feina que fan des de Serveis Socials, amb qui assegura estan més coordinats que mai.
Un 7,6% dels calellencs necessiten aliments de Càritas i van en augment. Serveis Socials fa la criba.
Des de l’1 de gener han entrat 208 famílies noves. Vidal adverteix que podrien arribar a superar les 750 famílies aquest 2020. Davant d’aquesta situació, els voluntaris estan desbordats emocionalment. Un equip de voluntaris, als quals s’hi han afegit de nous, treballa 3 dies a la setmana preparant els lots. Extremant les precaucions, portant mascareta i guants com la majoria de la població. En Pep Vidal, igual que la resta de voluntaris de més de 65 anys, només poden fer teletreball des de casa per pertànyer a col·lectius de risc davant el coronavirus.
Preveuen que a finals d’any s’arribi a les 750 famílies, això serien més de 2000 persones. Això situaria el nivell de pobresa a Calella al voltant del 10% de la població.
Per prevenir el contagi, els usuaris de l’economat no entren i escullen els aliments com fan habitualment, sinó que se’ls prepara una bossa i se’ls entrega a la porta. Dins d’aquest lot hi tenen el doble de productes, perquè hi afegeixen iogurts i fruita que estan fora del sistema de punts que utilitzen normalment. “Preferim no filar prim”, diu Pep Vidal. Les famílies de fins a 3 membres van un cop al mes, les de més de 4 persones hi van cada dues setmanes i algunes famílies hi van cada setmana.
Entitats i institucions es bolquen amb la donació d’aliments
Tot i l’augment d’usuaris, Pep Vidal assegura que tenen suficients aliments. A la gran quantitat de productes que arribaven del Banc dels Aliments, s’hi sumen 700 kg de fruita a la setmana. Des de la Unió Europea també envien més material. Un cop al mes reben congelats, i n’han demanat més. També hi ha hotels de Calella que els dona aliments.
Si necessiten algun producte en concret, el compra l’Ajuntament. “No hi ha dia que no tinguem una entrada, sigui de l’Ajuntament, sigui del Banc dels Aliments, sigui de la Unió Europea” explica el tresorer de Càritas. Per això, a nivell de productes no estan preocupats, tot i que la perspectiva no és per ser optimista, diuen.
Com a mínim, hi van unes 50 famílies al dia. Entre setmana, el menjador social fa dinars. A causa de la situació provocada per la crisi sanitària, ha deixat de fer sopars. Pel cap de setmana, quan el menjador no obre, Càritas prepara una bossa als usuaris calellencs.
Futur incert
La situació que es presenta no és esperançadora. Una gran quantitat de gent s’ha vist inclosa en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), molts fixes discontinus no han estat cridats a treballar, els autònoms han deixat de facturar i petites empreses han vist reduïts els seus ingressos. A més a més, l’Estat encara no ha pogut tramitar tots els ERTOs, i per tant, hi ha famílies que no han cobrat març ni abril. Per moltes llars, la situació és, en aquests moments, molt delicada. Les previsions en relació a la feina són negatives: l’Estat preveia que pujaria l’atur fins al 19%. A Calella es preveu que arribi fins al 21% en el pitjor dels casos.