Mascaretes: quins tipus hi ha i quines són més recomanables

2020-07-18T16:39:05+01:0018/07/2020|

  • Ara no sortim de casa sense mascareta. Però no totes són iguals, hi ha diferents tipus que cal conèixer per saber quina és la més adequada.

L’ús de mascareta és obligatori a Catalunya a tot l’espai públic, ja sigui obert o tancat. Dur-la s’ha convertit en part del nostre dia a dia. Però hi ha diferents tipus de mascareta que aporten més o menys protecció.

Les mascaretes que són més comunes i també les més bàsiques són les quirúrgiques, atès que són les que eviten que una persona que tingui el virus el pugui transmetre. Ara bé, aquestes no salvaguarden dels virus ambientals a qui les porten. Aquest tipus de mascareta és d’un sol us i, per tant, no reutilitzable. Estan compostes per tres capes diferents: l’externa impermeable, la intermèdia i la interna, que és la que es troba en contacte amb la boca i el nas i absorbeix la humitat.

Les mascaretes quirúrgiques són les que es venen a les farmàcies a un preu de 96 cèntims.

Per altra banda, trobem les mascaretes autofiltrants, que a diferència de les quirúrgiques, no només protegeixen “de dins cap a fora”, sinó que també “de fora, endins”. Doncs, la seva funció principal és evitar que el virus que estigui en l’ambient la traspassi i infecti la persona que la duu.

Aquest tipus de mascareta inclou tres categories diferents: la FFP1, que amb un filtre de tipus 1 garanteix un 78% de protecció; la FFP2, amb un filtre de tipus 2 i amb una garantia del 92% i, per últim, les FFP3, amb el filtre de tipus 3 i una garantia que pot arribar a un màxim del 98% . Aquestes últimes són utilitzades per protegir la persona que la porta de gasos i aerosols amb una toxicitat alta.

Les mascaretes autofiltrants són les més recomanades per al personal sanitari.

A més de classificar-se segons el filtre, les mascaretes autofiltrants es divideixen entre les que tenen vàlvula i les que no. Aquesta filtra l’aire que s’inhala, però no el que s’expulsa. Això vol dir que permetrà respirar millor i serà més còmode, redueix la humitat dins la mascareta, però pot deixar sortir petites gotetes. Per tant, només poden portar mascaretes amb vàlvula les persones sanes.

També existeixen les mascaretes higièniques, que són les que es fan amb roba i moltes d’elles de manera casolana. Aquestes, si es fabriquen de manera correcta poden arribar a tenir una eficiència del 70% de filtració. Són les que fan de manera altruista les cosidores voluntàries de la nostra ciutat. A més, a Calella hi ha diversos establiments on es poden comprar, per exemple, a la botiga Zic Zac, on tenen diversos models.

S’han posat molt de moda les mascaretes higièniques de roba, de tot tipus de colors i estampats. Cal comprovar que estiguin homologades i que portin filtre.

Pel que fa a les indicacions sobre aquestes, és important conèixer que les mascaretes s’han de guardar en un lloc amb ventilació, i no en un calaix. A més, s’ha d’evitar que estiguin a l’abast d’un infant o algú que la pugui agafar i tocar. També és important saber que, abans d’utilitzar-la la persona, s’ha de rentar les mans i tocar només les gomes. Aquestes han de cobrir el nas, la boca i la barbeta i s’ha d’ajustar la pinça nassal al nas, de tal manera que no quedi cap espai. Mentre s’utilitzen no s’han de tocar i, en cas d’urgència, fer-ho un cop s’han rentat les mans. No es poden col·locar a sobre del cabell ni sota la barbeta i, per últim, no s’han de retirar quan es parla, es tos o s’esternuda.

Els experts recomanen comprar les mascaretes a les farmàcies, ja que es tracta d’un producte sanitari de protecció i que requereix una certa qualitat.  A més a més, els professionals que hi treballen estan formats, coneixen totes les novetats i poden oferir consells amb relació a la salut.

En cas de pertànyer al col·lectiu de persones de risc o al de professionals sanitaris és recomanable utilitzar una mascareta FFP2 sense vàlvula. I en cas de presentar símptomes és preferible fer-ne ús de la quirúrgica. En canvi, si la persona està sana, es pot utilitzar tant la higiènica com la quirúrgica.

Fer obligatori un producte de pagament

Les mascaretes més econòmiques són les quirúrgiques. El Govern espanyol va fixar un preu màxim de 96 cèntims. Tot i així, són d’un sol ús. Això vol dir que cada dia s’hauria d’utilitzar una nova perquè tinguessin la màxima eficacia. A 96 cèntims, una família de 4 membres hauria de pagar 3,84 euros al dia. En un mes, aquesta família hauria de gastar 115,2 euros en mascaretes.

A més a més, Espanya és el país d’Europa on les mascaretes tenen l’IVA més alt. La majoria de països l’han rebaixat degut a que amb la pandèmia s’ha convertit en un producte molt necessari.

Comparteix el contingut!

Go to Top