La doble crisi de les autoescoles: dels examinadors al coronavirus

2020-07-20T20:13:57+01:0020/07/2020|

  • Les autoescoles viuen a la corda fluixa de manera constant. Arrosseguen des de fa anys les conseqüències de la vaga dels examinadors i ara s’hi sumen els protocols estrictes a seguir per evitar el contagi de la COVID-19.

La crisi del coronavirus ha fet trontollar tots els sectors, que han hagut de reinventar-se. També el de les autoescoles, que han de seguir estrictes protocols de neteja per garantir la seguretat tant de professors com d’alumnes. Han hagut de canviar tant el treball diari, amb les pràctiques i classes teòriques, com en els exàmens.

Des de l’autoescola Via lliure, el seu propietari, Jaume Torrent, explica que han de desinfectar el cotxe cada hora, en el moment que acaba un alumne les seves pràctiques i comença el següent. També cal ventilar el vehicle. Dins del cotxe només hi van el professor i l’alumne, abans hi anava un altre alumne al darrere per aprofitar el viatge. Tots dos han de portar mascareta de forma obligatòria. Com a mesures addicionals, també poden desinfectar amb ozó o posar plàstics protectors, tot i que no és obligatori.

Desinfecció cada hora i mascareta, claus en les pràctiques de cotxe.

Durant els exàmens pràctics s’han de seguir les mateixes mesures de neteja i portar mascareta. En aquest cas, no hi pot haver un alumne en espera al darrere. Pel que fa a les classes teòriques, “hi ha la separació de seguretat obligatòria i les aules s’han hagut de reduir a mínims perquè no pots abastar tot el que t’entrava anteriorment. A la meva entren entre 8 i 10”, diu Torrent. També es dona prioritat a les classes online.

Amb la crisi del coronavirus ha plogut sobre mullat en el sector de les autoescoles, que encara pateixen els efectes de la vaga d’examinadors. “Arrenquem de la vaga del 2008. Des de llavors hem tingut dues vagues d’examinadors i el sector se n’ha ressentit molt. Ara amb el coronavirus estem en una situació bastant crítica. Al sector li està costant molt remuntar. El problema dels examinadors segueix molt enquistat, però és un problema de l’administració que no hi posa remei. Se’n van jubilar molts i no en posen de nous i les autoescoles estem amb un problema d’exàmens molt gran”, explica el propietari de Via lliure.

La Direcció General de Trànsit (DGT) és qui gestiona els permisos de conduir de tots els vehicles.

Es queixa que l’administració limita la capacitat d’examinar de les autoescoles, especialment a la part pràctica. “És molt trist que tinguis capacitat per treballar i per generar diner i que sigui la pròpia administració la que no et deixa fer-ho. És un problema greu”, lamenta. Recorda que, abans, s’examinava a Mataró tots els dijous i les autoescoles podien portar el número d’alumnes que volguessin, però ara només poden examinar entre 1 i 3 alumnes, segons els permetin.

Amb els exàmens teòrics tenen menys problemes, derivats de la crisi sanitària. Des de l’associació d’autoescoles de Mataró, entitat que gestiona Jaume Torrent, han llogat aules al Tecnocampus per tenir més espai per garantir la distància de seguretat.

Pel que fa a les pràctiques i als exàmens de moto i ciclomotor, els alumnes han de portar el seu propi material, quan abans se’ls deixava. Això implica una major despesa per l’alumne, que ha de comprar jaqueta, guants, casc i intercomunicador per comunicar-se amb els professors a l’hora de fer les pràctiques i amb l’examinador a l’hora de fer l’examen.

No tots els alumnes acaben de fer els 18 anys

Tot i que molts dels que van a treure’s el carnet són estudiants que acaben de fer la majoria d’edat, també hi ha qui es treu el permís més gran. “La forquilla s’ha fet una mica més gran. L’estudiant hi segueix sent, però ja ve gent que als 18 no se l’ha tret i arriba amb 20 i llargs. De tant en tant també s’escapa algun amb 40, però molt de tant en tant”, diu Torrent.

Comparteix el contingut!

Go to Top