L’estreta relació entre Catalunya i els incendis forestals
- Catalunya sempre ha estat lligada amb els incendis forestals, sobretot per la seva posició geogràfica i pel clima mediterrani que tenim, amb molta bonança.
Vivim en una zona amb clima mediterrani, un dels pocs climes del món en què coincideix el període més càlid de l’any amb el més sec. En altres zones del planeta amb climes tropicals o monsònics, la temporada més plujosa coincideix amb els mesos de més calor.
Si al factor climàtic hi sumem l’abandonament de conreus durant les últimes dècades, amb aquests camps situats al mig de masses forestals com a testimoni del temps passat, trobem una gran massa forestal de recent formació. En definitiva, més combustible per cremar, tant en densitat com en extensió.
Quins són els mesos de l’any amb més incendis?
Si ens fixem en els mesos de l’any on es concentren el nombre més elevat d’incendis són, sobretot, juny, juliol i agost. Aquests, però, només representen el 49% de tot l’any. El mes en què es registren més incendis és el juliol, amb gairebé una cinquena part dels incendis anuals, amb un 19%.
L’altre 51% de la resta de l’any, l’hivern sorprèn per la gran quantitat d’incendis forestals, amb un 21%. D’aquests mesos, destaca el març, amb un 10%. Però… per què aquest augment dels incendis a l’hivern? Doncs perquè l’hivern és la segona estació més seca de l’any. Tot i que pot semblar que no, les precipitacions a l’hivern són escasses i l’anticicló d’hivern acostuma a arribar a finals de desembre i s’hi queda unes quantes setmanes.
Així doncs, amb el pas dels dies, el terra s’asseca més i és més susceptible a l’aparició d’incendis.
A quina hora solen iniciar-se els incendis?
Ens hem fixat en els mesos que solen haver-hi més incendis. Però, i per hores, quan solen iniciar-se els incendis a Catalunya? Aquesta resposta la saben molt bé els Bombers de la Generalitat, les ADF’s i els Agents Rurals. Les hores crítiques són entre les 12h i les 18h, on es registren el 61% dels focs.
La matinada és el període de la jornada en què es declaren menys incendis. És a partir de les 10 del matí, quan comencen les hores més delicades pel que fa a l’inici d’incendis. Les hores més crítiques coincideixen amb el migdia i primera hora de la tarda, amb un 11,3% entre les 15 i les 16h i un 12,1% entre les 16 i les 17 hores.
Les hores del vespre i primera hora de la nit, de 18 a 24h no les podem deixar de banda, ja que representen un 21% dels focs. Aquestes xifres es deuen a que les temperatures encara són molt altes i els índex d’humitat molt baixos.
Quin és l’origen dels incendis?
La gran majoria d’incendis que hi ha a Catalunya es deuen a negligències, i una quarta part són provocats intencionadament. Les negligències representen un 40,6%, i dins de les negligències o descuits, el 16% són a causa de cremes, sobretot agrícoles, i en menor mesura, de matoll i pastures. Un 10% són per negligències diverses i un no menys important 7% per cigarretes.
El 40,6% de negligències contrasta amb el 25% que s’originen de manera intencionada. Al tercer lloc, trobem amb un 12% causes desconegudes.
Però és curiós el paper que tenen els llamps com a provocadors d’incendis, doncs representen un important 11%, 3 dècimes més que no pas les causes per accident.
Alguns estudis recents revelen que 1 de cada 15.000 llamps és capaç de provocar un incendi forestal.
Els anys més fatídics
Fem un repàs als anys més fatídics pel que fa a incendis. Quatre anys destaquen molt per sobre de la resta en nombre d’hectàrees cremades. Són dades des de 1986.
- Any 1994: 75.702 ha
- Any 1986: 65.812 ha
- Any 1998: 18.361 ha
- Any 2012: 15.026 ha
Segons les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, en els darrers 10 anys, excepte el gran incendi del 2012, la mitjana d’hectàrees cremades oscil·len les 1.500 ha/any. Fins aquest any, el mínim històric el tenia l’any 2008, amb només 554 ha.
Diem fins aquest any perquè, de moment, aquest 2020 està sent l’any amb menys hectàrees cremades. Fins a data de 16 d’agost, les últimes dades facilitades per la Generalitat, mostraven que només en portem 56,3ha.
Balanç de la campanya del P.V.I
Ahir diumenge va acabar la campanya de Prevenció i Vigilància contra Incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona. El PVI té per objectiu evitar i limitar els efectes dels possibles incendis forestals que es poguessin produir aquest estiu. Al dispositiu d’aquest 2020, hi han treballat 259 persones, 125 ADF’s, 9 Federacions d’ADF i altres administracions.
Del 12 de juny al 30 d’agost, s’ha informat a 45.604 persones al conjunt de les 11 comarques que formen part de la província de Barcelona. Però si ens fixem en la nostra comarca, s’ha informat a 7.425 persones, s’ha dissuadit a 46 persones i s’han fet un total de 3.155 actuacions.
Les dades de Calella
A la nostra ciutat, de la qual l’ADF Alt Maresme és l’encarregada de vigilar els boscos de la ciutat, el PVI ha informat a 683 persones. També s’han localitzat 5 abocaments inflamables, és a dir, materials que poden ser causa d’inici d’un incendi forestal.
El PVI i l’ADF Alt Maresme també han informat de dues deficiències en línies elèctriques a la zona de Can Carreras i s’han revisat un total de 12 punts d’aigua, els punts on Bombers de la Generalitat i ADF’s carreguen aigua als seus vehicles en cas d’incendi.El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis forestals de la Diputació de Barcelona ha finalitzat, però des de l’ADF Alt Maresme, que durant tot l’any fa tasques de prevenció d’incendis, recorden que fins al 15 d’octubre és prohibit fer foc a menys de 500 metres de qualsevol massa forestal sense autorització.