Una clàusula permetrà rebaixar el lloguer dels negocis en temps de crisi

Un bar denuncia a través dels seus vidres que sempre paguen els mateixos

2020-10-18T16:34:23+01:0018/10/2020|

  • S’anomena “rebus sic stantibus” i tot apunta a que el Govern la inclourà al Codi Civil català en les pròximes setmanes. Serveix per trobar una solució a mig camí entre els interessos del llogater i del propietari.

Molts negocis estan passant moments difícils a nivell econòmic a causa de la pandèmia, especialment aquells que s’han vist obligats a tancar. L’oci nocturn no ha pogut desenvolupar la seva activitat des de fa set mesos, recentment s’han tancat bars i restaurants i també serveis de contacte, com els centres d’estètica. Això vol dir que no han facturat o no facturaran, però hauran de seguir pagant el lloguer. És una qüestió que preocupa i molt als propietaris dels establiments. Davant d’aquesta situació, poden acollir-se al “rebus sic stantibus”.

“Rebus sic stantibus” és un concepte heretat del dret romà. Es podria traduir del llatí com “en aquest estat coses”.

Es tracta d’una clàusula que permet acudir als tribunals a demanar una rebaixa del preu del lloguer en el moment que hi ha una situació sobrevinguda que fa impossible complir el contracte a una de les dues parts. Seria el cas dels negocis que van signar un lloguer amb el propietari i que, degut a la crisi de la COVID-19, no tenen ingressos per fer front al pagament. “L’aigua, la llum, el lloguer. Anem ficant, anem ficant i això fa que el got ens ofegui”, diu el propietari d’un restaurant calellenc. Alguns propietaris van perdonar als seus inquilins el lloguer durant l’Estat d’Alarma, és el cas, per exemple, d’El Bareto, però no tots els negocis van tenir la mateixa sort.

Els negocis que han hagut de tancar a causa de les noves restriccions hauran de seguir pagant les despeses sense facturar res. “Jo faig les comandes el dimarts i el dijous em van tancar. Hauré de pagar factures de menjar que he hagut de congelar. I a tots els restauradors els ha passat el mateix. Tenim coses que se’n van en òrris” lamenta un altre restaurador de la ciutat.

Aquesta clàusula serveix per trobar una solució a mig camí entre els interessos del llogater i del propietari. Segons alguns advocats, això facilitaria que les parts interessades es posessin d’acord fins i tot abans d’acudir als tribunals.

El Govern vol incloure aquesta clàusula al Codi Civil català. La idea és aprovar el decret en les pròximes setmanes i després convalidar els canvis al Parlament. Des del Govern asseguren que serà una eina útil en els mesos que venen, que seran complicats tan a nivell econòmic com sanitari.

Ni la legislació espanyola ni la catalana inclouen aquesta clàusula, però ja s’ha utilitzat per reclamacions judicials durant la crisi econòmica del 2008. Tant el petit comerç com grans empreses s’han acollit al “rebus sic stantibus” per demanar una rebaixa del lloguer.

La Generalitat probablement copiarà el model del Codi Civil foral de Navarra, on sí que està inclòs.

El Codi Civil de Navarra diu que “quan es tracti d’obligacions de llarg termini o tracte successiu, i durant el temps de compliment s’alteri fonamentalment i greument el contingut econòmic de la obligació o la proporcionalitat entre les prestacions, per haver sobrevingut circumstàncies imprevistes que facin extraordinàriament onerós el compliment per una de les parts, podrà aquesta sol·licitar la revisió judicial perquè es modifiqui la obligació en termes d’equitat o es declari la seva resolució”.

Comparteix el contingut!

Go to Top