Les escoles de dansa, al límit: tancament forçat i reducció d’hores i alumnes

Les escoles de dansa han hagut de quadricular el terra per assegurar la distància de seguretat entre els alumnes

  • Fa ja més d’una setmana que les escoles de dansa han hagut d’abaixar la persiana. Amb les mesures imposades des de l’inici de curs, reduint l’aforament i l’horari de les classes, i el tancament, estan al límit de la supervivència.

2020-11-09T10:51:23+01:0008/11/2020|

Les escoles de dansa de Catalunya han dit prou: en un comunicat conjunt, el sector demana presencialitat, respecte i claredat normativa. Estan indignades pel tancament que va decretar la Generalitat el passat 29 d’octubre, que, a més, les ha deixat invisibilitzades i sense cap tipus d’ajuda. Per això, reclamen que es reconegui la seva activitat docent i poder tornar a les aules.

Des del moment que va començar el curs, al mes de setembre, les escoles de dansa ho han fet sota mínims: amb una reducció del 50% de l’aforament, obligades a tancar a les 21h i amb un espai de 15 minuts entre classe i classe. Si ja estaven al límit, s’hi afegeix el tancament forçós com a part de les restriccions sanitàries. Tot i així, han de continuar pagant totes les despeses. “Si nosaltres teníem 16 nenes, ara en tenim 8. Tenim la meitat d’ingressos, però les mateixes despeses: paguem lloguer, paguem llum, paguem aigua, paguem l’SGAE, paguem la quota d’autònoms”, es queixa l’Eva Torró, propietària de l’Escola de dansa i flamenc Eva Torró. Té un 35% d’alumnes en relació al curs passat, perquè hi ha pares que, degut a les restriccions sanitàries, han preferit no portar a les seves filles per por, d’altres perquè han estat confinades a l’escola.

Lamenta que les hagin tancat quan “del 100% d’escoles de dansa que hi ha a Catalunya, només hi ha un 0,01% que han tingut un grup confinat”. És a dir, els contagis no es produeixen dins dels centres, però el Govern les ha obligat a abaixar la persiana sense atorgar-los ajudes específiques. Per això, se senten desemparades. “Primer és la salut, però tu també fes alguna cosa com a Govern, no ens deixis desemparats”.

El Govern no ha contemplat cap ajuda específica per les escoles de dansa. Per poder accedir a algun tipus de subvenció, han de pagar la quota d’autònoms. De totes maneres, l’import de les ajudes és mínim i no els arriba per pagar totes les despeses.

“La primera vegada s’havia de tancar, però per mi aquesta vegada és injust”, opina la Mercè Panosa, propietària de Bilans escola de dansa. En el seu cas, té classes des de 6 alumnes fins a 12, en funció de la mida de l’aula. Algunes nenes s’han desapuntat aquest curs a l’espera que la situació millori i tornar-les a inscriure el curs vinent. Fa dos anys tenia 6 professores, durant el confinament eren 4 i ara en són 2. Ha hagut de reduir el nombre de professores a causa de la pandèmia, amb la intenció que puguin tornar un cop la situació millori i puguin tornar a fer classes de la forma habitual.

Eva Torró, propietària de l’Escola de dansa i flamenc Eva Torró

Les escoles de dansa tenen un horari molt limitat, ja que han de començar un cop els alumnes surten de l’escola, sobre les 17:30h, i han d’acabar a les 21:30h per no molestar als veïns amb la música. Ara, però, estan obligades a tancar a les 21h, fet que les ha forçat a eliminar les classes d’adults, que es feien de 20:30h a 21:30h. A aquesta reducció de l’horari s’hi afegeix un interval de temps per ventilar: “entre classe i classe deixem 15 minuts per ventilar, obrir les portes i les finestres, netegem tota la sala amb un líquid especial i tota la zona de pas. Totes les bosses les ruixem amb un producte que hem comprat. Ho deixem tot immaculat abans de començar i les següents alumnes arriben dos minuts abans de començar, no coincideix cap grup a la porta de la nostra escola”, explica l’Eva.

El protocol que han de seguir no acaba aquí. Segons l’Eva, “hem hagut de quadricular tot el terra de les aules on les nenes ballen, amb quadres de 3m2, deixant un altre quadre lliure de 3m2, és a dir, realment estan a 6m2 les unes de les altres” diu la propietària de l’escola calellenca. I segueix, “hem hagut d’eliminar vestuaris, venen vestides de casa, amb mascareta, amb gel hidroalcohòlic. Entren d’una en una, van dins de la seva quadrícula amb la mascareta posada, deixen el gel hidroalcohòlic a terra i ballen tota l’estona així”. Durant tota l’hora no es treuen la mascareta. Des de la Generalitat se’ls va dir que es podien treure la mascareta per ballar si hi havia distància de seguretat, però les associacions que representen les escoles de dansa van decidir que, per seguretat, no se la traurien. Per això, treballen més l’elasticitat perquè no hi hagi un impacte de cardio molt elevat. Un cop entren, a més, se’ls pren la temperatura, es netegen les sabates en una estora amb gel desinfectant i les guarden dins d’una bossa de plàstic.

Ver esta publicación en Instagram

Tallers coreogràfics. Hem començat el curs treballant la creació de petites coreos per part de les alumnes. Work in progress??

Una publicación compartida de eva.torro.bou (@escoladedansaiflamencevatorro) el

Les escoles de dansa formen part de l’educació de règim especial. Són ensenyament no reglat. No entenen perquè a elles se les ha obligat a tancar, igual que a les escoles de música, però a les escoles de primària i secundària no. Les escoles de dansa reglades, en canvi, sí poden continuar. “Nosaltres també presentem nenes a exàmens i a concursos” lamenta la directora de Bilans.

S’han estat preparant durant l’estiu per poder fer classes online si es requerien i és el que estan fent ara. Però asseguren que no és una solució, perquè amb les alumnes més petites no les poden fer i perquè hi ha alumnes que no tenen ordinador o l’espai suficient a casa per ballar. “Els terres dels menjadors de casa seva no són adequats. Fan el que poden, però no és bo per les seves cames i per l’esquena si ens tanquen molt de temps. Ni és l’espai ni són les condicions” diu la Mercè Panosa. A més, “ens falta temps per fer el programa que tenim les escoles fins a final de curs per treballar amb aquests nens”.

Qui t’acaba ajudant més són les pròpies famílies” afirma l’Eva Torró. De fet, assegura que “gràcies al suport de les famílies, les escoles encara no hem tancat”.

Una manifestació adequada als moments de pandèmia

Han convocat una concentració per aquest dilluns a la plaça Sant Jaume de Barcelona, a les 10h. Serà una manifestació especial: de la mateixa manera que han quadriculat les seves aules per assegurar la distància de seguretat, quadricularan la plaça Sant Jaume. Tots els participants han d’apuntar-se perquè se’ls assigni una parcel·la. Aniran vestits de negre i amb les seves de dansa -ja siguin les puntes de ballet, les sabates de flamenc o les bambes de hip hop- penjades al coll.

Comparteix el contingut!

Go to Top