L’epidèmia remet a Calella després de marcar màxims per damunt de la mitjana catalana

  • En tot el període de la pandèmia, des que el dia 14 de març es va detectar el primer cas a la ciutat, s’han diagnosticat 646 casos positius. Hi ha hagut prou casos per poder realitzar els gràfics dia a dia de Calella que us presentem tot seguit. Aquestes dades són del conjunt de la ciutat, no únicament dels ingressats a l’Hospital.

2020-11-15T17:14:18+01:0015/11/2020|

Comencem a veure la llum al final del túnel, aquest podria ser ben bé el titular d’aquesta notícia relacionada amb les dades de la COVID-19 a la nostra ciutat. Fa uns dies vèiem nivells màxims en l’índex de risc de brot passant dels 1.500 punts (el mateix índex a nivell de tot Catalunya va arribar just als 1.000 punts). Per calcular aquest índex, es creuen les dades de la taxa de reproducció de la malaltia i la incidència per cada 100.000 habitants.

Observant el gràfic es pot comprovar com, en aquests moments, l’índex de risc brot a Calella s’ha relaxat i es troba al voltant dels 545,89 punts. Continua essent alt, però es nota una tendència a la baixa. També s’hi pot observar com el màxim (1.514,43) es va produir el dia 2 de novembre. En aquelles dates, a Calella es diagnosticaven de coronavirus 30 persones el mateix dia 2 de novembre, 20 persones el dia 3 de novembre i 17 persones el dia 4 novembre. Els tres dies anteriors s’havien diagnosticat fins a 55 casos.

Les dades en aquests moments són esperançadores, ja que aquest índex s’ha anat reduint. Es considera molt alt quan està per sobre dels 200 punts i es considera baix quan està per sota dels 70. Així doncs, encara queden dies amb tendència a la baixa per sortir de la zona de perill. A Catalunya, l’índex de risc de brot és actualment de 476 punts, una mica per sota que el de Calella.

La variable amb què es fixen els epidemiòlegs és la taxa de reproducció de l’epidèmia. Aquesta mesura la velocitat de contagi. O sigui, a quantes persones, de mitjana, ha contagiat una persona que ha estat infectada de coronavirus. En aquest cas, en valors per damunt d’1 es considera que la malaltia creix, ja que una persona infectada ha contagiat a més d’una persona. Llavors si això creix es pot descontrolar.

Aquesta taxa és força variant. A Calella va arribar a marcar un màxim de 3,98. O sigui, per cada persona infectada se n’infectaven 4 més en un dia. Aquests màxims es van donar els dies 15 i 16 d’octubre; després ha anat baixant per situar-se en l’actualitat a 0,62. O sigui, la malaltia decreix a la ciutat; la tendència actual és a la baixa, per tant, s’espera que tornem a valors anteriors a l’inici d’aquesta segona onada. La taxa de reproducció a Catalunya és de 0,80 i no va arribar a pujar per damunt de 2.

Els experts en sanitat pública volen que el valor baixi per sota d’1 per assegurar que la malaltia quedi controlada. De totes maneres, l’OMS creu que el millor és que sigui per sota de 0,7 per assegurar una bona desescalada epidemiològica.

De la concatenació de les anteriors variables en surt el diagrama de risc. Es tracta de la observació de l’evolució de la pandèmia i la seva incidència durant 30 dies. És evident que, amb una baixa taxa de reproducció, la malaltia baixarà, però s’ha de tenir present l’índex de risc de brot, ja que les dues variables, si augmenten, no són bona senyal.

La gràfica evoluciona dia a dia i és important per poder prendre decisions sobre confinaments i restriccions. En concret, quan la gràfica evoluciona cap amunt i/o cap a la dreta significa que els valors empitjoren. Augmentar la incidència del virus acabarà augmentant la taxa de reproducció i un augment d’aquesta última portarà a l’augment de la quantitat de persones infectades. Per aquest motiu, quan aquesta gràfica es mou en la zona més vermella, les autoritats endureixen les restriccions.

Si evoluciona cap avall i cap a l’esquerra, significa que els resultats esperats seran bons. Si ens fixem en els últims dies de l’evolució de la gràfica, es pot apreciar com ja ha baixat i que comença la tendència a anar cap a l’esquerra. S’espera que, aquests propers dies, si no hi ha cap sorpresa, evolucioni més cap a l’esquerra a buscar la zona verda.

CALELLA COMUNICACIÓ ha elaborat els gràfics del risc de brot seguint el sistema de càlcul utilitzat pel grup de Recerca BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb dades del portal Dades COVID de la Generalitat de Catalunya. En els càlculs s’exclouen els tres últims dies perquè contenen dades que encara s’estan actualitzant a mesura que avancen les hores.

Comparteix el contingut!

Go to Top