La Bruna assegura que només una minoria provoca conflictes al centre

  • El centre social okupat defensa que gestionen els conflictes establint vincles i empatitzant amb els habitants, mediant i, en últim terme, expulsant de La Bruna.

2020-11-16T12:32:00+01:0016/11/2020|

Després de l’incident a La Bruna, en què uns nois van protagonitzar una baralla per després llençar objectes des del balcó de la finestra, la Bruna ha fet un comunicat a través de les xarxes socials en el que reconeix que “en l’acollida hi ha conflictes”. Per això, expliquen que “hem optat per vincular i empatitzar, modificar els espais de decisió i participació, estendre la mà a les veïnes, autogestionar-nos, utilitzar la mediació i expulsar en alguns casos”. Ho cataloguen com a “formes d’abordatge invisibles”. Asseguren que la majoria de residents són pacífics i que també pateixen els problemes que provoca una minoria.

Afirmen que “l’acollida no és un acte passiu, és un compromís d’acció per fer que les persones nouvingudes sentin que poden fer d’aquesta també la seva casa”. En el cas de La Bruna, és l’assemblea i simpatitzants del centre els que ajuden als residents a integrar-se i empadronar-se, un tràmit que els està sent molt difícil d’aconseguir.

Des del centre social okupat exposen que “el procés migratori, la irregularitat administrativa i la pobresa porten intrínseques moltes violències. Aquesta gestió del canvi necessita cures i acompanyament que aquestes persones busquen constantment, trobant referents i mentores en veïnes, conegudes, associacions, educadores i tècniques dels serveis”.

A La Bruna hi viuen unes 45 persones. Tot i que la majoria de persones que viuen al centre són famílies que no ocasionen problemes, un grup de joves han protagonitzat diversos incidents en les darreres setmanes que ha portat als veïns a avisar a la policia. Des de La Bruna ho entenen “perquè som moltes les persones a La Bruna que també patim aquestes violències”. Tot i així, denuncien que “la policia envaeix l’espai, amenaça, criminalitza i se’n va. La resolució de conflictes no passa per la repressió i la criminalització”. Per això, consideren que “calen més xarxes comunitàries de suport i equips socials de carrer que permetin treballar i prevenir aquestes situacions”.

Des de La Bruna s’han esforçat per fer classes de català i castellà als habitants i regularitzar la seva situació. Durant el confinament han tingut diversos problemes, perquè no tenen aigua corrent i havien d’anar a la font a buscar-la, exposant-se a ser identificats i multats. Tenien una restricció de tres garrafes per persona. En la mateixa situació es trobaven quan havien d’anar a treballar, ja que moltes d’elles no tenen papers. Això ha fet que deixessin de treballar perdent els pocs ingressos que tenien i, per tant, dependre de serveis socials.

“Moltes persones que han perdut l’habitatge durant el confinament ens han demanat lloc sense poder respondre a totes les demandes”, lamenten des del centre social okupat.

El projecte de centre social va començar a principis de l’any 2017, quan un col·lectiu de joves va okupar l’antic hostal La Gaviota. Durant aquests anys s’han fet diverses activitats per a tots els públics, classes de repàs per a infants, xerrades i debats. Degut al confinament, l’activitat s’ha hagut d’aturar.

Comparteix el contingut!

Go to Top