Salut no veu amb bons ulls que l’ampliació de l’hospital sigui sobre un supermercat

El possible aterratge d’un supermercat de la cadena Aldi ha causat molta controvèrsia. A finals de febrer, l’alcaldessa, Montserrat Candini, va anunciar la inversió que faria Aldi Supermercats a la ciutat, construint una superfície comercial a la zona de l’aparcament Hospital 2. A sobre d’aquest establiment, s’hi ubicarien tres plantes que es posarien a disposició de Salut per ampliar l’hospital, que té acusades deficiències. Aldi faria també dues plantes soterrades d’aparcament, amb capacitat per 144 vehicles i que gestionaria Gestvia. Es dona la circumstància que hi ha restes arqueològiques romanes que havien bloquejat anteriors projectes, però segons l’Ajuntament, es garanteix la seva conservació i exposició a través d’unes finestres.

Aquest projecte es va portar al Ple Municipal per modificar el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal), atès que des de fa sis anys els terrenys s’utilitzen com a aparcament públic i s’instal·laria un equipament comercial. El canvi de qualificació es va aprovar de forma inicial gràcies als vots de l’equip de govern i del PP, però amb la negativa de la resta de forces polítiques. Els següents tràmits administratius per construir el centre comercial els haurà de gestionar el nou plenari, que es formarà a partir de les eleccions del 26 de maig.

La CUP ha expressat diverses vegades la seva oposició a l’Aldi. Van publicar a les xarxes socials els cartells que van aparèixer als carrers de la ciutat, on es denunciava que el supermercat “ofegarà al petit comerç” i “col·lapsarà la N-II i l’entrada de l’hospital”. Des d’ICV, acusen al govern municipal de fer una oferta electoralista mancada d’operativitat i de no tenir en compte l’impacte mediambiental que suposaria el supermercat. Igual que la CUP, subratllen que tindrà un efecte molt negatiu en el comerç local. Aquest és un dels arguments que ha esgrimit també l’Associació de Veïns Calella Centre a les al·legacions que han presentat a la modificació del POUM. Exposen també els problemes de mobilitat i ambientals que haurà de suportar la zona amb l’augment de camions que hi hauria amb la construcció del supermercat.

ERC tampoc veu amb bons ulls la proposta. Amb la vista posada a les municipals, el seu alcaldable, Xavier Ponsdomènech, ha assegurat que “quan governem, no ho tirarem endavant”. Ho ha fet en presència de la Consellera de Salut, Alba Vergés, que tampoc veu clar el projecte. “No és el lloc on jo concebria que ha d’estar un hospital” ha afirmat, tot i que admet que s’ha d’estudiar. La Consellera és conscient que l’hospital Sant Jaume està envellit i que calen esforços per posar-lo al dia. Ha explicat que han fet un primer pas amb el canvi de presidència, que recau ara en el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Actualment s’està treballant en el Pla Director de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, on es definiran els serveis que es presten i a quin centre. Tot i així, la Consellera lamenta que és un moment molt difícil per renovar les instal·lacions, ja que s’han tallat les inversions en salut.

Candini va informar al director general de CatSalut, Adrià Comella, del projecte. Va posar a la seva disposició els 2.800 metres quadrats que hi hauria disponibles per construir el nou centre sanitari. Segons els càlculs de l’Ajuntament, Salut hauria d’invertir uns 4 milions d’euros per adequar les tres plantes, on proposen traslladar el CAP i les consultes externes al nou espai. La decisió final de quins serveis s’hi ubiquen la deixa en mans de la Generalitat. Tot el projecte, de fet, està ara sobre la taula del govern català, ja que el Departament de Territori ha de donar el vist i plau a la modificació del POUM.

D’altra banda, no es el millor moment per la cadena de supermercats Aldi. Fa uns anys, els hereus de l’empresa es van veure immersos en una guerra pel seu control, dividida en dos filials, Aldi Sud i Aldi Nord, una partició que es va fer per evitar compres hostils. A finals de l’any passat va morir Cäcilie Albrecht, la propietària de la companyia. El seu testament és ara objecte de polèmica, ja que ha exclòs a la seva jove, Babette, i als seus néts. Precisament Babette és qui dirigeix Aldi Nord, la filial que gestiona les botigues d’Espanya.

2019-04-16T15:49:06+01:00 16/04/2019 | 15:49|Categories: Noticies|
X