Un Sant Jordi calellenc: coneix alguns dels autors locals

El 23 d’abril es el dia de l’any que més llibres es venen a Catalunya. La tradició que marca el dia de Sant Jordi ha perdurat amb el pas dels anys: els protagonistes indiscutibles són la rosa i el llibre.

La nostra ciutat també te grans autors. Des de novel·les de ficció a llibres d’història, passant per cròniques periodístiques, els escriptors calellencs són una petita mostra de la diversitat literària del país.

El filòleg Joan Rebagliato va guanyar l’any 2017 el Premi Literari Vila d’Ascó amb “L’últim port. Diari d’Alexandros”. No era la seva primera vegada; es va endur el mateix premi l’any 2012 amb “Embarcats”. Amb el mar com a escenari, Rebagliato admet escriure sempre pensant en Calella.

El filòsof i eurodiputat Josep Maria Terricabras té una extensa bibliografia que toca el camp de la filosofia, el coneixement, la ètica i la política, concretament sobre Catalunya. Al seu darrer llibre, “Allò que som”, Terricabras vol “presentar un tarannà, el d’algú que mira la realitat i qüestiona les veritats proposades, manté l’esperit crític i afina els judicis. Intento promoure idees, raonar conviccions, projectar mirades per comprovar-ne l’interès i la força”.

El director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el calellenc Saül Gordillo, reflexiona sobre el paper dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés independentista català a “Sobirania.cat”. El camp de la comunicació és la seva especialitat, una qualitat que mostra també a “Superperiodistes a l’era de la sobreinformació”.

Jordi Amat i Teixidó va plasmar la seva trajectòria d’investigació i divulgació en diversos llibres. Doctor en Història Contemporània i nomenat fill predilecte de Calella, compta amb diversos títols sobre la història maresmenca, entre ells, sobre la Guerra Civil a Calella. L’any passat es va decidir convocar la beca d’investigació Jordi Amat i Teixidó, amb l’objectiu d’impulsar la recerca sobre la realitat i la història de la ciutat.

També hi ha espai per la novel·la gràfica. Laura Mesa va debutar l’any passat amb “Chica del montón”, un llibre de vinyetes amb un punt autobiogràfic que va néixer a partir del seu Treball Final de Grau on plasma situacions de la vida quotidiana. També Quim Fàbregas va publicar el seu llibre de fotografia, “Miradas africanas”, on mostra les emocions d’homes i dones que han participat a un projecte hidroagrícola a Gambia.

Tampoc falta la literatura sobre autoconeixement i creixement personal. La periodista Mercè Roura va publicar l’any passat “Manual d’autoestima para mujeres guerreras”, un títol que s’afegeix a “Amo la imprudència de mis palabras” i “Cosas que debí decirte hace cien años”, llibres perfectes per aprendre a estimar-se a un mateix.

Aquest Sant Jordi, regala cultura. A la teva parella, a la teva família, a tu. També cultura local.

2019-04-22T18:24:49+01:00 22/04/2019 | 18:24|Categories: Noticies|
X