Calella: republicana i sobiranista

2019-04-28T23:45:05+01:0028/04/2019|

El 49,5% dels votants calellencs d’aquestes Eleccions Generals han votat algun partit independentista. ERC (2.798 vots) ha estat la llista més votada, que allarga la distància amb JxCAT (1.564 vots) i Front Republicà (359 vots). Aquests tres partits sumen la meitat dels calellencs que s’han expressat a les urnes. La participació (9.574 vots de 12.871 censats) ha estat de les més altes que es recorden en unes generals, arribant gairebé fins al 75%.

El PSC (1.792 vots) puja en percentatge passant a ser la segona força a Calella respecte de les últimes Eleccions Generals, que va assolir un tímid quart lloc. Als comicis de 2016, van empatar amb el PP (437 vots) que no arriba al 5% i cau per sota de Ciutadans (931 vots); el partit taronja puja en vots però es queda lluny dels votants de les passades Eleccions Autonòmiques de desembre de 2017. Sorprèn VOX, que apareix amb 288 votants. En Comú Podem (1129 vots) baixa en vots respecte dels comicis generals de 2016.

Els partits calellencs es prenen aquestes eleccions com una prèvia de les municipals que venen el pròxim 26 de maig. Així, els resultats seran analitzats amb lupa a les direccions de cada partit local per veure les tendències i quin possible traspàs de vots hi podria haver en clau de partits. Tenint en compte, però, que la majoria de votants de les municipals es decanten per una o altra candidatura en funció del cap de llista.

L’anàlisi que en fan els partits locals

El canvi de nom de Convergència a PDeCAT i, actualment, Junts per Catalunya no ha afavorit a que centri el vot davant de l’elector d’ERC. Aquest ha estat un dels temes de debat aquests últims dies a la ciutat. No sembla que aquest efecti es noti gaire a la candidatura de Junts per Calella, que surten a guanyar les eleccions amb l’actual alcaldessa, Montserrat Candini, al capdavant tot i que són conscients que necessitaran el suport d’un altre partit per formar un govern estable.

D’altra banda, ERC sorprèn a tot Catalunya i també ho fa a Calella per la pujada més que considerable en número de vots. Aquesta tendència els pot ajudar a augmentar en votants per les pròximes eleccions municipals, tot i que es disputen l’hegemonia independentista amb Junts per Calella i la CUP. Alguns militants d’ERC veuen amb bons ulls un possible pacte amb Junts per Calella per la pròxima legislatura, d’altres creuen que es millor pactar amb els comuns i la CUP per materialitzar un canvi de cicle a la ciutat.

I el PSC, que des de 2012 tenia un sostre de votants al voltant del miler, en aquests comicis l’han superat àmpliament. Simpatitzants de Junts per Calella, que confien en repetir el pacte actual, es senten còmodes amb aquesta pujada socialista. Però l’augment dels socialistes podria no ser real, sinó un traspàs encobert de vots provenint dels comuns per evitar que governi el tripartit de dretes a la Moncloa. Tot i que els comuns han patit una acusada davallada en aquestes Eleccions Generals, podrien aparèixer com a força dominant a la nostra ciutat pel fet de col·locar com a cap de llista l’exalcalde socialista Josep Maria Juhé.

Pel que sembla, si els votants del PP li són fidels i repeteixen aquest resultat d’aquí a un mes; no arribarien al 5% mínim que exigeix la llei electoral perquè hi hagi representació a l’Ajuntament i, per tant, quedarien fora. I pels vots que ha obtingut Ciutadans, pot ser que aquesta formació política s’estreni al consistori amb un o dos regidors.

Comparteix el contingut!

Go to Top