Què passa amb la R1 al Maresme?

El tren del Maresme fa un dels recorreguts més espectaculars de tota la xarxa de Rodalies de Catalunya. Sembla que voli per sobre del mar, cada dia ens ofereix imatges diferents. És justament aquest recorregut al costat del mar el que porta un dels principals problemes d’aquesta línea, la R1. El mar, els temporals, la sorra i la sal de l’aigua malmeten les intal·lacions d’Adif, l’entitat pública dependent del Ministeri de Foment que vetlla pel manteniment de les infraestructures ferroviàries a tot l’Estat. A més a més, a Catalunya també hi ha un dèficit de manteniment a causa de les poques inversions que s’hi realitzen.

El passat febrer, Adif va instal·lar un nou sistema de senyalització entre Mataró i L’Hospitalet per millorar la seguretat i incrementar el número de trens en aquest tram, el sistema de senyaltizació anomenat ERTMS (European Rail Traffic Management System), un sistema unificat a Europa. El problema rau en que el cablejat que fa possible aquest nou sistema de comunicació no està preparat per les condicions on esta ubicat, al costat del mar i exposat al temporal de llevant que estem tenint aquests dies al nostre litoral.

L’aigua i la sal provoquen curtcircuits en els sistemes de control i els semàfors es posen en vermell. Això fa que els maquinistes hagin de contactar amb el centre de control i demanar pas de forma manual, ja que el semàfor mai es posarà en verd. Al mateix temps, van amb la màxima precaució al passar per la zona afectada. Això provoca retards de 15 a 30 minuts a cada tren que passa entre Mataró i Vilassar.

La instal·lació d’aquest nou sistema de comunicacions té un cost de 72 milions d’euros. Adif s’ha compromès a canviar el cablejat en les properes setmanes, el que farà que els retards persisteixin encara uns dies més.

La primera línia de la península va ser la R1

La R1 va ser la primera línia de tren de la península (la primera d’Espanya va ser a Cuba) i va ser impulsada per Miquel Biada, un indià que va veure el potencial del ferrocarril a la seva estada a Cuba i quan va tornar de nou a la ciutat on va nèixer, Mataró, va impulsar la linea Barcelona-Mataró.

Per tal d’estalviar-se diners a les expropiacions necessàries per construir la infraestructura, es va optar per fer passar les vies pel costat del mar on no era necessari expropiar cap terreny. I així va ser com al 1848 es va inaugurar el primer trajecte Barcelona-Mataró. A Calella, el tren va arribar al 1861 amb la prolongació de la linea des de Mataró

Per què no passen trens de doble pis a la R1?

La línia de costa, com és coneguda internacionalment la línia de Rodalies R1, és utilitzada per molts turistes; de fet, és la línia de rodalies més rentable de tot l’Estat. A les hores punta i a l’estiu, amb tots els turistes que ens visiten, els trens sempre van molt plens i molta gent s’ha preguntat la raó de per què no es posen trens de doble pis en aquesta línia com si que n’hi ha a la línia R2 entre Granollers i Sant Vicenç de Calders. Els trens de doble pis permeten transportar més gent a cada comboi. El fet que la R1 no tingui aquest privilegi es deu al seu recorregut, ja que passa per l’estació de Plaça Catalunya que comparteix espai amb les línies del metro L1 vermella i L3 verda. Justament, la línia verda del metro de Barcelona creua l’estació de Plaça Catalunya transversalment i es va haver de construir un pont per creuar amb la R1. El gàlib (l’alçada) del pont no permet que hi passin les unitats de la serie 450 de RENFE de doble pis.

Trens semidirectes

Durant molts anys els trens eren semidirectes a Barcelona. Això significava que els trens que venien de Blanes o Maçanet s’aturaven a totes les estacions fins a Mataró, i llavors se saltaven totes les estacions del Baix Maresme fins a arribar a l’estació “Barcelona Termino”, coneguda com a Estació de França. Ara ja no és així.

Quan “Barcelona Termino” va tancar per les obres olímpiques i els trens van passar per Plaça Catalunya, Sants i es feien arribar fins a l’Hospitalet de Llobregat, es va optar per l’eliminació dels trens semidirectes degut a l’augment de la demanda als pobles més propers i la impossibilitat d’incorporar noves circulacions per la saturació del túnel. Això va fer que tots els trens s’aturessin a totes les estacions a excepció d’aquelles on hi havia menys demanda, com Montgat, Montgat Nord i Ocata.

Les protestes dels usuaris de les estacions on no s’aturaven tots els trens van pressionar la Generalitat (titular de totes les línies des de 2010), que va modificar els horaris del recorregut de la R1 per fer aturar tots els trens a totes les estacions de la línia.

Com estar informat de les incidències ferrioviàries?

La millor manera d’estar informat de l’estat de la línia és a través de l’app de Rodalies i els comptes de Twitter @rodalies i @rod1Cat. El compte de Rodalies a Twitter també permet configurar-lo amb un sistema d’avisos específic que t’avisa quan hi ha algua incidència. És un software que de forma automàtica envia un avís al telèfon mòbil quan té una incidència registrada.

2019-05-05T13:58:36+01:00 05/05/2019 | 13:58|Categories: Noticies|
X