Sebastián Tejada, l’autèntic guanyador d’aquestes eleccions

2019-05-27T17:47:15+01:0027/05/2019|

Va venir a Calella al 2008 i va presentar-se a les municipals del 2015 sota les sigles d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds, on va treure un representant al plenari municipal. L’última vegada que ICV es va presentar a les eleccions municipals a Calella fou al 1995, quan el seu cap de llista va ser Joan Juhé, el germà de l’actual cap de llista de Calella en Comú. Al 1995 van obtenir 2 regidors, Joan Juhé i Josep Maria Hernàndez. Des de finals d’aquella legislatura i fins al 2015, 16 anys de silenci d’aquesta formació a la ciutat.

Durant aquests últims quatre anys ha estat el regidor de la oposició, el que s’ha posicionat en tots els temes, el que ha opinat i ha qüestionat l’acció de govern. El seu to baix i la seva perserverança han posat nerviosa més d’una vegada a l’alcaldessa, Montserrat Candini. També ha estat Conseller Comarcal per ICV.

La seva amistat amb Josep Maria Juhé, l’actual cap de cartell de Calella en Comú, s’ha cosit durant temps. Bona referència d’això en tenen les fotos a les xarxes socials donant compte de les excursions que feien plegats per la muntanya. Juhé és molt aficionat a la natura.

Es podria pensar que l’autèntic guanyador d’aquestes eleccions seria la formació de Ciutadans, que irromp al ple en aquesta legislatura. Però no és així, ja que ho fa en el moment en el qual el Partit Popular, amb qui ideològicament es mostra força a prop, ha perdut la representació municipal.

Tejada ha marcat estratègia

Sebastián Tejada va començar a militar a ICV al 2000. Treballa com a planificador a una indústria d’embalatge i això és el que ha fet des de que se li va encarregar, des de la direcció comarcal d’Iniciativa, planificar i projectar a Calella el partit fins a posicionar-lo davant el consistori. Sembla que fins al moment ha complert les expectatives. Molts pensaven que l’aparició de Tejada al Ple al 2015 va ser casualitat i que passaria sense pena ni glòria. Però no ha estat així: amb el canvi de rumb d’Iniciativa cap als comuns i posicionant com a cap de llista a Josep Maria Juhé, no només ha aconseguit mantenir un sol regidor com tenia, sinó triplicar-ho i aconseguir-ne tres. Josep Maria Juhé, Sebastián Tejada i Anna Giménez, una cara nova dins el consistori. Per estudiar, també, aquesta pujada.

Ha fet diversos intents de crear un partit únic de les formacions d’esquerra, juntament amb la CUP i ERC, però no se n’ha sortit. Fins i tot semblava que Calella en Comú podria incloure Podem dins la mateixa coalició electoral, però tampoc ha estat possible perquè no es van entendre i Podem Calella s’ha presentat per separat en aquests últims comicis però sense obtenir representació al consistori. Hi ha qui pensa que, amb els vots a la mà, els hagués anat millor a Calella en Comú si Podem no s’hagués presentat per separat, però no és així; la formació morada ha obtingut 217 vots que si s’haguessin integrat als de Calella en Comú no haguessin canviat la composició del futur consistori calellenc.

Tejada va fer un pas al costat quan va convèncer Josep Maria Juhé per anar a les llistes de Calella en Comú i es va quedar de número 2. Els comuns van començar la campanya electoral amb bones expectatives i la van acabar molt millor. I no els ha anat malament. Han triplicat els vots: ICV al 2015 va aconseguir 411 vots i ara han pujat fins a 1250 i han obtingut 3 regidors. Tot i que l’optimisme que la formació tenia durant la campanya electoral els feia pensar que potser podrien treure’n 4 o més, no comptaven, però, que la Llei d’Hondt -la que s’aplica als processos electorals per escollir els representants- afavoreix les formacions més votades. Calella en Comú ha superat els socialistes que s’han quedat amb dos regidors i 1.068 vots.

Els vots dels comuns han vingut de votants del PSC atrets pel seu cap de llista, de Junts per Calella i fins i tot d’ERC. Josep Maria Juhé s’ha manifestat diverses vegades partidari del dret a decidir i es va enfrontar amb el sector més centrista del PSC, motiu pel qual va marxar del partit, però mai ha deixat la política totalment. Per això Tejada el va aconseguir convèncer perquè es presentés per Calella en Comú.

Els comuns podrien governar si es forgés un pacte entre ERC i PSC aconseguint la mínima per la majoria absoluta; però és difícil que així sigui ja que els socialistes se senten còmodes amb Junts per Calella i Esquerra no se sent atreta pel PSC ja que va ser un dels partits defensors del 155, malgrat els socialistes calellencs van manifestar-se en contra en algunes ocasions.

Per últim, es podria pensar en un possible acord entre Junts per Calella i Calella i en Comú, però les posicions contraposades de Montserrat Candini i Sebastián Tejada no farien possible aquesta concordança.

Si quedessin a la oposició caldria saber quin és el seu portaveu, si Josep Maria Juhé o Sebastián Tejada, ja que això marcaria la tendència de la formació durant la legislatura. Clar que també poden marcar com a estratègia la del poli bo i el poli dolent. Quedaria per determinar qui és qui.

Comparteix el contingut!

Go to Top