La oposició obliga al govern a negociar sous, dedicacions i càrrecs de confiança de la nova legislatura

2019-07-04T10:32:36+01:0003/07/2019|

Divendres passat es va celebrar el primer ple de la legislatura. Aquest ha de ser en un termini inferior als 30 dies del ple de constitució de la nova legislatura i on, de forma obligada, s’ha de fer el repartiment de càrrecs, indemnitzacions a regidors, sous i dedicacions dels regidors i alcaldes. El portaveu del govern, Josep Torres, va presentar la proposta de l’executiu en aquest sentit, que en no tenir el suport de cap dels membres de la oposició, va acabar retirant.

Pel que fa a les retribucions, proposaven augmentar el sou de l’alcaldessa, Montserrat Candini, un 2,37% respecte l’anterior mandat, és a dir, que cobrés 53.065,30 euros bruts anuals. Es tracta del topall màxim estipulat per llei. Segons informa La Vanguardia, Candini seria proclamada diputada de Junts per Catalunya de la Diputació de Barcelona a mig mandat en subsitució de l’actual alcalde de Tordera que ostentarà el càrrec des de la constitució de la Diputació. D’aquesta manera, Candini haurà d’optar per la mateixa fòrmula que va utilitzar quan va ser escollida diputada del Parlament de Catalunya o senadora: cobrar de la Diputació de Barcelona o seguir-ho fent de l’Ajuntament de Calella. Al mateix temps es donaria el cas que, a partir de mig mandat, ostentaria tres càrrecs –alcaldessa, diputada i membre de l’executiva del PDeCAT– i entraria en el règim d’incompatibilitats que marca el partit. Per tant, hauria de renunciar a un dels càrrecs, previsiblemant a la direcció executiva del PDeCAT. Tot i això el partit està estudiant la relaxació el règim d’incompatibilitats.

L’equip de govern tenia previst que dos dels vuit regidors tinguin dedicació exclusiva. Són el regidor de Política Social i Salut, Ramon Llamazares, amb un sou de 32.100 euros bruts anuals; i la regidora de Joventut, Participació i Igualtat i Drets Civils, Cindy Rando, amb un sou de 27.200 euros bruts anuals –a l’anterior legislatura, Rando cobrava 19.200 euros bruts–. Aquests increments van estar molt criticats per la oposició, tant per l’augment en si respecte de l’anterior mandat com per la diferència entre el sou dels dos regidors, on veuen com s’afavoreix la bretxa salarial entre homes i dones. El sou de Llamazares es correspon amb el mateix que cobrava essent director de l’escola La Minerva, càrrec pel qual està en excedència des que va ser nomenat regidor.

Pels tinents d’alcaldia, el sou pujaria de 1.740 euros bruts mensuals de l’anterior mandat a 1.967 euros bruts mensuals.

Pel que fa a la oposició, el govern proposava augmentar la indemnització de 240 euros bruts mensuals fins als 300 euros bruts mensuals. Els partits que conformen la taula de confiança (ERC, Calella en Comú i la CUP) van demanar una retribució de 400 euros bruts mensuals per “dignificar la feina del regidor de la oposició”.

Dos càrrecs de confiança

El punt més polèmic, però, va ser la proposta de l’equip de govern de crear dos càrrecs de confiança. Un d’aquests càrrecs seria proposat pel socialista Josep Torres per l’àrea d’Habitatge, amb un sou de 28.000 euros bruts anuals i l’altre per les àrees de Transparència i Bona governança sota la tutela de la mateixa alcaldessa, amb un sou de 25.200 euros bruts anuals. Els noms que sonen per obtenir aquestes places són els de Soufian Laroussi, número 3 dels socialistes, i dos exregidors de PDeCAT: Jordi Sitjà (que gestionava Hisenda, Recursos Interns i Urbanisme) i Lorena Sánchez (que portava Comunicació i Noves Tecnologies). La oposició va criticar durament els dos càrrecs de confiança al·legant que l’alcaldessa els “escolliria a dit” i va demanar que es fes per la via del concurs públic.

Abans que el punt no prosperés pels vots en contra de tota la oposició, dels partits de la taula de confiança i de Ciutadans, Candini va decidir retirar-lo, acusant a la oposició de fer “acoso y derribo” cap al govern. Es van emplaçar a treballar una nova proposta per portar-la a aprovació d’un nou ple extraordinari que se celebraria previsblement els dies 11 o 12 de juliol -com a molt tard el dia 15-. El govern haurà d’arribar a acords amb la oposició per tal d’aconseguir que almenys els dos regidors amb dedicació puguin començar a dedicar-se plenament a les seves tasques ja que a hores d’ara no tenen cap assignació econòmica.

Les retribucions al detall

  • Alcaldessa: el govern proposa que el sou de l’alcaldessa passi de 4.167 euros bruts mensuals de l’anterior mandat a 4.422. Són 53.065,30 euros bruts anuals, el màxim estipulat per llei i que es fixa a partir del número d’habitants, per trams. En el cas de Calella, el tram és de 10.001 a 20.000 habitants. La dedicació de l’alcaldessa seria del 100%.
  • Tinents d’Alcalde, regidors del govern: la indemnització passaria de 1.740 euros mensuals de l’anterior mandat a 1.967 euros mensuals. El concepte seria per indemnització a rao d’assistència a les Juntes de Govern (una cada setmana) i als plens (un cada dos mesos i els extraordinaris).
  • Regidors amb dedicació exclusiva, màxim n’hi podria haver 6:
    • Ramon Llamazares tindria un sou de 2.675 euros bruts mensuals, és a dir, 32.100 euros bruts anuals per al 100% de dedicació.
    • Cindy Rando tindria un sou de 2.267 euros bruts mensuals per al 100% de dedicació, és a dir, 27.200 euros bruts anuals. Rando cobrava 1.600 euros bruts mensuals a l’anterior legislatura.
  • Regidors de la oposició: la indemnització pujaria de 240 euros mensuals a 300 segons la proposta del govern. 400 euros reclama la oposició.
  • Càrrecs de confiança, com a màxim poden ser 2: valor total de 53.200 euros bruts anuals.
    • Habitatge: tindria un sou de 28.000 euros bruts anuals.
    • Transparència i bona governança: tindria un sou de 25.200 euros bruts anuals.

Comparteix el contingut!

Go to Top