Història de col·laboració ciutadana: el grup de Calella de Facebook

Les xarxes socials tenen tants seguidors com detractors. Sovint surten a la llum enganys i fraus que es cometen aprofitant l’anonimat de les pantalles. Altres vegades, històries de retrobaments i de solidaritat entre ciutadans d’arreu del món.

A petita escala, és el cas de la nostra ciutat. Aquest diumenge, una dona va publicar al grup de Facebook de Calella una fotografia d’una furgoneta logotipada denunciant que li havia donat un cop al seu cotxe i s’havia fugat. Explica que coneixia de l’existència del grup i va unir-se per aprofitar que hi ha 10.158 persones per demanar la col•laboració ciutadana per si veien la furgoneta i, en aquest cas, fer-li una fotografia on es pogués llegir la matrícula.

La publicació on una usuària demanava ajuda per trobar la furgoneta.

Dit i fet. El poder de les xarxes socials va fer que altres veïns que havien llegit la publicació reconeguessin el vehicle i publiquessin una fotografia on es veia amb claredat la matrícula. A més, van donar informació sobre l’empresa que gestiona l’automòbil. Així, la dona va poder traslladar-li a la seva assegurança.

Des de la seva creació l’any 2008, el grup de Calella ha sigut una eina que els veïns de la ciutat han utilitzat per obtenir informació, denunciar actes incívics, compartir reflexions i, fins i tot, demanar ajuda. S’ha convertit en un gran mitjà de comunicació i ajuda col·laboratiu entre ciutadans, que creix dia a dia amb persones també de fora de Calella.

No s’ha escapat tampoc de les polèmiques i a les discussions, no només entre veïns sinó també agreujades per perfils falsos que aprofiten per encendre els ànims. També per carregar o alabar al govern de torn, ja sigui local, autonòmic o nacional.

Com al món real, les històries positives o negatives també existeixen a les xarxes socials. Cal responsabilitat i sentit comú per treure’n el màxim profit i saber allunyar-se de les situacions que poden resultar, d’alguna manera, perilloses.

2019-07-09T10:01:06+01:00 09/07/2019 | 10:01|Categories: Noticies|
X