Crida per trobar els nous representants del pubillatge de Calella

Per la Festa Major de la Minerva es renoven, cada any, els representants del pubillatge de la ciutat: la pubilla, l’hereu, la pubilleta i l’hereuet. Des de l’Associació de Pubillatge s’ha fet una crida a les entitats perquè presentin els seus candidats. Els darrers anys, però, ha estat una tasca difícil. De fet, durant el 2018 Calella no ha tingut ni hereu ni hereuet. Si ha tingut representants femenines: fins al setembre, la pubilla és la Ruth Ariaca, presentada per l’Associació Sant Quirze, i la pubilleta és l’Emma Dosil, proposada pels Geganters. Fa temps que van desaparèixer les figures de les dames i els fadrins. Aquest any, però sembla que Calella tornarà a tenir tots els seus representants. La presidenta de l’Associació de Pubillatge, Adela Castellà, ha avançat que tot apunta a que diverses entitats locals presentaran candidats per els quatre títols. La feina feta durant aquest any, gràcies també a la col·laboració de les entitats, ha donat els seus fruits.

Des de l’Associació de Pubillatge s’esforcen cada any més per trobar nois i noies que vulguin continuar amb la tradició, a vegades sense èxit. Segons Adela Castellà, va fluctuant: una edicióbpot tenir tots els candidats i altres ha de fer crides i anar a parlar amb possibles candidats per demanar que es presentin. Les condicions són ben senzilles: haver nascut a Calella o haver-hi viscut durant tres anys i estar dins d’unes edats concretes: entre 16 i 20 anys en el cas de la pubilla i l’hereu i entre 8 i 12 anys per la pubilleta i l’hereuet. Les entitats poden presentar els seus candidats fins al 16 de juliol.

Tot i ser una tradició històrica de Catalunya, molts joves no es senten interpel·lats i ho veuen com una figura passada de moda. Molts pobles i ciutats lluiten per mantenir el pubillatge buscant candidats a contrarellotge per no perdre els títols. A Calella té més de 60 anys d’història. Des de les institucions s’ha intentat fomentar la tradició; per exemple, el Parlament organitza una trobada anual amb hereus, pubilles, dames i fadrins d’arreu de Catalunya per donar el seu suport.

Alguns representants calellencs han traspassat el nivell local arribant al comarcal i, fins i tot, al nacional. Pau Bartrolí, Hereu de Calella l’any 2010, es va convertir en Hereu de Catalunya l’any 2011. La força i la quantitat de candidats que hi ha hagut a la nostra ciutat ha anat minvant. Aquest any no hi ha hagut figures masculines. De ben segur l’Associació de Pubillatge farà tot el possible per trobar tots els càrrecs per al 2019.

2019-07-15T08:53:50+01:00 15/07/2019 | 08:53|Categories: Noticies|
X