Calella tindrà un supermercat Aldi

2019-09-01T14:34:08+01:0031/08/2019|

  • Al ple de dilluns s’aprovarà la modificació urbanística que permetrà la construcció del supermercat, tres plantes per a equipaments públics i dues d’aparcament a la zona d’estacionament de l’Hospital 2. 

El regidor de Ciutadans, Guillermo Gomis, votarà a favor de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a la zona de l’aparcament de l’Hospital 2. És el vot que necessita el Govern Municipal per tal que tiri endavant el projecte de construcció d’un supermercat de la cadena Aldi, amb el qual s’aconseguiran dues plantes d’aparcament soterrades i 2.800 m2 en tres plantes superiors a disposició de l’Ajuntament i que el govern vol destinar a usos sanitaris o docents.

Els tres partits que integren la taula de confiança -ERC, Calella en Comú i la CUP- votaran en contra; això sumen 8 vots. El govern de JxC i PSC votarà a favor, que són també 8 vots. El regidor de Ciutadans podia votar a favor, en contra o abstenir-se i ha decidit finalment donar suport a la proposta presentada pel govern. Amb això, desbloqueja la possibilitat que hi hagués un empat, que en aquest cas no es podia resoldre amb el vot de qualitat de l’alcaldessa perquè per aquest tipus de temes urbanístics es necessita una majoria absoluta de 9 vots.

El regidor de Ciutadans autoritza així al Govern a tirar endavant un projecte que ha portat cua a la ciutat. Al Govern li faltava un vot favorable.

Aquesta modificació del POUM ja ha passat pel ple 

A finals de febrer, a l’anterior legislatura, el Govern Municipal, format per CiU i PSC, va anunciar el projecte que permetria ampliar l’Hospital de Calella i el va portar a ple per iniciar la tramitació urbanística. El Govern aleshores va rebre el suport del regidor del PP, Josep Maria Pérez Basart, en el canvi de qualificació. ERC i la CUP hi estaven en contra, igual que ICV-EUiA, ara inclòs dins de Calella en Comú. Ciutadans no estava representat al consistori.

Aparcament Hospital 2, on es situarà l’equipament comercial

La qualificació urbanística inicial d’aquest terreny era residencial i els usos podien ser residencial, hoteler, salons recreatius, salons d’internet, comercial, magatzems, oficines, públic-administratiu, sanitari-assistencial, educatiu, esportiu, socio-cultural, religiós, taller artesanal, taller petit o taller de manteniment de vehicles.  Si hi hagués un promotor interessat en construir-hi pisos, s’hi ubicarien fins a 53 vivendes.

La modificació urbanística per part del ple consisteix en transformar-lo en ús terciari per poder-hi ubicar un supermercat amb la consideració de petit, mitjà o gran establiment comercial ja que té un promotor interessat per aquest ús en aquesta zona. La proposta té l’informe favorable de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. De totes maneres, Territori planteja la necessitat de realitzar un vial d’accés alternatiu per descongestionar la carretera N-II.

L’equipament del supermercat per a usos sanitaris i docents

Quan el govern va presentar el projecte, es vestia amb l’ampliació de l’Hospital Comarcal Sant Jaume, ja que pel damunt del supermercat s’obtindrien 2.800 m2 propietat de l’Ajuntament que posaria a disposició del CatSalut. L’hospital necessita des de fa temps una ampliació de superfície. En aquest sentit s’ha creat un grup de treball amb representants de CatSalut, l’Ajuntament de Calella i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva per buscar-hi solucions.

En un primer moment, s’estudiava la possibilitat que a aquestes tres plantes pel damunt del supermercat s’hi traslladessin el CAP i les consultes externes. Ara s’estudia posar-hi oficines. I és que, a falta d’un estudi de viabilitat, la Conselleria de Salut no veu amb bons ulls ubicar les dependències d’un hospital a sobre d’un supermercat. Si finalment Salut no vol aquest espai, l’Ajuntament podria destinar-lo a altres usos.

Ciutadans ha preguntat a comerciants

Ciutadans s’ha posicionat a favor ja que els comerciants veuen amb bons ulls l’Aldi per les places d’aparcament que construiran i creuen que és una bona operació per la ciutat. Hi haurà una de les plantes d’aparcament amb 72 vehicles que gestionarà Gestvia i que llogarà a la propietat amb opció de compra a 10 anys vista.

Els comerciants veuen amb bons ulls la construcció del supermercat i els veïns estan preocupats pels problemes de circulació a la N-II.

L’associació de comerciants Calella Centre Comercial considera que el supermercat no els farà competència perquè els seus associats tenen negocis especialitzats.

Per altra banda, l’associació de veïns Calella Centre no estava a favor de l’operació urbanística pels problemes circulatoris que podria provocar i van presentar al·legacions al projecte, que seran desestimades en aquest pròxim ple.

S’ubicarà al pàrquing de davant de l’Hospital

Aquest supermercat s’ubicarà a l’Hospital 2, o sigui, al solar que des de fa 6 anys s’utilitza com a aparcament gestionat per Gestvia a l’altre costat de la carretera d’Hortsavinyà, i que compta actualment amb 127 places. El terreny es propietat de dues empreses: RESIDENCIA ELS CLAVELLS S.L. I PARKING SANT JAUME S.L. amb participacions desiguals.

L’Aldi s’ubicarà al pàrquing de l’Hospital 2

El contracte que tenien els propietaris dels terrenys i Gestvia per l’ús com a aparcament va finalitzar el 31 de juliol i s’ha anat prorrogant mes a mes a l’espera de l’aprovació de la modificació urbanística.

El solar té una superfície de 2.945,05 m2, dels quals l’Aldi n’ocuparà 1.178 m2, és a dir, la planta baixa. El Govern ha signat aquesta setmana un conveni amb la cadena de supermercats amb el qual asseguraven 144 places d’aparcament. Amb aquest conveni, el Govern pressiona a la oposició per tirar endavant el projecte.

El promotor del projecte, Aldi Supermercados SL, haurà de fer-se càrrec de la construcció de la planta on estarà situat i de les dues plantes d’aparcament soterrades. El projecte té un cost de més de 7 milions d’euros. El consistori s’haurà de fer càrrec d’assumir el cost de la construcció de les tres plantes superiors mentre que Aldi haurà de tenir present la reserva d’espai per posar-hi escales i ascensor. Per tant, el que veurem quan el supermercat s’inauguri és solament la planta baixa i els aparcaments.

El promotor es farà càrrec de la construcció de la planta baixa i de les dues plantes d’aparcament. El consistori haurà d’assumir el cost de la construcció de les tres plantes superiors.

Hi ha restes arqueològiques

Existeixen unes restes arqueològiques actualment enterrades sota l’aparcament de l’Hospital 2 que amb la construcció de l’edifici del supermercat quedaran al descobert. Es podran veure a la planta -1, dins l’aparcament i seran d’accés públic i obert. Aquestes restes formen part d’un complex industrial de la vila romana del Roser-El Mujal, datada de finals del segle I aC a inicis del segle II dC, segurament productor d’àmfores. Es podrà veure parts de canalitzacions, murs i dipòsits de l’antic jaciment.

Aldi té ja 38 establiments dins la província de Barcelona

L’últim que ha obert ha estat un supermercat de Barcelona al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Amb aquest ja disposa de 64 establiments a tot Catalunya, 38 a la nostra província. Aldi va començar a introduir-se a l’Estat l’any 2002.

L’empresa, d’origen alemany, amb una gran consolidació al mercat alemany, vol guanyar quota de mercat espanyol (actualment està per sota el 3,5%). De fet, últimament ha canviat d’estratègia i ha llençat cinc noves marques de productes per entrar directament en competència amb Mercadona, qui té la quota de mercat més alta amb el 26%. Per poder-se expandir al nostre país, ha fet una ampliació de capital de 80 milions d’euros.

El turista alemany ha estat, des de sempre, molt present a Calella. Per això no és descabellat construir un supermercat d’origen alemany.

La construcció de l’ALDI afectarà de ple al supermercat DIA que hi ha a peu de Nacional-II a tocar de la Riera Capaspre. A més a més, DIA està immersa en un procés de reestructuració degut al deute important que arrossega i ha hagut de presentar un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) que afectarà als treballadors.

Comparteix el contingut!

Go to Top