L’alta temporalitat laboral afecta a la renda dels calellencs

2019-09-14T17:11:17+01:0014/09/2019|

  • Pineda, Tordera i Calella -amb aquest ordre- tanquen el llistat de pobles de la comarca del Maresme amb la renda més baixa. A Catalunya, la nostra ciutat està a la meitat més baixa de la taula.

L’Institut Nacional d’Estadísica (INE) ha posat en marxa un projecte per conèixer amb més detall les dades referents a la renda de les persones per zones geogràfiques. Aquest estudi es realitza a partir de la informació que facilitem a la Agència Tributària, de forma anual, quan realitzem la renda.

Les dades, encara en format experimental, serveixen perquè les administracions públiques, universitats, empreses i usuaris en general puguin fer estudis per als seus treballs i projectes i formen part de la estratègia del Fòrum Europeu d’Estadística Experimental per poder fer comparacions entre diferents regions amb l’objectiu d’analitzar, de forma geogràfica, la causa de les diferències entre zones.

La precisió de l’estudi que ha realitzat l’INE és per seccions de districte. Així per exemple a la nostra ciutat hi ha 3 districtes i 9 seccions de districte. O sigui, aproximadament cada unitat de dades engloba un miler de persones.

En base a aquest estudi, es pot observar com la renda mitjana per persona a Calella se situa entre els 12.581 i els 9.618 euros anuals. La zona més baixa és correspon a l’oest de la ciutat i la zona amb la renda més alta és al centre.

La mitjana global del conjunt dels calellencs és de 10.731 euros anuals. Si ens comparem amb els municipis del voltant, podem veure que Sant Pol (14.684€) i Sant Cebrià de Vallalta (12.058€) tenen una renda mitjana per persona més elevada que el nostre municipi. En canvi, Pineda de Mar (10.125€), té una renda global mitjana lleugerament inferior a la de la nostra ciutat.

En general, tots els municipis de l’Alt Maresme, a partir de Calella i fins al final de la comarca pel nord tenen uns ingressos monetaris per habitant inferiors a la resta. El sud de la comarca és la zona amb una renda per habitant més alta -Alella és el poble on els seus habitants cobren més de mitjana, amb 19.138 euros anuals, gairebé un 80% més que nosaltres-.

En comparació amb la resta de municipis de Catalunya (974), Calella està a la posició 744. El municipi català amb una renda més baixa és Salt (8.193€) i l’encapçala Matadepera (20.792€). A la província de Barcelona, la nostra ciutat se situa en la setzena posició per la cua.

Aquestes dades, per separat, no tenen un gran significat però quan es creuen amb d’altres indicadors del mateix INE, de l’IDESCAT (Institut d’Estadísitica de Catalunya) i dels informes geolocalitzats de grans empreses, altres administracions públiques i entitats bancàries es pot observar que a la nostra zona s’incrementa de població -tornem a estar a nivells de 2008- però disminueix el teixit productiu.

Al basar l’economia en els serveis, en concret els d’hosteleria i turisme, patim l’efecte de l’atur estacional. A Calella hi ha al voltant de 2.451 persones que tenen contractes de temporada (la majoria de contractes que es generen són mensuals) i hi ha molts treballadors fixes que mantenen una relació fixe-discontínua amb les seves empreses. A finals d’agost la Seguretat Social tenia registrats 8799 treballadors. El pitjor més per l’atur és el febrer. Aquesta alta temporalitat fa que la renda per càpita disminueixi.

A la nostra ciutat també hi ha treballadors que es desplacen fora per anar al seu lloc de feina, el que en termes estadístics es coneix com a mobilitat obligada per raó de treball. En general, aquests són els que fan mantenir els indicadors de renda per habitant més amunt ja que són treballs més aviat estables i amb més qualificació.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top