5 multes diàries de mitjana per accedir, en horari restringit, a la part alta del carrer Sant Joan

2019-09-16T09:27:16+01:0016/09/2019|

  • Cada dia, de dilluns a divendres, es posen una mitjana de 5 multes de trànsit per infraccions de vehicles que accedeixen a la part alta del carrer Sant Joan, pel damunt de la carretera N-II. El ple podria revocar les 843 multes que es van posar el 2018 en el primer període d’obertura del nou col·legi El Far.

CALELLA COMUNICACIÓ ha tingut accés a un informe sobre les sancions que s’han posat a través de la càmera de trànsit de la part alta del carrer Sant Joan, en l’accés cap a l’avinguda del Parc, des del carrer Sant Jaume (N-II), en les hores d’entrada i sortida d’alumnes de l’Escola el Far, moment en el qual la restricció de pas està activada.

En aquest sentit, l’informe quantifica les multes que va enregistrar la càmera instal·lada a l’edifici del Mercat Municipal i enfocada cap a la part alta del carrer Sant Joan i conclou que durant el període del final del curs escolar 2017-2018 (del 16/04/2018 al 23/06/2018) es van posar 843 sancions per accedir al carrer en hores de restricció de pas (90 € per sanció), o sigui 15 multes diàries (1.350 € diaris, que amb la bonificació del 50% si es fa el pagament dins els primers 20 dies, són 675 €) capturades de forma automàtica per la càmera. Aquest període es correspon amb l’obertura de la nova Escola el Far a les instal·lacions de la Fàbrica Llobet-Guri.

A partir del setembre de 2018 i durant el mateix període de temps (del 12/09/2018 al 30/11/2018), la càmera va captar 283 vehicles que van cometre la infracció d’entrar en la via prohibida a la circulació, o sigui, les multes de trànsit en aquest punt van reduir-se a 5 diàries (450 € diaris de recaptació, que amb la bonificació queden per 225 €), una tercera part que el període anterior.

Canvi en el senyal de trànsit

El senyal instal·lat al carrer conté molta informació en un sol panell que fa que els conductors hagin d’estar-hi atents. Se senyalitza una zona escolar, s’adverteix del control fotogràfic i es prohibeix el pas de vehicles en l’horari escolar de setembre a juny. Aquesta prohibició, però, està condicionada a les hores de sortides i entrades d’alumnes: de 8,30 a 9.15 h, de 12.15 a 13.00 h, de 14.30 a 15.15 h i de 16.15 h a 17.00 h. Al costat de l’escola s’hi troba la seu de la Policia Local. Els veïns hi tenen accés a tota hora. Aquest carrer és utilitzat, sovint, per fer canvis de sentit a l’N-II.

Enmig dels dos períodes, durant l’època estival de 2018, l’àrea de mobilitat de l’Ajuntament de Calella, aleshores capitanejada per Albert Torrent, va decidir fer una modificació als dos senyals de trànsit que adverteixen de la prohibició amb la instal·lació de dues llums intermitents integrades als panells que s’encenen quan la restricció està activada. Aleshores, Torrent aleshores va assegurar que el canvi es motivava per millor la senyalització tot i que considerava que el senyal ja era prou explícit.

A l’últim ple de l’any 2018, el regidor Sebastià Tejada, aleshores d’Iniciativa-Els Verds (ICV) va presentar una moció per demanar que es retiressin les multes que s’havien posat en el primer període, abans de la modificació del senyal de trànsit. La moció va ser retirada, ja que en aquell moment no se sabia quantes infraccions de trànsit s’havien col·locat en el segon període.

La informació de les multes

Tejada, després del ple, va presentar una instància a l’Ajuntament per obtenir la informació referent a la quantitat de sancions que s’havien cursat per períodes de temps amb l’objectiu de fer una comparació amb el període inicial però l’Ajuntament al·legava que la tramitació de les sancions les cursava l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona i aquestes no estaven classificades per tipus de sanció. Finalment, Tejada es va posar en contacte, des de l’àmbit particular, amb la Síndica Municipal de Calella, Sílvia López, per presentar-li una queixa per la falta de transparència del govern per no facilitar la informació; també ho va fer com a regidor d’ICV al GAIP (la Comissió de Garantia per l’Accés a la Informació Pública), un organisme de la Generalitat per atendre les reclamacions d’informació de la ciutadania a les administracions públiques catalanes.

Finalment, el govern va atendre al requeriment de la Síndica i va facilitar a Tejada la informació referent a la quantitat de sancions que es van posar en dos períodes iguals de temps. L’informe conclou que per un mateix període de temps, les multes baixen a una tercera part un cop modificada el senyal de trànsit. La reclamació d’informació del GAIP segueix el seu curs.

En la legislatura actual, el regidor Sebastià Tejada està integrat dins el grup de Calella en Comú; el partit estudia la possibilitat de tornar a presentar la moció al ple per demanar revocar les 843 multes del primer període de temps abans de la modificació del senyal de trànsit que prohibeix el pas a la part alta del carrer Sant Joan.

En el seu moment, el govern al·legava que es podria caure en un cas de prevaricació si s’anul·lessin les multes perquè sempre hi ha un agent de l’autoritat que certifica la foto de la càmera automàtica i instrueix l’expedient de la infracció. La quantitat total de les sancions de les infraccions era de 75.870 euros.

Sigui com sigui, si la moció s’acaba presentant, caldria un informe d’un lletrat com ho podria ser la Secretària de la Corporació Municipal per comprovar que la petició al ple no incorri en cap precepte legal.

Comparteix el contingut!

Go to Top