Arrencar el collaret, la nova tècnica per robar a la gent gran

2019-10-13T15:19:19+01:0013/10/2019|

  • CALELLA COMUNICACIÓ ha tingut coneixement almenys de 9 casos que s’han produït durant aquests últims 15 dies. Els lladres escullen les seves víctimes, normalment dones i d’edat més avançada, de 60 anys cap amunt, perquè són més vulnerables. Tot i així, també han atacat, com a mínim, a un home.

L’objectiu dels lladres es arrencar al vol la joia que porten penjada del coll, especialment quan és d’or. Per fer-ho, s’acosten a la víctima, normalment per darrera, i li arrenquen el collaret provocant-li, al mateix temps, una rascada al coll. Alguna víctima ha necessitat assistència mèdica quan a causa de l’empenta ha caigut a terra o ha forcejat amb el lladre. Els assaltants a vegades actuen sols, d’altres en parelles o en grups de tres. D’altres víctimes han explicat fets similars, però amb el robatori del rellotge, la cartera i el mòbil inclosos.

La zona on es mouen els lladres es concentra a la part més a l’est de Calella i s’endinsa cap a Poblenou. Tots els afectats descriuen els lladres com a persones d’origen magrebí, alguns a la frontera de la majoria d’edat, d’altres parlen d’un home d’uns 30 anys.

En un parell d’ocasions, les víctimes, amb ajuda dels veïns -i algun mosso de paisà-, han pogut perseguir al lladre fins que s’havia refugiat dins el centre de menors del Marisol al carrer Àngel Guimerà. Els mossos, han parlat amb els educadors i, amb la descripció del presumpte lladre, han fet sortir un menor del centre i han pogut recuperar el collaret sostret. Es tracta d’un menor conflictiu i els educadors ja el coneixen. Els mateixos veïns expliquen que ara quan el menor surt del centre no surt sol, sinó amb els educadors. No tots els robatoris són obra del mateix autor ni de menors que resideixen al centre.

Una calellenca que viu al carrer Costa i Fornaguera ha relatat a CALELLA COMUNICACIÓ com un lladre -en aquesta ocasió major d’edat- la va agafar per darrera quan es disposava a entrar al portal de casa seva. Li va arrencar el collaret i el rellotge. La dona, de 65 anys, va forcejar amb el lladre fins que se li van trencar les polseres que portava. Eren les nou del vespre i no hi havia gaire llum al carrer. De fet, es queixa de la falta de llum en aquesta zona de Calella: “ara vaig pel carrer amb molta por, mai a la vida m’havien passat aquest tipus de coses, no estic acostumada, m’entristeix”. Té por de sortir al carrer i que la persegueixin. Va presentar denúncia als Mossos d’Esquadra.

La gent gran que ha patit aquest tipus de robatori tenen por de sortir al carrer sols.

Veïns del mateix carrer Costa i Fornaguera han explicat casos similars que han passat a gent del seu entorn. A una altra senyora li van robar el moneder i a una dona d’uns 40 anys la van amenaçar amb una navalla i va haver de donar els diners que portava al damunt.

Una ciutadana de Pineda de Mar comenta que, fa dues setmanes, tres lladres -també joves- van acostar-se a ella i a la seva amiga mentre passejaven per carrer; a la seva amiga li van arrencar el collar i es van posar a córrer mentre elles cridaven demanant ajuda. Dos dies després, mentre estava asseguda amb el seu gos a la plaça dels Països Catalans, a Poblenou, tres joves van acostar-se-li per intimidar-la però es va posar a cridar. A la mateixa plaça hi havia un senyor que la coneixia i en veure que no podien robar-li el que portava, els joves van marxar corrents. La mateixa dona explica el cas d’una altra amiga seva, també de Pineda, que li van arrencar el penjoll del coll mentre intentava entrar a casa seva.

Una veïna del carrer Jovara explica que també van agredir a la seva mare. Un home de mitjana edat va agafar-la per darrere amb la intenció de treure-li el vel que portava i arrancar-li el collar. La filla de la dona ho va veure i va començar a cridar. L’home va desistir de treure-li el penjoll i li va agafar el telèfon mòbil abans de marxar corrents. Una veïna va trobar el mòbil pel carrer una estona més tard. El mateix home, descriu la filla, va intentar assaltar al seu germà.

De moment, només hi ha hagut un cas on la víctima sigui un home. El robatori va tenir lloc a prop de les Escoles Freta al carrer Jovara. Un home d’uns 65 anys passava amb la seva dona quan un noi va el empènyer per darrere. L’home no va arribar a caure a terra perquè una paret li va parar el cop, però el lladre li va arrencar el collar que portava. La víctima va perseguir al seu atacant, un noi d’origen magrebí i major d’edat, que va anar en direcció al Rierany dels Frares cap amunt i el va veure girar pel carrer Sant Antoni on li va perdre la pista. La joia tenia un valor de 3.000 euros per la cadena gruixuda i els diversos ornaments que portava: una creu gran, una placa que posava que era diabètic amb el seu nom i el grup sanguini, un gla i un escut del futbol, tot d’or.

Va presentar denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Pineda i es va trobar que hi havia 4 parelles més de turistes que també havien patit furts. “Els Mossos em van dir que estaven farts, que quan agafaven als autors i encara no havien acabat d’escriure el paper de l’atestat ja els deien que podien marxar”. La seva assegurança l’ha compensat amb 600 euros. “L’altre dia em van deixar per la nit a la Plaça Catalunya quan tornava cap a casa. Jo no sóc covard, però l’ambient que vaig veure a la Plaça Catalunya no em va agradar. Vaig marxar ràpid. […] O posen mà o això se’n va a fer punyetes” explica.

Alguns veïns que han patit robatoris similars no han presentat denúncia als Mossos, sobretot si l’import del robatori és significativament inferior o no tenen esperança de recuperar l’objecte robat. Molts d’ells també es queixen que per presentar una denúncia a la oficina de Pineda de Mar dels Mossos d’Esquadra, a vegades s’ha de fer fins a 3 o 4 hores d’espera.

Comparteix el contingut!

Go to Top