Una calellenca, clienta de CaixaBank, és víctima d’estafa a través d’internet per un suposat servei de Microsoft

2019-10-21T22:12:08+01:0021/10/2019|

  • Uns delinqüents informàtics es fan passar per personal de Microsoft, entren al seu compte bancari, li demanen un crèdit al seu nom i s’enduen els seus diners. La calellenca ha de recórrer a la justícia perquè CaixaBank se’n desentén.

A finals de setembre, la Judith, una calellenca de 23 anys, va rebre una trucada des d’un telèfon del Regne Unit. A l’altra banda, uns suposats informàtics vinculats a Microsoft li recordaven que havia pagat la quota anual de la llicència d’ús del paquet d’ofimàtica d’aquesta companyia, on s’inclouen els documents de text Word que utilitzen la majoria d’estudiants. Per fer-li creure que era real li recordaven les seves dades personals, que havia enviat prèviament a Microsoft per a contractar la llicència.

Un dies abans li havien enviat un correu electrònic a través d’una direcció falsa on li van demanar que posés totes les seves dades personals per tal de verificar la llicència adquirida. D’aquesta manera, els estafadors van accedir a les seves dades personals. No és una tècnica nova, ja fa temps que les autoritats estan avisant de la presència de falsos correus electrònics on es demanen les dades personals, també les bancàries. S’anomena phishing, és la suplantació de la identitat d’una persona per accedir als serveis disponibles per internet en nom de la víctima. Normalment es fan passar per grans companyies, com Netflix, Apple, entitats bancàries, o com aquest cas, Microsoft.

El phishing és un mètode que els ciberdelinqüents utilitzen per enganyar i aconseguir revelar informació personal, com contrasenyes, dades bancàries o targetes de crèdit. Es fa mitjançant l’enviament de correus electrònics fraudulents o dirigint cap a una web falsa.

Hi va haver una segona trucada -també del Regne Unit-, on van comentar-li per telèfon que el seu ordinador tenia virus i que calia accedir-hi remotament per tal de eliminar-los. Mentre estaven connectats, la van distreure amb gràfics d’antivirus i possible software malintencionat que suposadament tenia al seu ordinador. El que realment li estaven fent era rastrejar en remot el seu ordinador per copiar tots els documents personals i imatges que hi tenia emmagatzemats a dins. Entre ells, hi tenia escanejada la targeta de codis de la seva entitat bancària, CaixaBank. Els estafadors van obtenir les claus per connectar-se per internet al seu compte corrent i, amb la còpia de la targeta de codis, podien suplantar la seva identitat. I així ho van fer.

Van entrar a través de la línia oberta de CaixaBank i li van treure 110 euros fent una transferència a un compte bancari registrat en una oficina de Tarragona, també de la mateixa entitat. Van demanar, en nom seu, un crèdit de 6400€ i van formalitzar-li una assegurança de vida amb un cost de 108€ vinculada al crèdit. Mentre els ciberdelinqüents van estar operant amb la seva entitat bancària es va bloquejar diverses vegades el seu compte corrent perquè el sistema informàtic automàtic de La Caixa ja va sospitar que alguna cosa no s’estava realitzant correctament, però els estafadors aconseguien desbloquejar-ho. Això va passar el 27 de setembre.

Uns dies més tard, va rebre a casa seva el contracte amb la formalització del crèdit perquè el signés. Això va fer saltar totes les alarmes de la Judith. Ella és clienta de la oficina que CaixaBank té a Calella, i va anar a parlar amb el seu gestor a l’oficina. En aquell moment va ser conscient que l’havien estafat.

El gestor i el director de la oficina de CaixaBank de Calella se la van treure del damunt al·legant que ella havia donat les dades a algú altre i que ells no hi podien fer res. Només li van tornar els 108 euros de l’assegurança de vida. A la Judith li han estafat 6510 euros i té formalitzat un crèdit personal pel qual haurà de pagar 250€ cada més durant 3 anys i mig. Un total de 10.500 euros.

Veient que la seva oficina no li resolia el problema, va anar a presentar denúncia als Mossos d’Esquadra. La policia va posar en coneixement de la fiscalia el tema, però no ho pot investigar perquè es tracta d’un problema entre dos particulars, la Judith i CaixaBank. Ara ho ha posat en mans d’un advocat per posar una denúncia contra l’entitat bancària. Al seu criteri, La Caixa l’hauria d’haver informat abans de formalitzar el crèdit comprovant la seva autenticitat a través del telèfon mòbil i, per tant, busca que l’entitat li torni els diners i anul·li el crèdit.

La Judith voldria donar-se de baixa de la seva entitat bancària ja que, després d’aquests fets, no li dona gens de confiança, però el seu advocat li ha recomanat que no ho faci encara perquè no s’interpreti que no vol fer front al crèdit que suposadament ha demanat. La Caixa l’ha amenaçat amb inscriure-la al registre RAI (Registre d’Acceptacions Impagades) com a morosa si marxa sense haver pagat la totalitat del crèdit i els interessos, cosa que li impossibilitaria, més endavant, demanar un crèdit o una hipoteca a una altra entitat bancària.

Comparteix el contingut!

Go to Top