El govern agafa la mà que ERC li estén

  • Trontolla la taula de confiança formada pels tres partits d’esquerres de la oposició: ERC, Comuns i CUP, després que els republicans negociessin amb el govern la pujada d’impostos i oferissin dos vots a favor.

Tot i els vincles amb les formacions polítiques que formen part de la taula de confiança, ERC ha estès la mà a l’equip de govern sempre que ha tingut ocasió. Fins ara, el govern no l’havia agafat; acusaven la “política del NO” –en paraules de l’alcaldessa– dels tres partits i confiaven en tirar endavant les seves propostes amb l’abstenció o el vot a favor de Ciutadans. De fet, li van cedir la vicepresidència de Gestvia a Guillermo Gomis per assegurar-se el seu suport en els temes més transcendentals de la legislatura. Davant el perill que Gomis pogués votar en contra de la pujada d’impostos, sí han mirat a ERC amb bons ulls.

Des del ple d’investidura, el boca-orella de la ciutat parlava d’un acord de Ciutadans amb l’equip de govern de Junts per Calella i el PSC, acord que Gomis sempre ha negat. Amb els múltiples oferiments d’ERC, però, els rumors han passat del color taronja al color groc.   

Crònica d’un pacte anunciat

A principis d’abril, va tenir lloc la primera trobada de la taula de confiança, una unió dels partits d’esquerres –excepte el PSC– que avançava el pacte que es produiria si els vots dels calellencs a les eleccions del mes de maig ho feien possible.

Els vots no van permetre aquesta combinació: ERC, Calella en Comú i la CUP van aconseguir 8 regidors igual que els 8 del també anunciat pacte entre Junts per Calella i el PSC; i les esquerres no es van saber guanyar al regidor que feia de frontissa, Ciutadans. La taula de confiança s’erigia, en aquest moment, com un contra govern. Al llarg dels plens, han presentat diverses mocions de forma conjunta i han posat contra les cordes, en alguna ocasió, a l’equip de govern. A les votacions també anaven en la mateixa línia. Al ple d’aquesta setmana, la taula de confiança es va esquerdar.

El govern municipal portava a aprovació la pujada d’impostos. Ni els partits d’esquerres ni el liberal Ciutadans ho veien amb bons ulls, més tenint en compte que ens trobem a les portes d’una crisi econòmica que ja s’està deixant veure amb l’augment de l’atur o la disminució de l’activitat econòmica en la indústria. Davant la sorpresa de la CUP i dels comuns, ERC va fer una proposta al govern com a condició per aprovar-li les ordenances (crear una taxa als pisos buits i aplicar, de forma progressiva, l’augment d’impostos) i el govern li va agafar el guant.

  • Volen fer polítiques d’esquerres però cadascun a la seva manera. La CUP i Calella en Comú són més bel·ligerants, mentre que ERC confia en el diàleg des de la oposició.

Al ple d’investidura, els tres partits de la taula de confiança es van unir per votar al cap de llista d’ERC, Xavier Ponsdomènech, com a alcalde, tot i que sense èxit. Al ple de retribucions dels càrrecs, també van fer front comú en contra dels càrrecs de confiança, aconseguint que el govern els retirés. A partir d’aquí, la taula de confiança ha anat perdent potes: van seguir estratègies diferents a l’hora de presentar la moció de suport a l’increment de sous de la policia, un fet que els va costar retirar el punt. També han seguit vies diferents recorrent la contractació del número 3 del PSC, Soufian Laroussi, com a assessor extern del govern. Amb la proposta dels republicans per la pujada d’impostos i la posterior votació, oferint dos vots a favor i dues abstencions davant els vots en contra de Calella en Comú i la CUP, la taula ja trontolla. Hores d’ara, s’aguanta per un tema que també es va veure al ple: la negativa dels tres partits a l’Aldi.

2019-11-01T21:42:19+01:00 01/11/2019 | 16:24|Categories: Noticies|
X