El temporal s’acarnissa amb les guinguetes

2020-01-22T14:15:14+01:0022/01/2020|

  • Les guinguetes de Calella han estat molt afectades pel temporal Gloria. Durant aquests tres dies d’intens vent i onades molt fortes, ha entrat aigua, sorra i branques dins dels establiments costaners. Un cop passi el temporal, hauran de netejar i comptabilitzar els danys materials que han patit. Ara estan pendents de les assegurances per saber si els cobriran les despeses, però aquestes cada vegada posen més impediments a compensar els esdeveniments meteorològics.

La distància entre les guinguetes i la línia de mar és cada vegada més curta. Amb temporals com el que estem patint aquests dies, encara més. Qui ha anat a la platja, ha pogut comprovar com la sorra ha anat desapareixent. Els temporals de llevant com el que estem vivint són els que s’emporten la sorra de la platja. “Val més tres cops de mar de mitjorn que un de llevant”, diu un pescador jubilat que es trobava veient els desperfectes del temporal d’aquests dies. Els temporals de llevant tenen més força i s’enduen més sorra de les platges de la costa catalana. Per solventar el problema, l’Estat ha contractat en diverses ocasions un vaixell draga per tornar sorra a les platges catalanes, però és molt costós i va contra la natura.

La guingueta Nui Beach és la que, habitualment, pateix més els temporals.

El Nui Beach és la que està més a prop de l’aigua, per això és la que pateix més les conseqüències dels temporals. Al mes d’octubre, el vent li va arrencar part de la vela, i encara no l’han pogut tornar a posar. Ho tenen en mans de l’asseguradora i l’Ajuntament se’n desentén. Amb aquest temporal les cordes que subjecten la vela s’han afluixat, no està clar que no acabi cedint tota la vela sencera. Tot i això, diuen que estan preparats.

Aquest cop ha estat la guingueta Bahari la guingueta que més destrosses ha patit. L’aigua ha impactat als vidres, trencant-los i entrant a dins, malmetent el mobiliari del menjador. La sorra també ha fet estralls. Els experts diuen que, cada vegada, els fenòmens meteorològics seran més adversos i extrems, per tant, ens hem d’acostumar a viure aquests episodis. Això provoca que les empreses d’assegurances comencin a tenir present els efectes del canvi climàtic en les pòlisses i, per tant, comencen a pujar el preu a les zones més propenses a aquest tipus d’afectacions. De totes maneres, les assegurances no arriben a cobrir tots els danys que pateixen les guinguetes. Cada temporal és una despesa, per tant, per cada guinguetaire.

El Xiri 9 ha quedat rodejat de canyes i branques.

La seva economia depèn de l’estat de la platja i dels serveis. Es poden trobar que el negoci no sigui rentable si la línia costanera no està a prou distància del mar; d’una banda, perquè com que hi ha menys sorra, hi ha menys espai disponible per als usuaris, i de l’altra, perquè les afectacions meteorològiques els afecti a l’hora de fer front als desperfectes. Les guinguetes són un dels motors turístics de la ciutat. Estan vinculades a grups hotelers i són un atractiu que es ven fora de Calella per captar turistes. També contribueixen al turisme familiar.

La guingueta Blue Bar, també afectada per la llevantada.

Quan es va fer el concurs públic per adjudicar les guinguetes, es preveia construir-ne 10, però finalment només se’n van instal·lar 4. Entre totes elles paguen un cànon anual a l’Ajuntament que puja a gairebé 245.000 euros. La que més paga és el Blue Bar: 152.825 euros anuals. La segueixen, de lluny, el Bahari, amb un cànon de 50.000 euros anuals, el Xiri 9, que paga 27.000 euros anuals, i per últim, el Nui Beach, amb un cànon de 15.000 euros anuals. Van ser els mateixos propietaris qui van proposar la quantitat i la ubicació a l’hora de presentar-se al concurs públic.

Comparteix el contingut!

Go to Top