Nou mesos sense tren cap al nord. Tot és culpa del temporal Glòria?

  • Estarem almenys nou mesos sense poder anar a Blanes, Tordera o Maçanet en tren. Haurem de fer-ho a través dels autobusos que Rodalies de Catalunya ha posat en funcionament mentre durin les obres per construir de nou el tram que passa per damunt del riu Tordera. El temporal Gloria va deixar al descobert una manca clara d’inversions i manteniment a la línia R1 de Rodalies.

El temporal #Glòria que va passar per Catalunya fa 2 setmanes i mitja va fer molt de mal. Especialment a la costa catalana des del Delta de l’Ebre fins a Portbou. El temporal va ser especialment dur amb les infraestructures, en concret amb la infraestructura ferroviària. De fet, Rodalies de Catalunya va desmuntar els horaris dels trens de rodalies durant els dies 21 i 22 de gener fins que es van solucionar els efectes del temporal. El servei en autobús tampoc estava garantit pel mateix efecte sobre la xarxa viària catalana.

La zona més afectada pel temporal, i que encara, avui dia a mitjans de febrer, en rebem les conseqüències, és amb l’R1 de Rodalies. La zona zero, aquesta vegada, s’ha centrat a cavall entre els municipis de Malgrat de Mar i Blanes. És el punt on la via passa pel damunt del riu Tordera. El pont va desaparèixer arrossegat per la gran quantitat d’aigua que baixava. Ara només hi queden les vies sense suport i segons informen des de Territori de la Generalitat i el responsable ferroviari Adif, la reparació serà llarga i costosa. Tal com es pot veure a les imatges que s’han difós als mitjans de comunicació aquests últims dies.

Almenys 9 mesos haurem d’esperar a tornar a veure circular trens per damunt del pont arreglat. Amb tot, municipis com Blanes i Tordera han quedat desconnectats per la via fèrria amb el que això significa. Maçanet manté connexió a través de l’R2 pel sud i l’RG1 pel nord. Rodalies de Catalunya ha activat un servei alternatiu per carretera entre Malgrat i Maçanet però els usuaris es mostren disgustats i resignats.

El pont d’en Pitxota

L’any 1848 es va inaugurar la primera línia de ferrocarril a la península entre Barcelona i Mataró, impulsada per l’empresari mataroní Miquel Biada. Nou anys més tard es van començar a fer les obres per prolongar la línia de ferrocarril que passaria pels municipis de la costa de l’Alt Maresme, des de Mataró fins a Maçanet.

Va ser entre 1857 i 1860 que es va construir el pont d’en Pitxota, el famós pont que travessa el riu Tordera per enllaçar Malgrat de Mar i Blanes. És a dir, fa 160 anys. Avui en dia, en la construcció de ponts i altres infraestructures s’utilitza formigó armat, una tècnica que fa que l’estructura sigui més dúctil i forta. La tècnica constructiva de formigó armat consisteix a reforçar amb barres o malles d’acer a l’interior del ciment.

El pont caigut va ser construït amb formigó sol, sense cap reforç. Era el material que s’utilitzava a l’època per aquest tipus d’infraestructures. La tècnica moderna d’armar el formigó tot just s’acabava d’implementar en les primeres construccions a França.

Ha plogut molt des de 1860 però ha estat aquest 2020 quan el pont ha col·lapsat en la seva part central i ha deixat la via penjant per sobre el riu. Unes imatges impactants que ens mostra la via penjant sense cap suport i ens fa una idea de la virulència amb la qual baixava el riu Tordera. No és la primera vegada que cau una part del pont del tren. El desembre de 1943 en va caure una altra part també amb una “rierada” de l’època.

La màgia de les xarxes socials van fer ressuscitar un tuit de 2015 on un usuari feia una pregunta a Adif, en obert i pública, sobre l’estat de la pilona del pont, aparentment descalçada. L’administració ferrioviari li va respondre que mirarien com estava el tema. No se’n va saber res més.


Un cop el pont va ser enfonsat el tuit del Lluis Artús va tornar a la vida. Adif, responsable de la infraestructura, va respondre un fil a Twitter on explicava que la cimentació era correcte, ja que hi ha més de 7 metres de fondària sobre la llera del riu. La part col·lapsada tampoc va ser la part de la fotografia de 2015. L’Administrador ferroviari contestava a un altre usuari que se n’havia adonat.


És clar que l’administrador ferroviari va aprofitar per llençar les culpes per la falta de manteniment de la llera del riu -aquest, però, és un altre debat-. I s’excusa en la gravetat del tema pel fet que la carretera que sobrepassa el riu Tordera (la BV-6001 en la seva unió amb la GI-6831) també va quedar totalment col·lapsada.

La circulació de trens entre Malgrat i Blanes estarà interrompuda durant els pròxims mesos. Encara no hi ha una data per la reconstrucció del pont i la posada en marxa d’aquest tram de l’R1.

La mobilitat entre el Maresme, la Selva i Girona es veuran afectats durant molt de temps en una línia que cau a trossos per una falta de manteniment a la infraestructura que no s’ha actualitzat des de fa anys i amb trams que gairebé volen per sobre el mar. Els municipis de l’Alt Maresme reclamen més connexions amb autobusos amb el sud cap a Barcelona i amb el Nord cap a Girona mentre durin les obres per arreglar la via entre Malgrat i Blanes.

La xarxa de rodalies de Catalunya en general i en concret l’R1, tenen molts problemes a causa de la falta crònica d’inversions que fa que dia sí i dia també tinguem notificacions d’incidències. La linea R1 la utilitzen més de 100.000 persones cada dia i té més de 100 inicidències anuals.

Aquest divendres, un comboi que sortia d’Arenys de Mar va descarrilar en el canvi d’agulles. Afortunadament, sense cap desgràcia personal Això si, algun ensurt dels 50 clients que portava el tren.

Les incidències se salden amb un servei alternatiu per carretera. Els usuaris han denunciat moltes vegades la falta d’autobusos i el servei alternatiu deficient. D’altres desisteixen d’agafar el tren tot i les recomanacions mediambientals de les autoritats. Per un costat la pujada de tarifes i per altre costat per por a patir més incidències que els faci arribar tard a la feina. Aquestes dues últimes setmanes es veuen més cotxes del normal a la carretera C-32.

2020-02-09T13:44:56+01:00 09/02/2020 | 10:42|Categories: Anàlisi|
X