Els conductors multats erròniament al carrer Sant Joan hauran de recórrer les multes
- Això és el que va respondre el govern a l’últim ple de l’Ajuntament de Calella al ser preguntat pel regidor Sebastià Tejada (CeC) per la qüestió de les multes irregulars posades al carrer Sant Joan.
Tal com va avançar CALELLA COMUNICACIÓ, alguns conductors denunciaven que la càmera del carrer Sant Joan multava els vehicles fora de l’horari perquè tenia l’hora mal posada. Així, quan algú circulava pel carrer Sant Joan entre setmana i dins els horaris permesos -entre les 7h i les 11h o entre les 14h i les 17h- li venia una notificació d’una multa de 90 euros com si hagués passat fora d’aquest horari.
Ara se sap que la càmera en qüestió és la que hi ha a la cruïlla del carrer Sant Joan amb el carrer Bruguera i que va estar funcionant malament entre el 2 i el 28 de gener, un total de 26 dies. L’Ajuntament però, no ha volgut informar a CALELLA COMUNICACIÓ de la quantitat de multes que es van col·locar en aquest període de malfuncionament de la càmera.
Tot i això, els conductors hauran de presentar a la Policia Local una al·legació a la multa que han rebut. Les sancions arriben amb el segell de l’oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona ja que l’Ajuntament té delegada -com molts municipis- la gestió de la recaptació de les sancions de trànsit i tributs. El regidor de Mobilitat, Josep Torres, va explicar en el ple que si la primera queixa sobre la multa errònia hagués arribat abans, haguessin anul·lat d’ofici les multes mal posades, però com que va arribar tard ara ho hauran de fer els conductors.
Molts conductors, però, no saben que poden recórrer la multa per tal de no haver de pagar els 90 euros indeguts o ja els ha passat el termini per presentar l’al·legació quan llegeixin aquesta notícia, o bé ja han pagat -amb descompte- l’import de la sanció. L’Ajuntament tampoc no ha fet cap comunicat en aquest sentit.
Les multes i les respostes a les al·legacions són recurribles al ser actes administratius generats per l’administració pública. Per tant, els ciutadans podem recórrer a la mateixa instància -en aquest cas l’Ajuntament de Calella- presentant una al·legació en el termini de 20 dies hàbils des de que s’ha rebut la notificació. Però també pot solucionar aquest tipus de problemes d’ofici quan té la certesa que és la mateixa administració que, erròniament, ha realitzat actes administratius contra ciutadans. En aquest cas, el mateix govern reconeix que hi ha aquesta certesa. Un cas d’indefensió digne d’estudi per part del Síndic de Greuges; només caldria adjuntar l’acta del mateix ple -pública a la pàgina web de l’Ajuntament- on Josep Torres admet que no s’actuarà d’ofici i insta als mateixos conductors a fer-hi front presentant al·legacions.
A més, l’Ajuntament no sap com s’ha dessincronitzat la càmera. Segons el govern, les càmeres se sincronitzen automàticament però aquesta no ho ha fet i va quedar amb l’hora mal posada. El manteniment de les càmeres es porta a través d’una empresa externa. No s’ha trobat, per tant, solució al problema i l’operari de manteniment s’ha limitat a tornar a posar la càmera en hora sense averiguar que va passar.