8M: Calella diu prou però no condemna agressions sexuals

  • Aquest diumenge 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones. Una efemèride que no hauria de ser necessari celebrar perquè el dia de la dona hauria de ser tots els dies. Els fets, però, demostren que sí que és necessari.

Tot i els esforços d’una gran part de la població, la violència masclista es resisteix a ser eradicada. Tampoc se’n salva Calella, a la nostra ciutat hi va haver una agressió sexual durant les festes de Carnaval que el mateix Ajuntament organitzava. Aquesta agressió no ha estat condemnada per part del consistori ni de cap col·lectiu feminista de la ciutat. No s’ha fet cap concentració de suport a la víctima ni cap acte de protesta, com sí que es fa a d’altres poblacions quan hi ha casos similars. De fet, a Calella no es va ni activar el protocol de violència masclista quan una nena de 10 anys va patir abús sexual per part d’un jove major d’edat al novembre passat. La violència masclista continua i a la nostra ciutat no sempre és rebutjada públicament.

No falten, però, els manifestos institucionals quan s’acosta una data com aquesta, manifestos que queden en paper mullat. Al darrer ple, es va aprovar una moció que donava suport a les mobilitzacions feministes i es comprometia a vetllar pels drets de les dones. També a treballar amb les empreses del municipi per la igualtat efectiva entre homes i dones i l’eliminació de la bretxa salarial. Aquesta circumstància, però, no es dona a l’Ajuntament: els dos únics regidors que tenen dedicació exclusiva tenen sous diferents. La regidora de Joventut, Participació i Igualtat i Drets Civils, Cindy Rando, té un sou un 15% inferior al seu homòleg masculí, el regidor de Política Social i Salut, Ramon Llamazares. El ple va aprovar rebutjar la supressió dels Jutjats de Violència contra la Dona del nostre partit judicial, situats a Arenys de Mar. Ni un sol comentari ni condemna, per part de cap representant polític local, a l’agressió que va patir una menor la setmana anterior.

Les dades parlen per sí soles: 39 dones calellenques van ser víctimes de violència masclista durant el 2019, mentre que al 2018 en van ser 28, i al 2017, 37 dones van presentar denúncia.

De fet, la Unitat d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra porta en actiu uns 400 casos entre Arenys de Mar i Tordera. Serveis Socials de Calella està donant suport i acompanyament a 55 dones, 40 tenen ordres de protecció. Segons el regidor de Política Social, Ramon Llamazares, també han augmentat el nombre de consultes per telèfon, ja que moltes dones no s’atreveixen a denunciar el que estan vivint i opten per trucar des de l’anonimat. El telèfon de la línia d’atenció contra la violència masclista és el 900 900 120.

Tot i el sostre de vidre, hi ha sectors marcadament feminitzats. Per exemple, l’ensenyament. Totes les escoles i instituts de Calella tenen directores dones al capdavant: Irene Castellar a La Minerva, Ana Codina a El Far, Eva Sánchez al Bisbe Sivilla, Montse Transachs a El Carrilet, Marisa Romero a l’Escola Pia i Isabel Martínez al Freta.

Calella és la seu de diverses entitats de dones i feministes. La majoria, però, són molt poc actives i només fan activitats de manteniment o quan s’acosten dates com la del 8M o el 25N.

Aquest dissabte, Calella rebrà el distintiu SG CITY 50-50, el primer segell de qualificació d’àmbit internacional que té l’objectiu de reconèixer i motivar els esforços dels governs locals pel seu compromís polític i estratègic a favor de la igualtat efectiva entre homes i dones. Caldrà veure si serveix per solucionar les discriminacions actuals dins el mateix consistori i implantar noves mesures o si quedarà com un reconeixement únicament plasmat en un paper. El Govern va creure oportú denunciar la violència masclista col·locant dues senyals de trànsit en forma de cor trencat a la plaça de l’Ajuntament i a la plaça de l’Església. Un simbolisme que s’ha instal·lat també a altres ciutats espanyoles.

Les dones seran les protagonistes d’aquest 8 de març. Ho seran a les mobilitzacions, que es preveuen multitudinàries, a les grans ciutats de l’Estat. Ho seran també a Calella, on es farà la representació de l’himne per excel·lència del moviment feminista: “Un violador al teu camí”. Ho han de ser també a les seves llars, als seus llocs de feina, a les activitats que desenvolupin. I no ho han de ser només aquest 8 de març.

2020-03-07T14:04:33+01:00 07/03/2020 | 13:17|Categories: Anàlisi|
X