Per commemorar el Dia Mundial del Glaucoma, revisa’t la pressió ocular

2020-03-12T08:56:18+01:0012/03/2020|

  • Avui es celebra el Dia Mundial del Glaucoma, una data que té com a objectiu conscienciar sobre aquesta malaltia ocular. Per prevenir-la, recorda revisar-te anualment la pressió de l’ull.

El glaucoma és una malaltia del nervi òptic. Segons l’optometrista Miquel Gonzàlez, “el nervi òptic és com un endoll, és el que dona electricitat a l’ull perquè hi puguem veure. És per on passen tots els vasos sanguinis i tots els nervis que van al cervell, el que connecta el cervell amb l’ull és el nervi òptic. El glaucoma el que fa és estrènyer el nervi òptic. Com que l’estreny cada vegada més, el que fa és que al final no pugui passar la informació per allà i es produeix una ceguera”. Les conseqüències són prou importants com per no deixar-ho passar, per això, recomana revisar la pressió de l’ull anualment, sobretot a partir dels 40 anys.

Per les seves característiques, el glaucoma es pot assemblar al colesterol, ja que en el cas del glaucoma s’estreny el nervi òptic i en el colesterol s’estrenyen les artèries.

El glaucoma és una malaltia que no avisa. “Quan te n’adones pot ser una mica tard”, alerta en Miquel. Els símptomes són una pressió ocular elevada, reducció del nervi òptic i reducció del camp visual. “Si no hi veus al centre ho veus clarament, però la perifèria és més difícil”.

Segons en Miquel, propietari de l’Òptica Calella, “la pressió ocular ha d’estar per sota de 21 mg. Els valors normals són entre 13 i 16 mg, a partir dels 18 jo recomano fer controls per comprovar que no estigui pujant i es pugui produir el glaucoma. El problema és que pots estar a 27 o 30 i no notar res. Quan la gent comença a notar mal a l’ull, pot estar a 45 mg i llavors ja és perillós.” Cal tenir en compte, però, el gruix de la còrnia del pacient, perquè com més gruixuda és, més elevada té la pressió de forma natural. Per exemple, una pressió de 23 mg pot ser un valor normal. En canvi, si el gruix cornial és baix, una pressió de 19 mg pot indicar que s’està produint un glaucoma.

Quan un metge diagnostica un glaucoma o un principi de glaucoma, recepta unes gotes especials per fer que baixi aquesta pressió ocular. Hores d’ara, és l’únic tractament.

Hi ha diversos aparells per mesurar la pressió ocular. El més comú és un d’aire a pressió, que s’anomena de “no contacte”. En Miquel té un aparell on va connectat una cànula que fa un contacte mínim 12 vegades, fet que dona una pressió més precisa. El més exacte, però, l’ha de fer un oftalmòleg, perquè anestesien l’ull per tal de que hi pugui haver contacte sense fer mal al pacient.

Comparteix el contingut!

Go to Top