Taller bàsic de cinema (3)

2020-03-15T18:45:23+01:0015/03/2020|

Avui ens toca veure els moviments bàsics de la càmera. Els tractaments personals i la intuïció a la hora de fer les gravacions, són cosa de cadascú.

Quan movem la càmera ha de ser per algun motiu. No l’hem de moure sense sentit. Els principals moviments són:

PANORÀMIQUES. En diem panoràmiques de la forma de moure la càmera lateralment, en sentit diagonal  o vertical. Les panoràmiques s’utilitzen per ensenyar alguna cosa, no per moure la càmera. Serveixen per transmetre sensació d’amplitud. S’utilitzen per ensenyar allò que no te cabuda dintre del “camp” visual o pantalla. Procurem no moure la càmera en sentit contrari d’alguna cosa o persona en moviment. Si ho fem així, que sigui per algun motiu concret. Cal tenir molta cura en no sotraguejar ni fer trontollar la imatge. Sempre que puguem, utilitzem un trípode. Avui dia això del trípode i la imatge estable, sembla que ja no està de moda.

TRAVELLING. Amb aquesta forma de moure la càmera, acompanyem el moviment que volem que senti l’espectador. Podem passar del darrere al davant del personatge, li podem donar la volta, podem seguir l’acció al mateix temps que el protagonista. En el “travelling”, la càmera perd la funció de quietud i es mou lliurament. Es poden utilitzar cotxes, carretons, bicicletes, grues, riells, cordes, etc… efectes digitals… qualsevol instrument en moviment és bo per fer aquests tipus de pla, des del més sofisticat al més primari.

CÀMERA SUBJECTIVA. Serveix per donar protagonisme a l’espectador, que de ser un senzill observador passa a ser una part activa de la història. Es transforma en el protagonista de la ficció. La càmera es converteix en els seus ulls.

ZOOM. Podríem dir que el “zoom” és un efecte de “travelling” sense moure la càmera de lloc. Tenim el ZOOM ÒPTIC, que apropa la imatge mitjançant les lents de l’objectiu, i el ZOOM DIGITAL, el qual realitza una ampliació de la imatge.  Un “zoom” lent dona la sensació que ens acostem, de puntetes, al lloc o a l’objecte de l’acció. Un cop de “zoom” ben ràpid al pla que estem gravant, pot donar la sensació de signes d’admiració (!!!), de sorpresa o d’espant. Compte en no abusar d’aquesta tècnica.

Aquestes són les normes bàsiques de la teoria, a la pràctica anireu descobrint la vostra forma personal d’entendre el moviment.

Comparteix el contingut!

Go to Top