Només es faran les proves del coronavirus a malalts de risc i personal sanitari

2020-03-16T19:28:57+01:0016/03/2020|

  • Amb el canvi de fase en la crisi sanitària del coronavirus, de l’etapa de contenció a la de mitigació, canvien també els protocols d’actuació. A partir d’ara, només es faran les proves de detecció del COVID-19 a malalts en estat greu, a personal sanitari i a persones especialment vulnerables que presentin símptomes.

Fins ara, l’objectiu era contenir la transmissió del coronavirus. Ara és intentar reduir-lo al màxim, segons ha explicat el departament de Salut. Per això, també canvien els protocols d’actuació. Això vol dir que a una persona amb símptomes lleus, encara que tingui la simptomatologia del coronavirus, no se li farà el PCR, és a dir, les proves de detecció de la malaltia. Per tant, el nombre de persones contagiades que facin públic les autoritats serà inferior al nombre real.

Fa dies ja que no es poden atendre totes les trucades que rep el 061, el telèfon habilitat per les persones que tenen símptomes de COVID-19. Algunes estan passant la malaltia a casa sense ser conscients de que la tenen. Amb aquestes mesures es pretén alleugerir als centres hospitalaris, molts d’ells saturats per la quantitat de persones contagiades. A més, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut a Catalunya Ràdio que “no hi ha prou capacitat” per fer aquestes proves als casos lleus. Per això ara es fan en els casos de malalts de risc.

Hores d’ara, no es coneix que a Calella hi hagi ningú que tingui la malaltia, però és probable que hi hagi casos sense comptabilitzar. A l’Alt Maresme, avui mateix s’han confirmat els primers positius a Arenys de Munt i a Palafolls. Es tracten d’un home d’edat avançada que es troba a la UCI i i d’un usuari de la Fundació Aspronis ingressat a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona respectivament. Les persones que han estat en contacte amb els dos casos positius es troben en quarantena.

El director general de l’Organizació Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat que les persones curades de coronavirus poden continuar infectant altres persones durant dues setmanes més. Per això, ha demanat que les persones donades d’alta continuïn en quarantena per tal d’evitar nous contagis.

Pots llegir el document complet sobre el Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció del nou coronavirus SARS-CoV-2 en la fase de mitigació aquí.

Comparteix el contingut!

Go to Top