Impressores 3D i màquines de cosir al servei de la sanitat

2020-03-20T16:05:31+01:0020/03/2020|

  • En aquests moments hi ha impressores 3D a Calella fabricant viseres biodegradables per a donar-les de forma altruista als professionals sanitaris. Empreses i particulars del Maresme i la Selva posen impressores 3D al servei de la salut. Aquestes viseres amb un plàstic es posen davant de la cara i protegeixen ulls, nas i boca, principal font d’entrada del virus.

El tancament d’empreses per l’estat d’alarma i la manca de demanda pel confinament pel coronavirus ha propiciat un fet solidari: aquells que disposen d’impressores 3D les estan utilitzant per imprimir viseres de protecció pel personal sanitari. Un d’ells és en Jose Antonio Pareja, que té una botiga de manualitats amb 7 impressores 3D que treballen les 24 hores del dia per fabricar viseres. No són ràpides de fer; de fet, es triga 4 hores a crear-ne una. Cada impressora en produeix dues de cop per augmentar la producció. Estan fetes d’un polímer de blat de moro biodegradable. Una altra empresa els ha subministrat també de forma altruista el plàstic protector.

S’han format grups a tot l’Estat entre els que es van passant i millorant els dissenys de material sanitari a través de Telegram per poder-los fabricar ells mateixos. A la nostra zona s’han unit 18 persones, entre empreses i particulars, que compten amb 30 impressores per crear viseres de protecció. A Calella les estan fabricant de color verd fosc i blau, són els colors que tenen disponibles. Serveixen per protegir els ulls, el nas i la boca, que són els llocs per on entra el coronavirus. Es propaga per la saliva, quan tossim o quan estornudem.

Per cada quilogram de producte surten unes 25 viseres. Cada unitat té un cost inferior a un euro. L’impressor assegura que faran el màxim número possible de viseres per ajudar a tots els centres hospitalaris que ho demanin. També estan oberts a fer altres productes que facin falta. Les mascaretes sanitàries tenen un filtre especial que és més difícil de produir, però no impossible. Estan produint prototips per intentar homologar-les. A Calella s’ha fabricat un dels prototips que l’està utilitzant una persona de risc que no havia trobat mascareta a la farmàcia. També s’està desenvolupant un respirador, però el disseny encara no és prou òptim.

Els impressors s’han posat en contacte amb els serveis sanitaris públics de la nostra zona per fer-los arribar les viseres ja impreses, on les provaran i distribuiran entre altres centres hospitalaris propers. L’hospital de Blanes serà l’encarregat de repartir-les entre els diferents centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

En Jose Antonio assegura que tota col·laboració és necessària. Demana que aquells que tinguin impressores 3D i vulguin ajudar enviïn un correu a info@manualidadesfaciles.es per ser inclòs al grup de WhatsApp i començar a produir.

Mascaretes fetes a mà

De forma més artesana, altres persones volent ajudar fent mascaretes amb teles amb la màquina de cosir. A l’hospital arriben les mascaretes i les vetes per separat i s’han de cosir, un servei que ja té el mateix hospital, però al qual es posaran a disposició els voluntaris que es coordinen per grups de WhatsApp.

Per altra banda, s’està treballant una iniciativa ciutadana de fabricar mascaretes de roba per portar-les als establiments de primera necessitat oberts, com supermercats, forns de pa o farmàcies.

Comparteix el contingut!

Go to Top