Els hospitals de la comarca es blinden per fer front al pic de contagiats que els espera

  • Els hospitals del Maresme es veuen a l’ull de l’huracà: sectoritzen zones per no barrejar pacients contagiats de coronavirus amb pacients que tenen altres dolències. També augmenta la protecció als professionals sanitaris, a la nostra comarca ja hi ha 180 professionals sanitaris afectats, molts d’ells a l’espera de fer les proves per determinar si són positius o no i d’altres estan esperant els resultats.

L’Hospital de Calella està reservant dues plantes senceres al tractament de pacients amb coronavirus -això són almenys 60 llits-. A hores d’ara no les tenen plenes. A Mataró, l’hospital té, en aquests moments, tota una planta i un quart d’una altra destinada a pacients de COVID-19. Preveuen ampliar-ho de cara al cap de setmana. No es permeten les visites de familiars. 

Les urgències es canalitzen a través de les mateixes portes d’entrada. Un cop a dins ja es fa la selecció del personal que pot estar contagiat i el que no. Amb això els dos hospitals volen desmentir un bulo que està circulant aquests dies per les xarxes.

Augment dels espais per atendre els pacients més crítics

L’Hospital de Calella ha preparat la zona que s’utilitza per reanimació perquè no té Unitats de Cures Intensives. Aquesta zona serà per atendre els casos més greus que necessiten ventilació mecànica. De fet, al projecte constructiu de l’hospital hi constava una zona de cures intensives a la planta del damunt d’urgències, però no es van arribar a instal·lar mai. “No tenim por a res, adaptem les nostres estructures per donar cobertura a allò que pensem que pot arribar a passar” diu el Dr. Josep Maria Prats, Director d’Especialitats Quirúrgiques de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens gestor de l’hospital. No tenen por d’arribar al col·lapse perquè han pogut preparar-se amb temps.

El primer positiu a Catalunya va ser el 12 de febrer. La primera mort el 6 de març i a partir del 16 de març va créixer exponencialment el número de positius detectats. Els hospitals de la comarca estan preparats per fer-hi front preveient que es tripliquin els casos en qüestió de setmanes.

L’atenció dels pacients més greus, destinats a la zona de reanimació, recaurà en els professionals d’urgències i anestesiologia que treballaran conjuntament per anar donant resposta als casos que arribin.

Per altra banda, l’Hospital de Mataró ha augmentat en 22 el número de llits de la UCI passant dels 14 en una situació normal als 36. En aquesta unitat de Mataró, fins ara, hi arribaven els pacients més crítics de Calella. Ha traslladat pacients sense afectació de coronavirus a l’antic hospital Sant Jaume i Santa Magdalena -ara és un centre sociosanitari- i no descarten desplaçar els pacients que estan en fase de recuperació i sense afectacions respiratòries greus a un dels hotels de la ciutat.

Cuidar els professionals que estan a primera línia

Els professionals sanitaris estan exposats, ens hem fet ressò aquests dies de l’augment progressiu de les xifres de sanitaris afectats per aquesta pandèmia. En aquests moments hi ha més de 180 professionals de baixa a la comarca.

La Generalitat preveu que el pic de contagis es produeixi a finals d’abril i el final de la corba de casos positius de l’epidèmia se situaria al mes de de juny.

Els dos hospitals agraeixen la resposta ciutadana a les crides que s’han fet per demanar mascaretes quirúrgiques, bates i guants. Tot i això, els sanitaris pateixen perquè els estocs no es buidin i arribi tot el material que escasseja. 

Les viseres fetes amb les impressores 3D que han fabricat enginyers calellencs, “són molt útils perquè són una eina de protecció molt important per al personal que està més en contacte amb els pacients”, diu el responsable de l’Hospital de Calella.

A partir de la setmana que ve els torns s’amplien a 12 hores, així seran més eficients amb el material de protecció. La sectorització dels espais també fa que els professionals hi entrin a l’iniciar el torn i no en surtin fins a acabar-lo. Això vol dir que cada sanitari utilitzarà una sola mascareta, bata i guants per torn. Aquesta situació durarà almenys un parell de mesos.

Infermers i metges que estan a primera línia de foc també reclamen més protecció perquè, ara per ara no els hi arriba tot el material que demanen. En aquest sentit, l’Hospital de Calella habilitarà una zona perquè el personal que tingui por de ser contagiat es pugui auto-aïllar dins de les mateixes instal·lacions sanitàries sense anar a casa per evitar passar la malaltia a la resta de la família. “Estem com en temps de guerra…..”, diu un dels infermers a l’acabar el seu torn. El personal sanitari treballa al límit però tenen molta vocació amb la seva feina i la ciutadania els agraeix cada dia a les vuit del vespre en format d’aplaudiments des dels balcons. “Ara són tot aplaudiments, i estem molt agraïts, però quan tot això passi caldrà que els responsables polítics es posin les piles per solucionar les mancances amb què ens trobem ara”, comenta el sanitari que treballa en contacte directe amb els afectats de coronavirus.

L’Hospital de Mataró ha fet tornar un dels metges jubilats com a personal de suport. I comença a contactar amb estudiants d’últims cursos d’Infermeria i Medicina i del MIR. L’Hospital de Calella, de moment, no s’ho ha plantejat.

El sistema sanitari de Catalunya està fent front al repte més gran que recorden els seus professionals més veterans. El gerent de l’Hospital de Mataró, Ramon Cunillera, comenta a CALELLA COMUNICACIÓ que “porto 33 anys a la professió fent de gestor sanitari i no havia vist mai una cosa així, això que està passant aquests dies és bestial. El sector sanitari renaixerà després d’aquests dos mesos que ens esperen.” 

Amb aquesta crisi canviaran alguns conceptes, caldrà fer una anàlisi per fer front a casos futurs. De fet, també se n’aprèn d’aquests catàstrofes. El Dr. Cunillera destaca que “sortirem d’aquesta crisi més reforçats”.

Les altres urgències que no són COVID-19, cobertes

Els hospitals aconsegueixen amb la sectorització de les zones interiors dels hospitals la separació dels pacients que no estiguin afectats de COVID-19. Així, per tant, s’asseguren les urgències i les atencions a persones que vinguin a les urgències i que no siguin contagiats del coronavirus. També dels parts.

Aquesta setmana va néixer una nena a l’Hospital Sant Pau de Barcelona sana mentre la seva mare tenia coronavirus. Tot i això la tenen en observació, per si presentés els símptomes.

2020-03-25T21:05:31+01:00 25/03/2020 | 20:40|Categories: Noticies|
X