Taller bàsic de cinema (4)

2020-04-19T20:20:03+01:0019/04/2020|

Continuem avui amb els comentaris mensuals del  Taller Bàsic de Cinema.

EIX ÒPTIC: És la situació que té l’espectador respecte a la pantalla. És una de les normes més importants a l’hora de situar la càmera. No s’ha de saltar mai aquest EIX, aquesta línia que va de l’ull de l’espectador (càmera) a la pantalla (acció). En un partit de futbol per exemple, només es podrà “traspassar” correctament aquest “eix òptic”, si es du a terme mitjançant un moviment de càmera o un pla de connexió. Hi han eixos òptics PARAL·LELS (dues càmeres) i CREUATS (pla i contra pla).

MOVIMENTS DEL SUBJECTE

Cal tenir present que dintre el camp visual o pantalla hi farem aparèixer personatges o objectes que seran el protagonistes de la nostra història. Per aquests elements també hi podem trobar unes normes bàsiques.

MOVIMENT I CONTINUÏTAT. Hem de tenir clar el concepte de moviment dintre el camp o pantalla i la continuïtat d’aquest moviment. Si una persona o un tren va d’esquerra a dreta, no podem fer una pla seguit de continuïtat de moviment de la mateixa persona o tren que vagi en direcció contraria. Per què?, doncs perquè l’espectador no ha canviat de lloc i no entendria que el tren o la persona hagués canviat de direcció. Per fer canviar el sentit de la marxa del protagonista, primer hem de donar una informació lògica a l’espectador perquè pugui assumir aquest canvi de direcció. Aquesta informació por ser un PLA DE CONNEXIÓ situat al cantó contrari on es troba l’espectador. Llavors, mentalment, l’espectador traspassa l’EIX ÒPTIC i es situa a l’altra banda de l’acció. En els partits de futbol no canvien mai la situació de les càmeres, sempre estan al mateix cantó. Si fan alguna presa des de l’altra banda ho indiquen amb un cartell.

El proper mes continuarem…

Comparteix el contingut!

Go to Top