El 71% dels calellencs s’ha quedat a casa durant el confinament
- Portem ja més de 50 dies de confinament des de que el 14 de març es decretava l’Estat d’Alarma a tot l’Estat. Però, realment quants de nosaltres ens hem mogut? Hem viatjat? Com es poden saber aquestes xifres?
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha elaborat un estudi que comptabilitza els moviments dels telèfons mòbils de la companyia Orange. La companyia de telefonia, que té una quota de mercat de telefonia mòbil del 25%, ha cedit de forma gratuïta les dades a l’Estat.
S’analitzen els telèfons mòbils que s’han mogut més enllà dels 500 metres respecte del lloc on han passat la nit. O sigui, considera que el propietari del telèfon mòbil ha viatjat quan el telèfon s’ha mogut a una distància superior a mig quilòmetre.
L’estudi realitzat a partir dels moviments dels telèfons mòbils i que ha elaborat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha arribat a la conclusió que gairebé tres quartes parts dels calellencs ens hem quedat a casa. Aquestes dades s’han extret extrapolant la quantitat de persones que tenen Orange com a companyia mòbil i el número de persones censades a Calella.
El 49% dels calellencs no feia cap viatge al dia de mitjana durant el mes de febrer, aquesta xifra ha pujat fins al 71% en ple confinament. Per altra banda, el 35% dels calellencs feia 2 viatges al dia de mitjana -anar i tornar- al mes de febrer, aquesta xifra en ple confinament baixa fins al 17%.
L’estudi comptabilitza també els habitants que s’han mogut més de 2 vegades al dia. En aquest sentit, el 16% dels calellencs havia fet més de 2 viatges al dia al febrer. Aquesta xifra en ple confinament es redueix fins al 12% de la població.
En números absoluts: 13.538 calellencs no s’han mogut durant el confinament i 5.531 ha fet almenys 2 viatges al dia de mitjana. Abans del confinament es movien 9.725 calellencs cada dia.
L’estudi considera un sol viatge encara que es faci en etapes, o sigui que s’agafi el cotxe i el transport públic o fins i tot es vagi a peu. Així, per exemple, si s’ha agafat el transport públic per anar a la feina i després s’ha caminat més de 500 metres, es considera un sol viatge.
L’ús de les antenes de telefonia mòbil no és molt precís per conèixer la situació exacta dels telèfons mòbils però és un bon indicador de mobilitat. A les zones amb menys densitat de població, on hi ha menys antenes base de telefonia mòbil, la precisió baixa.
El conjunt de dades i bases de dades dels moviments de la població són estudiats per diferents empreses. Se’n diu Big Data, macrodades que processades adequadament poden donar conclusions útils per estudis d’àmbit empresarial. Per exemple, a través de les dades que té Google -que són més precises perquè utilitzen els GPS dels mateixos telèfons mòbils-, es pot saber quines cues hi ha cada supermercat en temps real en aquest enllaç de Tiendeo.