Calella i Sant Pol, fartes d’esllavissades a la N-II 

2020-05-04T14:58:53+01:0004/05/2020|

  • Els ajuntaments dels dos municipis han enviat una carta al Departament de Territori de la Generalitat reclamant actuacions i una reunió. La Generalitat ha anunciat, fa uns dies, una partida per la conservació de talussos, entre ells a la N-II. El conseller Calvet ha confirmat que impulsaran un projecte de 13 km al Maresme.

Els ajuntaments de Calella i de Sant Pol han signat conjuntament una carta adreçada al Departament de Territori i Sostenibilitat en la que mostren la seva preocupació pels últims incidents que s’han produït als talussos laterals de la N-II. Reclamen “una actuació imminent i un reforç de les mesures de contenció dels murs en tot el tram per evitar més incidents que posen en perill a totes persones que fan ús de la carretera”, especialment en sentit Barcelona, que és el que està a la zona interior. També demanen una reunió amb Territori per tractar “altres deficiències importants” que tenen els dos municipis, tot i que no les especifiquen. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat és qui gestiona el servei de carreteres, per tant, és l’encarregat de la conservació i el manteniment de les carreteres catalanes, de la seva vigilància i explotació. Territori gestiona un pressupost de més de 4.000 milions d’euros.

En dues setmanes hi ha hagut diversos incidents en el tram Calella-Sant Pol. El primer va ser el passat dia 21 d’abril, quan un arbre va caure sobre un cotxe, deixant a la conductora atrapada a dins. Les últimes pluges, que havien deixat més de 100 litres d’aigua, van afectar als talussos. Els veïns de la zona es queixaven, des de feia dies, que l’arbre estava a punt de caure.

Dins del cotxe hi anava una noia que treballa com a auxiliar d’infermeria a l’Hospital de Calella, que tornava cap a casa. Afortunadament va sortir il·lesa, ella mateixa va trucar al 112 i va informar en tot moment de com es trobava.

Dos dies més tard es va produir una esllavissada a Calella, a la sortida de la rotonda del far. No va causar ferits per la ràpida actuació de la Policia Local, que va fer girar als cotxes que anaven a passar en veure que la muntanya els podia caure al damunt. Els operaris van decidir treure el pi que coronava el talús i grans roques que amenaçaven amb desprendre’s. El mateix dia, a la mateixa N-II però ja dins el terme municipal de Sant Pol, es va produir una altra esllavissada, més petita.

Durant un dia i mig la carretera va estar tallada al trànsit. El servei de carreteres va estar treballant per treure tota la sorra que havia caigut i per fer caure, de forma controlada, els elements que no estaven subjectes al talús.

Aquest cap de setmana es va produir una nova esllavissada, que en aquest cas va afectar als bancs d’un espai adjacent a la carretera on normalment hi paren els cotxes. Hi van col·locar murs de formigó provisionals a l’espera d’una solució permanent. El trànsit va estar tallat unes hores.

Caldrà trobar una solució perquè el talús de la N-II no estigui tan inestable. Les pròximes pluges poden agreujar la situació. Un dels sistemes de protecció que s’utilitzen a altres talussos per evitar els despreniments són les malles metàl·liques. Un altre mètode és crear una capa de formigó projectat a tota la superfície del talús perque quedi subjecte.

Els calellencs consideren que falta manteniment a la N-II

Al debat generat per CALELLA COMUNICACIÓ, els veïns i veïnes van deixar palès que no s’està conservant la carretera com caldria. Creuen que hi falta inversió i que pot ser perillós passar-hi, sent una via que utilitza molta gent a diari.

Alguns seguidors també apunten la necessitat de fer un camí segur perquè hi passin els vianants. No és una idea descabellada tenint en compte que hi ha el far i diversos càmpings a la banda de muntanya.

 

La Generalitat anuncia 60 milions d’euros a la conservació de talussos

Territori licitarà 12 contractes per al manteniment d’estructures de carreteres de titularitat de la Generalitat. Aquesta licitació es va aprovar abans que els dos alcaldes enviessin la reclamació. Entre ells, anuncia 6,3 milions d’euros per al manteniment d’estructures al sector est de Barcelona i 6,7 milions d’euros per actius geotècnics. Dins d’aquest sector hi consta la N-II. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha confirmat que faran una actuació al Maresme: “després de tres episodis de pluges fortes en menys de mig any, som conscients de la situació. A la N-II al Maresme hem impulsat un projecte de manteniment integral de talusos en un tram de 13 km i ara avançarem solucions a través d’una obra d’emergència”.

Comparteix el contingut!

Go to Top