Proactiva proposa limitar l’aforament de la platja a una persona cada 4 m2 de sorra

2020-05-10T11:25:07+01:0009/05/2020|

  • L’empresa que porta el socorrisme de Calella considera que és la distància necessària per evitar contagis. Avui ha estat el primer dia amb socorristes a les platges de la ciutat.

Si cada any veiem les platges de Calella plenes, especialment a primera línia de l’aigua, i amb molt poca separació entre les tovalloles, aquest any serà l’excepció. Des de Proactiva, l’empresa adjudicatària del socorrisme a Calella, proposen limitar l’aforament a les platges a una persona cada 4 metres quadrats. És la distància que creuen que evita un possible contagi per coronavirus. Tot i que quan una persona està de peu pot semblar molt d’espai, un cop estirada, aquest espai disminueix.

Amb les platges plenes segons la proposta de Proactiva hi cabria de sobres tot Calella. En concret, a la platja de les Roques hi hauria espai per 4784 persones persones, a la platja de Garbí 13.536 persones i 20.820 a la platja de Calella.

L’empresa ha posat com a exemple la ciutat de Badalona, d’on és originària. Amb aquesta distància de 4 m2, només podrien estar a la platja 28.600 persones, que representen el 13% dels badalonins. Això implicaria utilitzar espai que normalment els banyistes prefereixen evitar, com són les zones més allunyades de l’aigua. 

Aquest any no es veuran imatges de tovalloles tan juntes que no permeten passar per la sorra. Tot i així, dins d’aquest càlcul no s’han tingut en compte els grups que van junts, com les famílies o amics.

Aquesta proposta implica que caldrà controlar els accessos a la platja, una tasca que no serà fàcil tenint en compte que està oberta. Proactiva, principal empresa de socorrisme a Catalunya, assegura que estan en contacte amb les autoritats per anar-se adaptant a les mesures que dictin. Els socorristes van amb mascaretes i s’estan plantejant tenir-ne de neoprè perquè es puguin mullar. Quan hagin de fer una cura a alguna persona es posaran viseres protectores.

Comença la temporada de socorrisme a Calella

Avui han començat a treballar els socorristes a la nostra ciutat, una mesura que l’Ajuntament considerava imprescindible per permetre només als esportistes federats fer esport aquàtic. Els socorristes, però, només seran a la platja durant el cap de setmana. De dilluns a divendres els nedadors i altres esportistes faran exercici sense vigilància.

L’Ajuntament ha rectificat la jornada laboral dels socorristes a l’últim moment en veure que durant els horaris que hi havia pre-establerts per la vigilància era inútil tenir-los perquè no hi podia haver ningú a l’aigua. El servei de salvament funcionava de 10h a 19h i amb el canvi d’horari serà de 6:30h a 13:30h i de 20h a 22h. Ara els ha adaptat a les franges horàries permeses per fer esport, que són de 6h a 10h i de 20h a 23h.

Aquest any, la temporada s’ha iniciat un mes abans del que és habitual perquè l’Ajuntament no va permetre inicialment la pràctica de cap tipus d’esport aquàtic a les platges de la ciutat si no hi havia servei de salvament. Els primers en alçar la veu quan l’Ajuntament va prohibir el bany van ser els nedadors d’aigües obertes, que es queixaven de no poder practicar esport tot i que el Ministeri de Sanitat sí que ho permetia. Davant la pressió, el govern de la ciutat va canviar de postura permetent només la practica esportiva federada al mar.

Queixes dels esportistes no federats per no poder fer esport aquàtic

Amb l’aixecament de la prohibició de la pràctica esportiva a l’aigua, han sortit beneficiats els nedadors d’aigües obertes, perquè molts d’ells estan federats. En canvi, els esportistes no federats, com surfistes o persones que practiquen caiac, vela o pàdel surf, continuen sense poder entrar al mar. A través de les xarxes socials han mostrat el seu desacord amb la mesura imposada per l’Ajuntament.

A grans trets, hi ha tres tipus d’esportistes: els que tenen llicència esportiva per competir en campionats, son els esportistes federats; esportistes que tenen llicències temporals per participar a activitats concretes no competitives i els esportistes amateurs sense llicència, que són la majoria i no son federats.

Cabines de metacrilat a la platja, una altra mesura de seguretat 

L’empresa italiana Nouvaneon ha presentat una altra proposta per fer més segures les jornades a la platja: cabines de metacrilat. Planteja posar mampares fent petits habitacles prou grans com perquè hi càpiguen dues gandules i el seu para-sol, d’una mida de 4,5 metres quadrats, és a dir, molt similar a la distància que proposa Proactiva, tot i que assegura que es pot fer de qualsevol mida per adaptar-se a cada platja.

Tot i la gran preocupació de la gent a l’hora d’anar a prendre el sol, la probabilitat de contagi no és major que a qualsevol altre espai públic. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat en roda de premsa aquesta setmana que les platges amb més vent tenen més probabilitat de dispersar les petites gotes de saliva dels usuaris, tot i que va minimitzar el risc de poder-se infectar amb les partícules de les cremes solars o altres aerosols.

Comparteix el contingut!

Go to Top