Només una guingueta inaugura la temporada d’estiu amb el bany prohibit

  • El Xiri9 ha estat la guingueta més atrevida que s’ha aventurat a obrir, encara, dins la fase 1 del desconfinament. Han estat preparant aquestes últimes hores tot el material que necessiten per atendre als clients. Aquesta setmana costes de l’Estat trametrà informació als ajuntaments de com encarar la temporada d’estiu.

Des del dilluns passat poden obrir les terrasses coincidint amb l’entrada a la fase 1 del desconfinament, però fins ara no han obert un dels símbols de l’estiu: les guinguetes. Aquesta situació canviarà, en part, avui. I és que una de les quatre guinguetes que té la platja de Calella torna avui a l’activitat. La guingueta és el Xiri9, situada al mig de la Platja Gran, ha obert les portes aquest matí. Serà la única; les altres guinguetes continuen tancades.

No es pot anar a platja a prendre el sol però sí que es pot seure a la terrassa de la guingueta a prendre alguna cosa i, de pas, a prendre el sol

Com la resta de terrasses, només podrà ocupar un 50% de l’aforament habitual, respectant la distància de seguretat de dos metres entre els clients. “Tancaré la part de l’entrada, faré entrar al clients per una porta i sortir per una altra. Si marxa una taula haurem d’anar corrents a desinfectar perquè es puguin tornar a seure més gent. Haurem de controlar també les distàncies entre la gent que hi ha dins” detalla el propietari del Xiri 9, Quim Fabré. També han col·locat un dispensador de gel hidroalcohòlic per tothom que entra a l’establiment.

A més dels aspectes del local, Fabré diu que haurà de canviar la relació entre els treballadors. “La relació interpersonal i la manera de treballar també canviarà, perquè som com una família. Amb un treballador ens fem cada dia una abraçada i això a partir d’ara no podrà ser”. De fet, els petons i les abraçades, típics de la cultura mediterrània, hauran de substituir-se. També hi contribuirà el fet de portar mascareta.

El propietari del Xiri9 té dubtes sobre com anirà aquest any la temporada. Generalment, entre setmana hi van més turistes, mentre que al cap de setmana s’hi acosten els calellencs i calellenques. “Nosaltres no sabem res. Si el temps ens acompanya, se que treballo bé durant les temporades. Però aquest any, no ho se”, comenta. “Estaria satisfet si em diguessin que puc donar feina als 8 treballadors fixes durant la temporada, que arribem fins a l’octubre i que no hagi de posar diners de la butxaca per mantenir la guingueta oberta”.

Les altres guinguetes continuen tancades

El Bahari, el Nui Beach i el Blue Bar no obriran pel moment. El Bahari, no preveu obrir fins, com a mínim, a mitjans de juny. I és que a més de la crisi sanitària, té un problema afegit: va ser la guingueta més afectada pel temporal Glòria i encara està esperant que li arreglin un vidre que la borrasca va trencar. A més, els mecanismes es van fer malbé per l’acumulació de la sorra. La situació provocada pel coronavirus ha fet aturar les tasques de manteniment i per tant, la posada a punt de la guingueta. També esperen que es restableixi la mobilitat entre els diferents territoris ja que acostumen a tenir un públic diferent.

Des del Nui Beach, la guingueta que està més a tocar de Pineda, també estan preparant la temporada però encara sense data d’obertura. Estan a l’espera de la obertura de la platja, que no serà almenys fins a la fase 2 del desconfinament. Estudien la manera d’oferir el màxim de serveis possibles.

D’altra banda, la guingueta Blue Bar va començar la temporada obrint els caps de setmana de finals de febrer i va haver de tancar per la força abans de Setmana Santa en el moment de decretar-se l’Estat d’Alarma. Continuen a l’espera.

Reunió de platges a la vista

Aquest pròxim dimarts hi ha prevista una reunió telemàtica d’alcaldes de la costa catalana amb una delegació de Costes de l’Estat per parlar de com enfocar la temporada de platges. D’aquesta reunió en sortirà quins canvis hauran de fer i com els pobles de la costa que tenen platja.

Els guinguetaires no hauran de pagar el cànon mentre duri l’Estat d’Alarma

Els propietaris de les guinguetes de Calella, alguns d’ells vinculats a hotels, s’estalviaran més de 51.000 euros, que corresponen al cànon que haurien de pagar durant aquest període de tancament forçat. L’Ajuntament no cobrarà aquesta concessió mentre duri l’Estat d’Alarma. S’estan plantejant fer una bonificació més gran, però encara no han trobat el marc legal sobre el qual fer-ho.

Entre les quatre guinguetes paguen anualment un cànon de 245.000 euros. L’Ajuntament al seu cas, ha de pagar uns 25.000 euros a Costes de l’Estat.

Dels gairebé 245.000 euros recaptats, la gingueta que més paga de cànon és el Blue Bar: més de 150.00 euros anuals. La segueixen, de lluny, el Bahari, amb un cànon de 50.000 euros anuals, el Xiri 9, que paga 27.000 euros anuals, i per últim, el Nui Beach, amb un cànon de 15.000 euros anuals. Van ser els mateixos propietaris qui van proposar la quantitat i la ubicació en un concurs públic. L’Ajuntament pretenia tenir 10 guinguetes i recaptar més de mig milió d’euros i, finalment, només se’n van instal·lar quatre. Per altra banda, el consistori abona 25.000 euros anuals a Costes, enguany també.

Molts casaments, ajornats per l’any que ve

Els casaments que estaven previstos fins ara s’han hagut d’ajornar. Molts dels programats pels pròxims mesos, també. I és que les parelles no volen haver de limitar la seva festa gran a distàncies de seguretat i situacions estranyes degut a la COVID-19. Seria estrany, de fet, veure a nuvis amb mascareta. Això vol dir que el Bahari i el Nui Beach perdran alguns dels seus clients, ja que celebren banquets de casament i altres esdeveniments privats.

En principi, segons el plec de clàusules que regeixen les guinguetes, no poden tenir tancades les seves instal·lacions mentre ofereixen actes privats com casaments o sopars d’empresa. Això fins ara no es complia, però l’Ajuntament també era permissiu.

2020-05-24T16:35:36+01:00 23/05/2020 | 09:38|Categories: Noticies|
X