Els professionals forestals preveuen un estiu amb un risc extrem d’incendis forestals

2020-05-27T14:17:07+01:0027/05/2020|

  • El confinament pel coronavirus i les abundants precipitacions d’aquesta primavera han provocat que el sotabosc creixi molt, però la calor de les darreres setmanes ha fet que s’assequi molt ràpid.

Fa més de 70 dies que estem en Estat d’Alarma i només fa dues setmanes que es permet fer esport i anar per la muntanya. El fet d’estar tant de temps sense poder anar a les muntanyes catalanes més les abundants precipitacions d’aquesta primavera han propiciat el creixement del sotabosc. I ara s’hi suma la forta calor d’aquests darrers dies, amb alguna màxima de 27,3ºC a la nostra ciutat, que ha fet que la vegetació s’assequi ràpidament, sent una autèntica bomba de rellotgeria. 

Els experts es mostren preocupats, perquè tal com estan els boscos i el fet que la gent ja pugui anar a les muntanyes, a més que ja és època de fer barbacoes, fa que el risc d’incendi sigui extrem

De fet, a Bonastre (Baix Penedès), el passat dilluns, el Grup d’Actuació Forestal dels Bombers de la Generalitat (GRAF) van fer una crema controlada, perquè, en cas d’incendi, el foc no avanci cap a segons quines zones. Els Bombers van veure que durant aquestes tasques de prevenció, les flames cremaven amb una virulència poc habitual en aquesta època de l’any, cosa que ha fet encendre les alarmes de cara a la propera campanya d’estiu.

Bombers de la Generalitat, ADF’s, i Agents Rurals ja s’estan preparant per encarar una temporada d’incendis forestals que podria ser molt complicada.

Per això, recorden que des del passat 15 de març la normativa regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, està prohibit encendre foc sigui quina sigui la finalitat, així com tirar burilles i llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe o deixar deixalles quan es va per la muntanya, ja que això complicaria molt més les tasques en cas d’incendi.

En aquest sentit, demana a les urbanitzacions que mantinguin netes les franges de seguretat, la distància d’entre 4-6 metres entre arbre i arbre als jardins i mantenir les entrades en condicions per als vehicles d’emergència.

Es podrà celebrar la revetlla de Sant Joan

Aquesta setmana també s’ha publicat que es podrà celebrar la revetlla de Sant Joan. El subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado, va explicar que estan treballant per adaptar la revetlla del 23 de juny a les mesures en vigor pel coronavirus.

Serà un Sant Joan amb els tradicionals petards al carrer, però que s’haurà de fer en grups reduïts, segons va explicar Delgado.

En aquest sentit, els cossos d’emergències demanen que no es llancin coets, petards, forcs d’artifici, o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.

L’any passat es va produir un incendi durant la nit de Sant Joan a la urbanització Ciutat Jardí de Palafolls. Precisament, una de les possibles causes de l’incendi podria haver estat d’un petard.

Comparteix el contingut!

Go to Top